Opakuje sa situácia s Internet Explorerom a Windows 98?

Microsoft už zažil monopolné vyšetrovanie s integráciou svojho prehliadača. Nasledovná situácia, ku ktorej sa vyjadril aj magazín The Verge sa má takto. Štandardne môžete zmeniť predvolený prehliadač tým, že zaškrtnete voľbu vo výberovom okne a vždy sa na otváranie webových stránok a pridružených prípon použije vami vybraný prehliadač. Vo Windows 11 sa situácia mierne zmení a Microsoft chce pretlačiť prehliadač Edge.

Po tejto stránke treba uznať, že je rýchly a dá sa používať. Nuž, je to prehliadač na jadre Chromium, takže ťažko povedať, koľko zásluh možno pripísať Microsoftu. Za nás je problém so synchronizáciou. Údaje o kreditnej karte, ktoré sa majú zapamätať zadávame na každom testovacom počítači znova. Toto neustále nie je synchronizované. Pre iných používateľov to nemusí byť problém, v našom prípade to je subjektívny mínusový bod a máme tu ďaleko bezpečnejšie prehliadače, napríklad Vivaldi alebo Brave.

Celkovo je problém s aplikáciami od Microsoftu v nekonzistentných zmenách. Niečo sa pridá, niečo nefunguje, niečo iba chvíľu, nakoniec je jednoduchšie prejsť na Google Chrome alebo iné prehliadače.

Jediná šanca, ako zmeniť prehliadač pre všetky typy súborov.

Windows 11 teraz zavedie zmenu v tom, že ak prvýkrát nepotvrdíte, že daný prehliadač treba použiť natrvalo, už túto možnosť nabudúce nedostanete. Predpokladáme ale, že situácia nebude tak kritická a o túto možnosť sa postarajú vývojári prehliadačov. Zatiaľ podľa magazínu The Verge zvládne kompletné prepísanie všetkých prípon na vybraný prehliadač iba Firefox.

Úprava do registrov tak, aby ste vy nemuseli manuálne vyberať asociáciu podľa typu súboru, bude podľa nás riešená samotnými vývojármi prehliadačov. Aj tak ale ide o komplikáciu pre ostatných a vynucovanie používania prehliadača Microsoft Edge. Pripadá vám to zo strany Microsoftu férové?

Zdroj: The Verge

Prečítajte si aj:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.