Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Technológie majú nepopierateľný vplyv nielen na bežný život človeka v meste či na dedine, ale najmä tam, kde by sme ich na prvý pohľad nečakali – na horách.

Spoločnosť Motorola má v oblasti vysokohorskej komunikácie už dlhodobo stabilné miesto, a to prostredníctvom svojich vysielačiek. Privolať si pomoc či overiť trasu je však možné práve vďaka technológiám mobilných telefónov. Čo však robiť, keď sa batéria mobilného telefónu počas výletu na horách vybije? Motorola Slovensko sa v spolupráci s vysokohorským chatárom Milanom “Peky” Štefánikom rozhodli poskytnúť turistom v slovenských horách pridanú hodnotu – možnosť nabiť si telefón v uzamykateľných nabíjacích staniciach, ktoré budú umiestnené vo vysokohorských chatách.

Kedysi 16-ročný vysokohorský nosič z „Terynky“, dnes jeden z obľúbených lídrov tatranského života a podnikania. Charizmatický vysokohorský chatár Milan „Peky“ Štefánik a jeho žena Marcela „Maruška“ Štefaniková začínali ako mladí horolezci. Neskôr pokračovali ako odvážni súkromní investori do rekonštrukcie Chaty pod Soliskom a dnes úspešne vedú niekoľko chát a trendseterských prevádzok vo Vysokých Tatrách.

Ide napríklad o legendárnu Chatu pod Soliskom (1840 m.n.m.), Majláthova Chatu na Popradskom Plese (1312 m.n.m.), srdce zábavy lyžiarskeho strediska Štrbské pleso – Stan Bar, Ľadové igloo na Furkotke a ďalšie čarovné miesta.

Technológie, ktoré pomáhajú: Motorola zabezpečí nabíjacie stanice pre horské chaty

Každá vysokohorská prevádzka je istým spôsobom odrezaná od civilizácie a jej existencia závisí na dobrej komunikácii a spojení so svetom. Od nevľúdnych poveternostných podmienok, cez zásobovanie, až po záchranné akcie horskej služby, pre ktorú je vysokohorská prevádzka útočiskom.

Tento druh vysokohorskej komunikácie je od nepamäti spájaný s komunikačnými technológiami spoločnosti Motorola. Sú to technológie, ktoré boli prvé nielen na expedíciách a pri prvo-výstupoch, ale dostali sa oveľa vyššie a prostredníctvom nich zazneli aj svetoznáme prvé slová z Mesiaca: „…malý krok pre človeka, no veľký pre ľudstvo“. Nabíjacie stanice vo vysokohorskom prostredí predstavujú na prvý pohľad malý krok, majú však nesmierne veľký vplyv na ochranu zdravia človeka v horách.

„Telefón nabitý technológiami dnes nie je ničím výnimočným. Je to nutnosť, no roky od neho vyžadujem naozaj veľmi veľa. Motorola pre mňa neznamená len high-end. Je pre mňa tak trochu lifestyle,“ priznal Peky z Vysokých Tatier.

Motorola Slovensko sa spojila s Pekym a pripravujú rôzne užitočné spolupráce, ako napríklad uzamykateľné nabíjacie stanice na telefóny s lokálnym horským dizajnom. Nabíjacie stanice budú pre hostí umiestnené priamo na horských chatách. Dostatočne nabitá batéria telefónu je skutočne výnimočná – dokáže ochrániť ľudský život v náročných podmienkach vysokých hôr.

„Sme veľmi radi, že Motorola môže týmto výnimočným spôsobom pomôcť turistom, ktorí smerujú do našich krásnych veľhôr. Nabíjacie stanice predstavujú zmysluplnú pomôcku, môžu ochrániť život človeka, ktorý sa pohybuje v horskom prostredí. Táto spolupráca je symbolom spolupatričnosti, je to tiež jedinečná príležitosť a dokonalá ukážka toho, akú dôležitosť zohrávajú technológie v našich životoch,“ vysvetľuje Anna Miháliková, Marketingová manažérka Motorola Slovensko.

Napredovanie je dôležité v každom smere

Byť napredujúcim chatárom v dnešnej dobe totiž neznamená, že stačí mať len dokonalú znalosť vysokohorského života, zvládať tvrdé skúšky a neustálu prácu s vysielačkou. Zahŕňa aj dokonalé vnímanie trendov hotelierstva, gastronómie, dizajnu, networkingu, marketingu, sociálnych sietí a technológií zároveň.

„Ako vášniví lyžiari, skialpinisti či horolezci cestujeme po celom svete, čo formuje našu predstavu o smere napredovania našich chát. Každé veľhory majú svoju pôvodnú kultúru. Nesnažíme sa priniesť sem na Slovensko Dolomity či Zermatt. Ide o neustále inšpirovanie sa prístupom a technológiami z celého sveta, ale „hranie s kartami“ domácej kultúry a histórie našich končín. Naši chalani a dievčatá sú ľudia, v ktorých musí byť zápal nielen pre finančný zárobok, ale aj vzťah ku konkrétnej chate a k Tatrám. Často Vám polievku podá človek, ktorý zemiaky do polievky musel vyniesť na chatu sám.

Známe chaty, ktoré majú na starosti, dnes majú svoje sociálne siete nabité čerstvými turistickými informáciami a zaujímavosťami. Prevádzkari v Pekyho tíme denne pracujú s profesionálnymi telefónnymi aplikáciami, ktoré im uľahčujú prácu. Pekyho telefón je plný súkromných fotografií s významnými návštevami ako Michael Douglas, Reinhold Messner, ako aj rôznymi kuriozitami. Napríklad fotografie zo skialpového výstupu tesne pod vrchol štítu, ktorého hrot sa pár dní na to naveky zrútil dolu do doliny.

Peky a členovia jeho tímu po rokoch skúseností vedia, že práve vo vysokohorskom prostredí majú technológie zmysel a svoje dôležité miesto. „Spolupráca s Motorola Slovensko, umiestnenie ich nabíjacích staníc na chatách, zlepší podmienky a komunikačné možnosti pre množstvo turistov a hostí. Ide o výnimočné spojenie a veľký krok vpred, ktorý pomôže mnohým ľuďom,“ dodáva Peky.

Značky: