Jeden z vrcholov predstavení noviniek na MWC 2023 v Barcelone dorazil do našej redakcie. HONOR Magic5 Pro je vlajková loď na prvý pohľad. Jeho hlavným konkurentom je telefón Samsung Galaxy S23+ či Ultra alebo Xiaomi 13 Pro.

Dizajn

Na jeho zadnej strane sa nachádzajú tri fotoaparáty a všetky majú rozlíšenie 50 MPx. To určite nebýva zvykom. V strede kruhu svieti číslica 100× a pod fotoaparátmi je LED blesk. Rohy telefónu sú efektne zaoblené, konštrukcia telefónu je kovová.

Z hľadiska konštrukcie má telefón najvyšší stupeň krytia IP68 a máme ho na test v pútavej zelenej farbe. Veľmi pekný je symetrický dizajn celého telefónu.

Displej aký len tak nevidno

Z prednej strany telefónu je displej LTPO s uhlopriečkou 6,81 palca. Displej nás zaujal svojou vysokou svietivosťou a tiež tým, ako dokáže prispôsobiť svietivosť tak, aby nerušila oči. Overili sme si aj presnosť farieb. HONOR získal za tento telefón aj certifikát od TUV Rheinland za to, ako sa mu podarilo znížiť škodlivý účinok modrého svetla na oči.

HONOR Magic5 Pro pri tvorbe fotografiíZdroj: TOUCHIT.sk
HONOR Magic5 Pro pri tvorbe fotografií

Displej má vysokú pulznú šírkovú moduláciu (PWM), čo sa prejaví napr. tým, že nebliká pri jeho snímaní kamerou. To však zároveň aj šetrí oči, aj keď to z hľadiska zotrvačnosti oka nevidíte.

Pár čísiel: rozlíšenie displeja je 2848 × 1312 pixelov a jeho špičková svietivosť je 1800 nitov. Udávaná farebná presnosť je Delta E 0,27, čo je rekordná hodnota. Obnovovacia frekvencia je adaptívna od 1 do 120 Hz. Kvalitu tohto displeja oceníte hlavne pri priamom slnečnom žiarení.

Výkon ako sa patrí

Základom tohto telefónu je procesor Qualcomm Snapdragon 8 Gen 2. HONOR ale pridal niektoré vlastné úpravy na konštrukcii tohto telefónu – napr. sú tu oddelené antény pre Wi-Fi a Bluetooth. Na rýchlu prácu s úložiskom je tu pamäť typu UFS4.0 a LPDDR5X. Kapacita RAM je v našom prípade 12 GB (ďalších 7 GB si vieme vytvoriť virtuálnu RAM z pamäte pre používateľa). Používateľ môže pre svoje fotky, aplikácie a videá využiť pamäť 512 GB. Rozšírenie o microSD kartu nie je možné. Ide o dualSIM telefón, formát je nanoSIM.

HONOR Magic5 Pro pri tvorbe filmuZdroj: TOUCHIT.sk
HONOR Magic5 Pro pri tvorbe filmu

Batéria

Telefón poháňa batéria s kapacitou 5100 mAh, už teraz môžeme skonštatovať, že jeho reálna výdrž je dlhšia ako 1,5 dňa pri typickom použití. Ak necháte trvalo prehrávať on-line video, telefón vydrží dlhšie ako 14 hodín.

Softvérová výbava

Telefón využíva operačný systém Android 13 a Google služby a k tomu je používateľská nadstavba MagicOS 7.1. Z hľadiska zabezpečenia súkromia telefón používa oddelený čip na spracovanie citlivých dát a má špeciálnu ochranu voči tomu, aby ste mohli súkromne telefonovať aj v tichom prostredí a vaše okolie vás nebude počuť. Ideálne, ak telefonujete so svojim šéfom o platoch vo výťahu, ak sú s vami aj vaši spolupracovníci.

Samostatná aplikácia je NotesMagic Text na rozpoznávanie napr. odfoteného textu do rozpoznanej podoby. To sa dá s výhodou využiť napr. na to, že si odfotíte vizitku a potom rozpoznaním priamo z nej vytočíte telefónne číslo alebo pošlete mail konkrétnej osobe.

Špecialitou je aj funkcionalita MagicRing. Ide o prepojenie rôznych zariadení od HONORu do vlastného ekosystému, ale je to aj prepojenie zariadenia a servisu. Vďaka tejto funkcii môžete napr. využiť jednu myš alebo jednu klávesnicu na ovládanie rôznych zariadení od HONOR. Rovnako môžete prijímať hovory na inom zariadení ako je telefón od HONORu.

Fotografická výbava

Asi najväčšou devízou tohto telefónu je fotenie a natáčanie videa. Hlavný fotoaparát má rozlíšenie 50 MPx, uzávierku F/1.6 a veľkosť snímacích bodov 1/1,12 palca. Snímač je Sony IMX85. Znamená to vysokú ostrosť v záberoch a vysoký dynamický rozsah. Výborne ostrí a to aj za zhoršených svetelných podmienok. Je vybavený optickou aj elektronickou stabilizáciou pri fotografovaní aj pri tvorbe videa.

Širokouhlý fotoaparát 50 Mpx má uhol záberu 122° a dá sa veľmi dobre použiť hlavne na prírodu a budovy.

Ďalej je tu ešte 50 MPx periskopický teleobjektív. Fotoaparát pomocou neho podporuje 3,5× optický zoom a až 100× digitálny zoom. Na dopočítanie obrazu sa používa umelá inteligencia a nadstavba MagicUI.

HONOR Magic5 Pro macro fotografiaZdroj: TOUCHIT.sk
HONOR Magic5 Pro macro fotografia

Platí, že aj pri vyššom rozlíšení zostávajú detaily obrazu pomerne ostré. Navyše pri 100× priblížení sa obraz aj na displeji stabilizuje (opticky aj elektronicky) a ľahko tak z ruky zameriate na vzdialený objekt, ktorý ste si vyhliadli. S týmto teleobjektívom môžete fotiť aj zaujímavé makro fotografie.

HONOR Magic5 Pro hlavná kameraZdroj: TOUCHIT.sk
HONOR Magic5 Pro hlavná kamera

Výhodné je, že pri fotení sa používa technológia Ultra Fusion, čo znamená, že na zaostrenie obrazu sa používajú naraz všetky dostupné fotoaparáty. Telefón HONOR Magic5 Pro má k tomu navyše aj možnosť zachytenia ostrej fotky vo vysokej rýchlosti pohybu a k tomu je aj technológia AI Motion Sensing Capture. Vtedy telefón sám vyfotí zábery, keď sa do objektívu usmievate alebo skáčete do výšky. Funguje to tak, že telefón umiestnite na statív a nastavíte príslušné voľby automatického snímania rýchleho pohybu. Fotoaparát vám takto vyberie napr. najlepší záber s úsmevom alebo vrchol vášho skoku.

Je pravda, že musíte veľmi dobre odhadnúť, kde bude vrchol vášho skoku a tam aj nastaviť širší stred snímania, ale dá sa to. V praxi je však skôr použiteľná funkcia kedy vy fotíte niekoho rýchlo sa pohybujúceho a vtedy vlastne len držíte spúšť a zachytíte niekoho vo výskoku. Toto je spoľahlivejší spôsob efektných záberov.

Pri fotografovaní sa využíva aj HDR – to je výhoda pri fotené scény súčasne zo svetlými a tmavými plochami. Ideálne napr. pri fotení západu Slnka, prípade ak osoba sedí pri otvorenom okne počas slnečného dňa.

Selfie kamera má rozlíšenie 12 MPx a môžete s ňou realizovať aj 4K video. Môžete pritom použiť technológiu skrášľovania podoby tváre.

HONOR Magic5 Pro Selfie kameraZdroj: TOUCHIT.sk
HONOR Magic5 Pro Selfie kamera

Tvorba videa a jeho editácia

Video je špecialita pri HONOR Magic5 Pro. Je tu 10-bitové natáčanie videa v 4K kvalite a nechýba ani technológia IMAX Enhanced Movie Master. Znamená to v krátkosti povedané video vo filmovej kvalite. HONOR Magic5 Pro nedokáže točiť video v 8K rozlíšení. 4K video môžete točiť vo formáte 16:9 alebo 21:9. Ak si zvolíte režim Movie, potom sú k dispozícii ďalšie voľby. Môžete točiť do formátu Log, čo je charakteristické pre profesionálne kamery. Doplnené sú tiež filmové režimy 3D LUT (Look Up Table) a HONOR Magic5 Pro podporuje pokročilé grafické možnosti saturácie, jasu a kontrastu pri editácii.

Editácia videa je mimochodom ďalšia špecializácia HONBOR Magic5 Pro – k dispozícii je naozaj profesionálny editor, s ktorým pripravíte výborne vyzerajúce video. Prípadne môžete využiť aj automatickú tvorbu videa pomocou Movie Master.

Súčasť dodávky

Na toto si dal HONOR pozor a v dodávke nájdete všetko – napájací zdroj, 66 W napájací zdroj a príslušný USB-C kábel. Telefón teda umožňuje 66 W káblové napájanie a 50 W bezdrôtové nabíjanie. V dodávke nájdete aj priesvitný plastový obal.

HONOR Magic5 Pro obsah dodávkyZdroj: TOUCHIT.sk
HONOR Magic5 Pro obsah dodávky

Vyhodnotenie

HONOR Magic5 Pro nás neprekvapil. Už pri jeho predstavovaní v Barcelone bolo jasné, že HONOR má v rukáve eso v podobe tohto telefónu. Ešte presvedčiť používateľov, že HONOR už nie je Huawei a v prípade HONORu sú k dispozícii všetky Google služby a teda nemáte čo riešiť nejaké alternatívy. HONOR dostal krásne hodnotenia od DXO Mark, evidentne pripravil telefón tak, aby dobre splnil ich testovacie postupy. V každom prípade je výsledkom telefón, ktorý má výkon ako iné vlajkové lode od Samsungu či Xiaomi. Pridáva k tomu dlhú výdrž na batériu, vyzerá to na veľmi dobré video. Pripočítajte veľmi dobré pripojenie na Wi-Fi a Bluetooth, so samostatnými anténami naozaj Magic5 Pro exceluje.

Telefón si zoberieme na služobnú cestu a otestujeme ho pri rôznom prostredí, pripravíme aj reportážne video. Do týždňa sa tak dozviete náš finálny verdikt. Zatiaľ to ale vyzerá až veľmi sľubne.

Zdroje: vlastné, HONOR

Prečítajte si tiež

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.