Najlepší smartfón triedy Galaxy S od Samsungu? Jednoznačne. Tu sú naše skúsenosti po viac ako 48 hodinách intenzívneho používania a testovania.

Povedzme, že skepsa uvádzania nových smartfónov býva niekedy väčšia a niekedy menšia. Tento model budú brať mnohí s dilemou, či priniesol niečo revolučné. Nepriniesol, pár unikátnych a super vecí však áno.

Najlepšie vlastnosti:

  • Spracovanie a na slnku dobre čitateľný Super AMOLED displej
  • Sklenené telo sa nešmýka
  • Super výkon a plynulé rozhranie
  • Inteligentné rozpoznávanie tváre / dúhoviek
  • Duálny fotoaparát s nastavením clony na f/1.5 alebo f/2.4
  • Odolnosť IP68 a rýchle nabíjanie
  • Super spomalené video a animované AR emoji

Ako kúpiť Samsung Galaxy S9 / S9+ čo najvýhodnejšie?

Vymieňame Galaxy S8+ za Galaxy S9+

Overený koncept s Infinity displejom neprekvapil. Je to niečo, čo si fanúšikovia obľúbili a telefón sa dal ľahko odlíšiť od ostatných na trhu. Nami testovaný model so 6,2“ uhlopriečkou, rozlíšením 1440 × 2880 px a pomerom strán 18,5:9 je jeden z tých veľkých telefónov, ktoré sa stále dobre držia v ruke. Výborne sa na nich surfuje a čítajú texty.

Rovnako dobre sa drží v ruke, prenesenie údajov cez USB-C kábel a redukciu, ktorá je v balení, je spoľahlivé bez najmenšieho zakopnutia. Vynikajúce, behom 30 minút sme mali prenesený obsah z jedného telefónu do druhého.

Ocenili sme kvalitné spracovanie, ktoré by sme pripísali k dokonalosti. Sklo na oboch stranách je výborná vec, najmä čo sa týka super odolnosti proti poškriabaniu. Nebavíme sa teraz o tom, či sa telefón poškriabať dá. Keď sa chce, tak sa dá. Špeciálne nás potešilo lemovanie fotoaparátu, ktoré vystupuje. Jemne dvíha telefón zo stola a vďaka tomu sa nešmýka. Nestane sa vám to, čo snáď u každého telefónu zo sklom, ktorý z neho padne kvôli svojmu hladkému povrchu.

Čítačka umiestnená pod objektívy je jednoznačne najlepším krokom, aký mohol výrobca urobiť. Dôkaz o tom, že počúva svojich nespokojných zákazníkov, najmä čo sa umiestneniu čítačky týka.

Inteligentné skenovanie

No, Face ID od Applu to nie je. V každom prípade je to technológia Inteligentné skenovanie istým vylepšením, ako zachovať bezpečnosť a zrýchliť rozpoznávanie. Kombinuje v sebe skenovanie dúhoviek a vašej tváre. Funguje, aj v tmavých podmienkach a dokonca netreba telefón ani veľmi dávať do kolmej polohe, ako sa píše na obrazovke počas rozpoznávania.

Stále je to však niečo, čo sme si vyskúšali zo zvedavosti. Tento spôsob bol pre nás pomalý a nepraktický. Po dvoch dňoch sme sa vrátili k čítačke odtlačkov. Tá je super rýchla a zatiaľ fungovala 100 %-tne. Jej umiestnenie tomu dosť napomáhalo a odomykanie odtlačkom sa nám na S9+ osvedčilo.

Najlepší zvuk

Dolby Atmos a stereo reproduktory AKG. Neskutočný zážitok, ktorý si vás podmaní. Je to to najlepšie, čo sme na poli smartfónov počuli a nemá konkurenciu, možno v podobe jedného alebo dvoch modelov. Pri filmoch bol zážitok úplne nový a unikátny a priestorový zvuk sa nám páčil. Pri vertikálnom aj horizontálnom držaní v ruke. Hudba bola natoľko dobrá, že sme nepotrebovali externý reproduktor. Dobre, s externým reproduktorom je zážitok úplne iný ale to je prirodzené. Na Spotify, na vlastné skladby v MP3 prehrávači a najmä video na YouTube alebo sledovanie filmov je AKG zvuk s Dolby Atmos absolútna špička. Dá sa vypnúť priamo z menu. Je možné, že niekedy bude prenikavý 360° zvuk príliš intenzívny.

Fotoaparát

Fotenie a tvorba videa. To je to, čo zaujíma každého z nás. Takže Samsung prišiel so super spomaleným videom na úrovni 960 fps. V praxi to znamená z 0,2 sekundového normálneho záberu spravených zhruba 6 sekúnd spomaleného. Prečo snímkovanie 960 fps? Preto, aby ste ho mali krémovo jemný. Tak ako z romantického filmu alebo zo športových záberov rally, kde je takýchto spomalených záberov vidieť veľa. Bez pochýb pekná funkcia s automatickým spustením nahrávania, keď v zameriavacom štvorčeku nastane pohyb. Aj keď to tak zo začiatku nevyzerá, dá sa na ňu spoľahnúť. Takisto upozorňujeme, že na použitie tejto funkcie potrebujete mať dostatok svetla. Inak bude video zašumené.

Fotenie emotikonov AR, teda nás samých a pretvorenie nás na animované postavičky je super. K nášmu stvárneniu nemáme výhrady. Umelá inteligencia presne vie čo chceme. Nás samých a trochu vylepšených. Bravó, toto je jedna z najlepších funkcií pre deti, teens a kohokoľvek, kto má v tomto pasiu a nechať si vytvoriť svoju bustu je pre neho / ju, drahé. 🙂

Fotoaparát s dynamickým zaostrovaním je super. Páči sa nám. Treba si vybrať správnu kompozíciu a najmä objekt pred vami a uhol fotenia. Totiž premenlivá clona je fajn a sme o krok bližšie k zrkadlovke. Avšak je tu automatika a tak nemáte celkom možnosť zaostriť na vami určený objekt bez pevnej ruky. Dynamické zaostrenie teda nevyužijete pri fotení z ruky počas kráčania mestom. Čo je celkom prirodzené, toto ani nie je účel.

Otázky do budúcna

Detailnejšie informácie o tom, aká nová „deviatka“ skutočne je si bude vyžadovať dlhší čas testovania. Batéria s kapacitou 3500 mAh nám vydržala s prehľadom celý deň a to je pri novom modeli čo povedať. Vtedy skúšame nové funkcie, fotíme a hráme hry a všetko ostatné. Otázkou bude reálna výdrž, keď sa smartfón v našich rukách ustáli. K tomu sa zatiaľ vyjadriť nevieme.

Takisto je jednou z otázok, či kúpiť nový model kvôli vylepšenému fotoaparátu. Pravdepodobne nie, avšak položme si otázku inak. Chcete najnovší smartfón od Samsungu plným unikátnych technológií, podporou novej dokovacej stanice Dex Pad a super výkonom? Potom sa oplatí kúpiť. Chcete novinku, ktorá stojí za to a využijete jej schopnosti na prácu a zábavu.

Prečítajte si aj:

Minúta po minúte: Samsung predstavuje vlajkovú loď Galaxy S9

 

 

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.