Webová aplikácia, ktorá vám umožní vytvoriť si šifrované texty a jednoduchým spôsobom ich aj zdieľať.

Nie je jediná a možnosti máte nespočetne, avšak v tomto prípade ide o čo najjednoduchší spôsob, ako si vytvoriť alebo evidovať rôzne poznámky a mať šifrované údaje pod kontrolou. V rámci ProtectedText to funguje inak. Nie je potrebné sa nikde registrovať a priamo na stránke projekt si vytvoríte vlastný priestor. Ten bude pozostávať z názvu aplikácie a vašim priestorom oddelením za lomkou. V prípade, že daná adresa existuje, stačí zadať heslo a otvoria sa vám vaše poznámky.

Ide o jednoduchú aplikáciu, podporuje len neformátovaný text, avšak môžete si vytvárať rôzne záložky a v rámci toho si vytvárať viacero poznámkových blokov. Návrh je zaujímavý v tom, že si môžete stránku uložiť priamo vo webovom prehliadači. Je to rovnaké ako pri ukladaní iných stránok, teda klávesovou skratkou Ctrl + S si uložíte kompletný obsah vašich poznámok.

Dá sa povedať, že ide o istú formu exportu vašich dát. Toto by až tak zaujímavé nebolo. Čo je však veľmi užitočné je fakt, že aj po uložení na disk zostanú vaše poznámky zašifrované. Na sprístupnenie vašich poznámok budete musieť aj v režime off-line zadať heslo, takže zostanú ochránené aj na tomto mieste.

protected-text
Hlavný panel aplikácie na webe

Služba funguje podobne ako iné služby s koncovým šifrovaním. To znamená, že keď zabudnete adresu vášho poznámkového bloku alebo heslo k nemu, nemá vám kto pomôcť a údaje stratíte. Preto je potrebné na to myslieť už pri jeho zakladaní. Alternatívou voči tejto aplikácii je možnosť použiť androidovú s názvom Safe Notes.

Poznámky si zamykáte pomocou PIN kódu v prípade, že vyžadujete vyššiu úroveň zabezpečenia okrem základného šifrovania heslom. Údaje sa dajú synchronizovať prostredníctvom webovej synchronizácie medzi počítačom a telefónom a k dispozícii sú aj farebné označovania poznámok.

Aplikácia či už na webe alebo v smartfóne nevyhrá súťaž krásy a istotne máte aj krajšie možnosti. Avšak tu je na prvom mieste bezpečnosť vašich dát. Je pravdepodobné, že nebudete aplikáciu využívať na všetky typy poznámok, ale aj na určité údaje, ktoré chcete ochrániť a prípadne jednoduchým spôsobom zdieľať s niekým iným, je to ideálny spôsob, ako vyskúšať niečo nové.

Prečítajte si aj:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.