Všetko je na webe. Toto nie je úplne nový výrok. Pochádza z čias, keď sme ešte netrpezlivo očakávali každú novú verziu webového prehliadača. Žiadne automatické aktualizácie, ale manuálne stiahnutie a rýdza radosť z noviniek.

Dnes je doba iná a pomaly ani neevidujeme, akú verziu prehliadača používame. Najmä keď dostávajú s mesačnými odstupmi úplne nové číslo hlavnej verzie. Prinášajú novinky, o tom bez debaty. Svoje vedia vývojári webových aplikácií. Vďaka novým technológiám sa tak programy presúvajú do prehliadača.

50 : 50, taký je stav pohodlného používania aplikácií na webe a priamo na počítači
Tento trend ste si určite všimli. Kedysi to bol práve Google, ktorý svojou službou Gmail ukázal, že mať emailového klienta v okne prehliadača je prirodzená vec. Žiadna špeciálna Gmail aplikácia pre Windows, všetko sa odohrávalo na webe. Viditeľné je to aj vo sfére kombinácie smartfónu a počítača. Aj vy pravdepodobne používate nejaký poznámkový blok v smartfóne a keď ste pri počítači, môžete si ho zapnúť priamo v okne browsera. Všetky údaje sú synchronizované. Podobne, ako môžete spustiť tú istú hru na Androide a dohrať ju na iOS. Neplatí to pre všetky hry, ale pre mnoho z nich áno. A aplikácie nevynímajúc.

Všetko do prehliadača

Nebudeme vás nudiť korporátnymi a developerskými vyhláseniami či štandardmi. Stručne povedané, informácie sa presúvajú do cloudu. To znamená, že potrebujete len aplikáciu, ktorá sa k vašim dátam pripojí a načíta vám ich. Podobne ako s emailmi. Mohli ste použiť váš stolný počítač v kancelárii a na dovolenke webový prehliadač v internetovej kaviarni. Dnes už máte takýmto spôsobom prístup k vašim súborom, napríklad na Dropbox alebo OneDrive. Jediné, čo vždy potrebujete, je internetové pripojenie.

Emaily a kalendáre

Jednoznačná výhoda však je, že nepotrebujete nič inštalovať. Zapnete prehliadač so stránkou služby, kam sa chcete prihlásiť a všetko máte v jednom okne. Môžete pracovať z akéhokoľvek počítača, len aby na ňom bol internet a prehliadač. Kedysi stránky vyzerali inak. Boli ťažkopádnejšie, pri nahrávaní súborov do emailu ste to museli robiť po jednom súbore a zakaždým stlačiť tlačidlo Pridať prílohu. To nebolo pohodlné. Vtedy jednoznačne viedli programy pre počítač. Do okna správy stačilo pretiahnuť všetky dokumenty, ktoré ste chceli emailom poslať a bolo to hotové. Dnes už stránky podporujú Drag&Drop, a tak aj do webového rozhrania emailovej služby pridávate súbory ako do bežného okna emailového programu.

Emailový klient s podporou Kerio priamo v prehliadači

Podobne na tom boli kalendáre. Nástup webových kalendárov uľahčil mnohým prácu. Už to nebola aplikácia v počítači, ale na webe. Kalendár ste si dokázali pozrieť aj na smartfóne a dokonca aj na obyčajnom telefóne s WAP cez pomalé 2G pripojenie. Bol to pokrok a vnímame to ako veľkú výhodu. Na čo vám je kalendár v počítači, ktorý tam zostane po jeho vypnutí a vy ho v práci alebo vonku na stretnutí neuvidíte. Nový prístup priniesli notebooky, avšak stále to nebolo ono. Email a kalendár sú preto priekopníkmi v oblasti cloudových aplikácií pre domácich používateľov.

Kalendár od Googlu prešiel výraznou zmenou dizajnu. Je vynikajúci

 

Kalendár v rámci Outlooku vždy vyzeral dobre a dobre sa s ním pracuje aj na webe

Ďalšie typické aplikácie sú úlohovníky. Teda To-Do aplikácie ako napríklad Todoist alebo Wunderlist. Obe nájdete v prehliadači, v smartfóne, ale aj ako klasické aplikácie pre operačný systém. Dáta sa synchronizujú vo všetkých prípadoch, a tak ide len o to, aké prostredie preferujete. Aplikácia pre Windows (alebo macOS a Linux) je podľa nás v mnohých prípadoch pohodlnejšia. Ak máte svoj počítač, ktorý príliš často nemeníte, oplatí sa nainštalovať tzv. Win32 aplikáciu. V prípade aplikácie Todoist sa nám viac páčilo webové rozhranie. Pre toto bola primárne určená, a tak to aj vyzerá (v pozitívnom hodnotení). Rozdiely sa netýkajú len používateľského rozhrania, ale aj toho, ako veľmi je aplikácia systémovo náročná. Len na porovnanie, aplikácia Evernote spotrebuje po zapnutí a načítaní dát 80 MB pamäte. V prípade, že si ale aplikáciu Evernote načítate v okne webového prehliadača, zoberie si daná karta z RAM až 184 MB (testované na Opere). To je citeľný rozdiel, nehovoriac o tom, že konkrétne Evernote vyzerá lepšie vo Windows ako v prehliadači. Aj samotní autori odporúčajú stiahnuť radšej aplikáciu pre Windows.

Aplikácia Evernote je na webe značne rozťahaná

 

Najlepšie je pre Evernote využiť klasickú Win32 aplikáciu

Disky a nástroje

To, že na webe nájdete úložisko vašich súborov, už dávno viete. Takisto aj špecializované galérie na vaše fotky, napríklad Google Fotky, iCloud Fotky alebo Zonerama. Tu si uložíte fotografie a potom ich môžete cez webový prehliadač ukázať komukoľvek. A netreba ich posielať ani emailom, postačí link. Toto je teda jednoznačné využitie a tzv. off-line katalógy sú zase určené profesionálnym fotografom. Tí si svoje fotky zindexujú v počítači, vytvárajú si k nim štítky atď.

Ďalšími aplikáciami na webe sú napríklad tie na prácu s PDF. Môžete využiť vysoko profesionálne riešenie Adobe Creative Cloud a mať tak možnosť pracovať s dokumentmi PDF aj na webe. Nie je to také pohodlné, ako mať ich v počítači, ale je to riešenie. Vynikajúce riešenie na konverziu formátov z a do PDF je ABBYY FineReader Online. Kúpite si počet strán, ktoré chcete skonvertovať a môžete ľubovoľne pracovať v tomto on-line nástroji. Je vynikajúci a tento odporúčame vyskúšať. Napríklad vtedy, ak chcete konvertovať PDF do EPUB a radi čítate elektronické knihy v smartfóne. Podobne máte k dispozícii kresliace nástroje podobné Skicáru, napríklad SpeedPaint alebo Sumopaint.

FineReader Online na konverziu kancelárskych formátov. Špička s OCR aj v našom jazyku

Kancelárske balíky a úložiská

Samostatnou kapitolou sú kancelárske balíky na webe. Nájdete tu programy na písanie dokumentov, excelovské aplikácie, prezentačné aj kresliace nástroje atď. Vzápätí uvádzame, že práca s klasickým programom napríklad Microsoft Word je podstatne pohodlnejšia ako keď ho máte v okne prehliadača. Avšak, keď nemáte na výber a potrebujete vytvoriť dokument na webe, máte hodnotného zástupcu klasického programu. Tým, že si uložíte všetky ostatné dokumenty priamo na OneDrive, získate prístup k súborom nech už ste kdekoľvek. Opäť – potrebujete na to len internet a prehliadač. Naozaj dobré riešenie, no komplexné úlohy v ňom neurobíte. Je tu o poznanie slabšia výbava ako pri klasickej aplikácii pre operačný systém. Keď si ale zoberieme, že Microsoft Office nájdete na iPadoch, iPhonoch, Androidoch, prehliadačoch a ešte aj klasicky vo Windows, máte skutočne cloudové riešenie, ktoré prináša veľkú pridanú hodnotu.

Na ukladanie súborov môžete použiť cloudové služby, ako už spomenutý OneDrive alebo Google Drive či iCloud Drive. Tu je dostatok priestoru, keď si priplatíte za nadštandard získate naozaj obrovské úložisko. Avšak tu už práca nie je tak extra pohodlná. Cloudové úložiská sú dnes špičkové a podporujú Drag&Drop ako aj nahrávanie kompletných adresárových štruktúr potiahnutím adresárov z Prieskumníka na plochu vašej cloudovej služby v prehliadači.

Za absolútnu špičku v kancelárskych balíkoch a tom, čo všetko sa dá dať do webového prehliadača, považujeme Zoho. Tento balík má nielen textový editor a klasické aplikácie, ale aj CRM, analýzu predaja, projektové plánovanie, fakturačný systém a ďalšie.

Vynikajúci cloudový priestor od Googlu s extra rýchlym prenosom dát

 

– Synchronizačný nástroj pre Google Drive zjednodušuje používanie vzdialených súborov a prenáša ich do počítača

Stále je tu ale mierne zdržanie. Jednoduchšie je spravovať svoje súbory lokálne na disku a cez Prieskumníka ako sa snažiť organizovať dáta na cloude. Najmä v prípade potreby viacerých otvorených okien/adresárov. Preto poskytovatelia cloudu umožňujú nainštalovať aplikácie pre Windows. Tie slúžia na synchronizáciu dát. Skopírujú dáta z cloudu na váš počítač a keď niečo pridáte, vymažete alebo upravíte lokálne, dáta sa hneď vzdialene zosynchronizujú.

Špecialitou medzi nástrojmi sú konvertory. Online-Convert má podporu pre obrovské množstvo formátov od kompresných, dokumentových, obrazových alebo videoformátov. V prípade, že chcete konvertovať video z on-line služieb do počítača, je tu OnlineVideoConverter. Server CompressJPEG vám zase pomôže s kompresiou obrazových formátov JPEG, PNG ale zmenší aj PDF dokumenty. Programátori môžu využiť on-line editor Collabedit.

On-line nástroje spomenuté v článku:

  • Google Kalendár – google.com – kalendár, ktorý máte aj v Android smartfónoch
  • Outlook – live.com – platforma s kalendárom, úlohami a emailom
  • Todoist – todoist.com – Nástroj na plánovanie úloh a spoluprácu v skupine
  • Wunderlist – wunderlist.com – Jeden z najlepšie hodnotených nástrojov na plánovanie úloh
  • Evernote – evernote.com – poznámkový blok známy najmä zo smartfónov
  • Zonerama – zonerama.com – nekonečný priestor pre vaše fotky
  • Adobe Creative Cloud – adobe.com/sk – riešenie na prácu s grafikou, videom a PDF
  • ABBY FineReader Online – com – špičkový nástroj na konverziu medzi kancelárskymi formátmi, PDF aj s OCR technológiou v našom jazyku
  • SpeedPaint – speedpaint.info – kreslenie priamo v prehliadači s podporou štandardu HTML5
  • Sumopaint – sumopaint.com – pokročilý kresliaci nástroj na webe, vyžaduje ale aktiváciu Adobe Flash
  • Zoho – zoho.com – špičkový kancelársky balík s najväčším počtom aplikácií
  • Online-Convert – onlinevideoconverter.com/video-converter
  • OnlineVideoConverter – online-convert.com – konverzia videa z online služieb vrátane podpory YouTube
  • CompressJPEG – com – zmenšenie veľkosti obrázkov
  • Collabedit – com – editor vhodný pre programátorov s podporou všetkých dôležitých jazykov

Verdikt

Cloud využívame prakticky všetci a niektoré aplikácie si bežne púšťame na webe. Záleží od prípadu a my napríklad stále používame radšej Microsoft Outlook ako online klienta našej schránky priamo v prehliadači. A to použitý server Kerio Cloud je dosť prepracovaný, no napriek tomu je nám klasická Windows aplikácia bližšia. Na druhú stranu, kalendár od Googlu využívame výhradne v okne webového prehliadača, rovnako tak ako aj nástroj Todoist. Zo svojich skúseností si však myslíme, že ešte dlhé roky potrvá, kým bude úplne všetko na webe. Trúfame si dokonca predpovedať, že stále tu budú aplikácie pre operačný systém. Napríklad nástroje na strihanie videa. Uploadovať 4K video a pracovať s ním v prehliadači zatiaľ nie je reálne.

Tento článok vyšiel aj v tlačenom vydaní TOUCHIT č. 4/2018, preto sa niektoré skutočnosti uvedené v článku, môžu odlišovať oproti aktuálnemu dátumu publikovania. Ak chcete ešte viac informácií o najnovších technológiách a čítať si porovnávacie testy a recenzie medzi prvými, predplaťte si časopis TOUCHIT len za 16,50 eur na celý rok. 

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.