Google neustále posúva hranice technológií a najnovšie sa pochválil partnerstvom s výrobcom oblečenia Levi Strauss.

Nová iniciatíva a ukážka zručností oboch firiem sa bude nazývať Project Jacquard. Ostáva nám už len dúfať, že pôjde o skutočne technologické riešenie a nie obyčajné zašitie klávesnice do oblečenia.

jacq_components

Názov projektu charakterizuje typ priadze, ktorá by mala podporovať moderné technológie. Ide o štruktúry, ktoré spájajú tenké kovové zliatiny z prírodných a syntetických vlákien. Spojenie tak pozostáva z polyesteru, bavlny alebo napríklad hodvábu. Základom je, aby nová tkanina bola dostatočne silná na bežné spracovanie vo fabrikách. Zároveň by mala byť nová priadza na nerozpoznanie od tradičných textílií.

Vodivé priadze dokážu reagovať na gestá. Jediné čo potrebujú, je pripojenie do elektrického obvodu. Ten by mal byť tak malý, že sa bude dať umiestniť do malého vrecka na niektorej časti oblečenia. Podľa Googlu by mali byť súčasti tak malé, že o nich používateľ ani nebude vedieť. Internetový gigant plánuje vytvárať vlastné konektory, elektronické súčiastky a komunikačné protokoly na pomoc vývojárom, ktorí budú pre oblečenie vytvárať rôzne funkcie. Ovládanie televízora, osvetlenia alebo smartfónu tak môže nabrať nový rozmer.

Čo vy na to, obliekli by ste si na seba oblečenie napojené na cloudové služby Googlu?

Zdroj: TechSmash

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.