Motorola predstavila telefón edge+ a bolo jasné, že je tu nová vlajková loď – parametricky ale aj cenovo. V súčasnosti sa predáva za 1199 eur, čo je naozaj dosť veľa.

Najhlasnejší, najrýchlejší

Telefón sme práve dostali do redakcie na testy a pripravíme jeho kompletné predstavenie. V tomto článku prinášame naše prvé dojmy, prakticky ihneď po jeho vybalení. V rámci firmy Motorola má edge+ niekoľko NAJ. Ihneď si všimnete na zadnej strane trojicu mierne vystupujúcich fotoaparátov s výrazným nápisom 108 MP. Keď telefón chytíte do ruky, pocítite zaoblené hrany. Telefón sa pohodlne drží v ruke, konštrukcia hrán umožňuje jeho stabilné držanie. Obraz je od hrany po hranu a pôsobí, ako keby nemal viditeľné ukončenie.

Motorola edge+ sa vďaka zaobleným hranám pohodlne drží v ruke

Motorola edge+ sa vďaka zaobleným hranám pohodlne drží v ruke

Displej, procesor a pamäť

Je to 5G telefón s 90 Hz OLED displejom s uhlopriečkou 6,7 palcov a rozlíšením FullHD+. Pomer strán displeja je 21:9 a podporuje HDR10. Telefón prekvapí veľmi výrazným zvukom. Je takto ideálny na sledovanie filmov. Procesorovým základom je mimoriadne výkonný Qualcomm Snapdragon 865 a raritná kombinácia 12 GB RAM + 128 GB pamäťového priestoru. Snímač odtlačkov prstov je integrovaný v displeji. Na slovenský trh prišiel tento telefón v šedej farbe, aktuálne sa predáva v O2.

Priečny profil Motorola edge+

Priečny profil Motorola edge+

Dvojdňová batéria

Na 5000 mAh batériu vydrží dva dni a do vienka dostal najnovší Android 10 ako aj prísľub na ďalšie dve veľké aktualizácie tohto operačného systému. Motorola je americká firma, spolupráca s Google bude v tomto prípade určite pokračovať. Nadstavba My UX sa dá používateľsky prispôsobovať, sú tu napr. zaoblené hrany ikon.

Výber poskytovateľa hľadania

Výber poskytovateľa hľadania

edge ako hrana

Potom ako zapnete telefón, jedno z odporúčaní je nastaviť si EDGE Touch. Je to panel vybraných nástrojov, ktoré ľahko vyvoláte dvojitým poklepaním na vybranú časť hrany telefónu. A v tomto prípade to funguje spoľahlivo, u iných výrobcov táto funkcia bola často „nevyvolateľná“.

Predná kamera na edge+ s rozlíšením 25 MP

Predná kamera na edge+ s rozlíšením 25 MP

Ďalšia zaujímavá vlastnosť spojená s hranou je EDGE Light. Keď máte telefón položený na stole displejom dole, prichádzajúce volanie sa oznamuje osvetlením hrán displeja. Iná farba je pre volanie a iná pre SMS. Podsvietenie hrán tiež po pripojení napájacieho zdroja graficky signalizuje zostávajúcu kapacitu batérie. Hrany svietia len krátky čas po pripojení napájacieho zdroja, potom zhasnú a nerušia.

 

Nastavenie EDGE Touch

Nastavenie EDGE Touch

Do tretice je tu funkcia EDGE Gaming, kedy pri kompatibilných hrách si môžete do hry špeciálne tlačidlá na jej pohodlné ovládanie.

Kamerová výbava

Tri zadné kamery pri Motorola edge+

Tri zadné kamery pri Motorola edge+

Veľkým lákadlom tohto telefónu je hlavný fotoaparát s rozlíšením 108 MP s optickou stabilizáciou. Tento je umiestnený celkom hore, pod ním je 8 MP teleobjektív na realizáciu 3-násobného zoomu a celkom dole 16 MP ultraširokouhlý snímač, ktorý sa využíva aj pre makro fotky. TOF snímač je v tomto prípade ukrytý v priestore, kde je aj blesk.

Nastavenie kamier na edge+

Nastavenie kamier na edge+

108 MPx rozlíšenie prináša možnosť naozaj si v realizovanej fotke pozrieť najmenšie detaily. Vo fotkách tak objavíte predmety, ktoré nevidíte voľným okom. Tieto fotky sú ale skôr do slnečného dňa s dostatkom svetla. S využitím technológie QuadPixel (združenie štyroch pixelov do kvalitnejšieho snímacieho bodu) môžete dobre fotiť aj pri slabšej úrovni svetla a vtedy dosiahnete rozlíšenie 27 MP (108/4 = 27). Kvalita fotografií vyzerá byť veľmi dobrá, ale na finálne posúdenie treba počkať na našu plnohodnotnú recenziu. Najvyššia konkurencia prináša možno viac možností pri zoomovaní a tiež pri realizácii nočných fotiek v špeciálnom režime. Ale pri bežnom fotení je edge+ na tom veľmi dobre.

Možnosti nastavenia režimu fotografovania

Možnosti nastavenia režimu fotografovania

Kde edge+ exceluje je predný fotoaparát. Ten vie urobiť 25 MP fotografie a špecialitou je video s rozmazaným pozadím pri prednej kamere a rovnako tak makro video. Toto sa len tak nevidí. Rovnako predná kamera má špeciálny režim Night Vision a takéto selfie v noci vyzerá veľmi dobre.

Makro fotografia pomocou Motorola edge+

Makro fotografia pomocou Motorola edge+

Pri stabilizácii videa sa Motorola spojila s firmou IMINT a výsledkom je hladné snímanie obrazu. Zadnou kamerou môžete realizovať 6K rozlíšenie a z neho sa dajú vyberať 20 MP fotografie.

Režimy pri realizácii videa

Režimy pri realizácii videa

Extra zvuk

edge+ je naozaj hlučný telefón pri prehrávaní hudby. Nepotrebujete externý reproduktor ani slúchadlá, stačí vám stereo výbava zabudovaná priamo v telefóne. V prípade audia sa Motorola spojila s firmou WAVES.

USB-C port na nabíjanie

USB-C port na nabíjanie

Konštrukcia je riešená tak, že telefón odolá dažďu. edge+ podporuje rýchle bezdrôtové 15 W nabíjanie a reverzný prenos energie z jedného telefónu do druhého (5 W). V balení nájdete 18 W USB nabíjačku.

3,5 mm jack port v hornej časti

3,5 mm jack port v hornej časti

edge+ je jednoSIMkový telefón a jeho pamäťovú kapacitu nie je možné rozšíriť microSD kartou. Prirodzene, obsahuje aj NFC snímač na bezkontaktné platby. Nás celkom potešilo, že tento telefón má aj 3,5 mm jack port – nie je tak problém so slúchadlami, ale ani s externým mikrofónom.

Motorola edge je jednoSIMkový telefón

Motorola edge je jednoSIMkový telefón

Nielen edge+, ale aj edge

Motorola celkom prekvapivo prišla na trh aj s telefónom edge (teda bez prívlastku +). edge sa na edge+ veľmi podobá, ale stojí len polovicu – 599 eur. Prekvapivo rozdiel v parametroch nie je priepastný. edge nemá 108 MP hlavný snímač, ale len 64 MP. Ostatné fotoaparáty sú rovnaké aj predná kamera má 25 MP rozlíšenie. TOF kamera má tu samostatný priestor, nie je pri blesku ako v prípade edge+. Kapacita batérie nie je 5000 mAh, ale len 4500 mAh. Procesor nie je Snapdragon 865 ale len 765. Stále je to však 5G telefón (aj keď nie s podporou najvyššej kategórie 5G), Je tu 6,7-palcový 90 Hz OLED displej a hlasitých stereo zvuk s podporou technológie WAVES. edge je na rozdiel od edge+ dvojSIMkový telefón a jeho pamäťová kapacita (128 GB) sa dá rozšíriť pomocou microSD karty. Kapacita RAM nie je 12 GB ako u edge+ ale len 6 GB a chýba mu bezdrôtové nabíjanie. Fotoaparáty u edge nevystupujú z tela telefónu, zadná časť je úplne hladká. Ale na prvý pohľad ako keby edge vypadol z oka edge+. Na slovenský trh príde telefón Motorola edge 1. júna 2020.

Vľavo Motorola edge, vpravo edge+

Vľavo Motorola edge, vpravo edge+

Sme veľmi zvedaví na pomer predaných telefónov edge+ a edge na našom trhu.

Prečítajte si aj:

Quick View displej v Motorola razr dokáže so systémom Android 10 teraz viac

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.