Pomôže to získať na popularite Chromebookov?

Mnoho z nás možno vskutku nepotrebujeme Windows a na ňom zložité programovacie či strihacie nástroje. Otázkou, či Chrome OS dokážete použiť lepšie ako Windows. Firmy sa nevzdávajú a každý rok prinesú nové modely svojich notebookov s operačným systémom od Googlu.

U nás zatiaľ nie sú veľmi rozšírené. To ani napriek tomu, že na verziách s dotykovým displejom môžete inštalovať aplikácie pre Android z Google Play.

Acer a HP ukázali na výstave CES 2019 v Las Vegas, ako si ich pre tento rok predstavujú. Ich predstavy sú založené na lepšej cene a najmä procesorovom základe od AMD. Áno, znamená to integrácia grafických kariet Radeon.

Acer Chromebook 315 s 15,6“ Full HD displejom bude bežať na procesore AMD A6-9220C alebo A4-9120C so siedmou generáciou grafického jadra Radeon. Je to procesor pre nenáročné využitie, tak akurát na webový prehliadač. Čo vo svojej podstate Chrome OS je.

Výrobca hovorí o 10-hodinovej výdrži. To v prípade Chromebookov nemusí byť prehnané tvrdenie. Výbava portov je na tento typ zariadenie naozaj slušná – 2 × USB-C aj na nabíjanie a pripojenie monitora a dva USB 2.0 porty. Vo výbave je ďalej Wi-Fi AC, Bluetooth 4.2 a kombinovaný audio port na pripojenie handsfree.

Dostupný by mal byť od apríla vo verzii s dotykovým a nedotykovým displejom a až do kapacity 8 GB RAM a 32 GB eMMC úložiskom. Cena bude začínať na 349 EUR.

HP Chromebook 14 má takisto procesor od AMD, v tomto prípade takisto oba vyššie spomenuté varianty. HP ale ponúka dva typy displejov a to v rozmere 14“ HD alebo Full HD rozlíšením, čo by mohlo byť do istej miery limitujúce na pohodlnú prácu.

V súčasnosti je totiž toto rozlíšenie naozaj ledva použiteľné, možno ale bude mnohým používateľom na základnú prácu na webe postačovať. Kapacita RAM je v tomto prípade 4 GB a rovnako ponúka len 32 GB eMMC pamäťové úložisko. Po ostatnej stránke je výbava rovnaká ako pri Chromebooku od Aceru. Podľa HP sa bude výdrž pohybovať do limitu 9:15 hod.

Cena by mala byť na úrovni 269 a 299 USD, čo je v prepočte 234 EUR a 267 EUR. Pravdepodobne ide o ceny bez DPH tak, ako sa v USA zvyknú označovať cenovky výrobkov.

Zdroj: Acer, AnandTech

Prečítajte si aj:

Chromebooky by mali čoskoro podporovať aj Windows 10

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.