Spoločnosť Huawei predstavila skladací telefón Mate Xs, a my sme mali exkluzívnu možnosť krátko si ho vyskúšať aj na Slovensku. Celkovo je to zariadenie s vysokým výkonom, nevšedným dizajnom, pričom používať sa dá ako smartfón a aj ako tablet. Súčasťou je pripojenie na 5G, ktoré sa čoraz častejšie už stáva štandardnou výbavou vlajkových lodí. 

Špeciality v dizajne 

Mate Xs má 8-palcový rozkladací displej s mechanickým pántom, ktorý Huawei nazval Falcon Wing. Obsahuje viac ako 100 vzájomne prepojených častí, vyrobený je z tekutého kovu na báze zirkónia a umožňuje rozloženie telefónu na plných 180°. Skúšali sme to opakovane a konštatujeme, že to funguje skvele.

Huawei Mate Xs v otvorenom stave

Huawei Mate Xs v otvorenom stave

Displej je vždy na vonkajšej strane telefónu, ak vám teda spadne na zem, bude to celkom problém. Samotný displej je dvojvrstvový s polymérnou štruktúrou. Huawei pritom lepí dve vrstvy leteckého polyimidu čírym lepidlom. Tento postup umožnil dosiahnuť vynikajúcu kvalitu obrazu, sýtosť farieb a jas pri zachovaní vysokej kvality obrazovky. Mal by byť aj odolný, ale nejaké tvrdé pády na chodník sme pri jeho cene veru neskúšali. Otestovali sme však, že poškriabať ho napr. nechtom na ruke nie je možné.

Huawei Mate Xs sa v zloženom stave pohodlne drží v ruke

Huawei Mate Xs sa v zloženom stave pohodlne drží v ruke

V zloženom stave je Huawei Mate Xs výkonný smartfón s duálnou obrazovkou. Hlavná obrazovka má uhlopriečku 6,6 palca a sekundárna 6,38 palca. V rozloženom stave sa smartfón stáva 8-palcovým tabletom. Vylepšené je aj chladenie, ktoré bolo skonštruované práve pre skladacie smartfóny. Využíva pritom grafén s mikroskopickými štrbinami po celej ploche zariadenia. Pri našom používaní sa Mate Xs neprehrieval. Špeciálne je navrhnutý aj systém antén 5G z hľadiska kvality príjmu signálu.

Výkon a fotoaparáty

Huawei Mate Xs je založený na procesore Kirin 990 s modulom 5G. Grafiku zaisťuje výkonný 16-jadrový GPU Mali-G76, telefón využíva aj umelú inteligenciu. Okrem pripojenia na 5G podporuje aj 2G, 3G a 4G.

Huawei Mate Xs a jeho fotoaparáty

Huawei Mate Xs a jeho fotoaparáty

Systém fotoaparátov Leica pozostáva zo 40 MPx hlavného senzora, širokouhlého objektívu s rozlíšením 16 MPx, 8 MPx teleobjektívu a 3D-hĺbkového snímania na snímky s rozmazaným pozadím. Keďže ide o popisovanú konštrukciu skladacie telefónu, predná a zadná kamera sú tu totožné. Otočením Huawei Mate Xs v zatvorenom stave môžete využiť sekundárnu obrazovku na zhotovovanie selfie.

Huawei Mate Xs pri zhotovovaní selfie fotografie

Huawei Mate Xs pri zhotovovaní selfie fotografie

Veľký displej pre multitasking

Tento skladací smartfón podporuje režim Multi-Window, ktorý umožňuje zobrazenie dvoch aplikácií vedľa seba a ich vzájomnú interakciu. Dobre to vidno hlavne na našom videu. Text, obrázky a dokumenty možno prenášať tak, ako používame preťahovanie obsahu z jednej aplikácie do druhej. Mate Xs beží na EMUI 10.0.1, operačnom systéme na báze Android Open Source.

Huawei Mate Xs pri fotení selfie

Huawei Mate Xs pri fotení selfie

Galéria aplikácií AppGallery

Huawei Mate Xs nemá služby od Google. Teda nehľadajte tu aplikácie v obchode Google Play, nedajú sa využiť Google mapy a ani nezaplatíte cez Google Play. Huawei nazval svoj obchod aplikácií AG (AppGallery) a namiesto Google služieb budete tu využívať vlastný ekosystém služieb od Huawei. Ten v súčasnosti už obsahuje aj mobilné aplikácie od slovenských vývojárov a ich počet neustále rastie.

Cena 

Huawei Mate Xs bude dostupný na našom trhu za odporúčanú cenu 2499 eur. Zatiaľ nevieme kedy bude dostupný. Domnievame sa, že za túto cenu dostanete k telefónu aj ďalšie darčeky.

Prvé skúsenosti

Treba skonštatovať, že kvalita displeja na Huawei Mate Xs je vynikajúca. V istých chvíľach sme si mysleli, že displej je snáď umelý, ale nie, bol plne funkčný. Rovnako sme si opakovane vyskúšali systém s jeho skladaním a je to zážitok.

Huawei Mate Xs a jeho menší displej

Huawei Mate Xs a jeho menší displej

Aj fotografovanie je fajn, výhodou je to, že selfie fotku urobíte naozaj s poriadnou výbavou. Na aplikácie od Huawei si bude treba zvyknúť. To, čo sme si na chvíľku vyskúšali napr. pri bankových aplikáciách nám prinieslo podobný zážitok, ako máme z aplikácií z Google Play obchodu.

USB-C port je v spodnej časti telefónu, snímač odtlačku prstu nie je pod displejom ale zboku telefónu. Konštrukcia je pevná a všetko zapadá na svoje miesta.

Samozrejme, téme AppGallery sa budem oveľa viac venovať ako budú prichádzať Huawei telefóny s touto výbavou. Práve plánujeme podrobný test Hyuawei Mae 30 Pro s touto výbavou.

Viac o telefóne Huawei Mate Xs

Huawei Mate Xs oficiálne: Vylepšený skladateľný smartfón za 2500 eur bude aj na Slovensku

Značky:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.