Celý problém je v tom, že Microsoft sa snaží pretláčať svoj prehliadač Edge.

Dnes už za Windows len málokto z bežných používateľov zaplatí priamo. Ešte aj firemné počítače sú s Windows 10, ktorého cena je započítaná v samotnom hardvéri. Výrobca počítača za Windows zaplatil. Síce násobky menej, ako keby ste si ho chceli kúpiť v obchode ale aj tak. Trh sa zmenil, no preferenciu prehliadača sme tu už mali a Microsoft mal súdne naťahovačky v súvislosti s monopolným postavením prehliadača Internet Explorer. Príbeh protežovania vlastného prehliadača pokračuje.

Web Ctrl upozorňuje na ďalšiu vec a tú ste si možno všimli už aj vy. Ide o preferenciu prehliadača Edge, ktorý reaguje na odkaz typu microsoft-edge://. V pravom slova zmysle je to zachytenie tohto spojenia systémom, ktorý následne presmeruje daný link na Edge a otvorí ho v ňom. Iste ste sa s týmto stretli. Iný prípad je stlačenie klávesu F1 v systéme. Pomocník sa zapne v prehliadači Edge, aj keď máte primárne určený iný prehliadač.

Je to detail, ale tiež je to taká nečistá vec. Potrebuje Microsoft presadzovať svoj prehliadač? Je na ňom ziskový? Je stratový na Windows? Zarába na Microsoft 365 a serverových produktoch? Túto otázku poznajú vo firme, no aj tak je to zbytočná protekcia prehliadača. Systém vás totiž stále upozorňuje na to, že by ste mali obnoviť odporúčané nastavenia. To v okne Nastavenia vo Windows 10. Na základe čoho je použitie neprimerane pretláčaného prehliadača odporúčané?

Existuje program EdgeDeflector, ktorý takéto špeciálne odkazy zachytí a premení ich na https:// a link vám otvorí vo vašom predvolenom prehliadači. Situácia by sa mohla zmeniť po tom, čo na problém nielen so špeciálnymi odkazmi ale aj silné pretláčanie Edge vo Windows 11, upravia výrobcovia ostatných prehliadačov vo svojom kóde.

Tí už na tento do istej miery neprimeraný zásah do slobodného výberu prehliadača zareagovali a adaptovali kódy svojich browserov na tieto praktiky. Teda nielen akúsi alternatívu voči deflectoru ale aj spôsobu výberu predvoleného browseru. Ak sa totiž pri potvrdzovaní prehliadača pomýlite, novú šancu nedostanete. Praktiky, ktoré zavádza Microsoft pri výberu prehliadača sa dajú chápať ako nekalé, nech už sa na to pozeráte z ktorejkoľvek strany.

Zdroj: Ctrl

Prečítajte si aj:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.