Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Dobrú náladu budú 1. apríla 2019 šíriť vo vlakoch národného dopravcu zdravotní klauni. Červený nos pomáha na Slovensku už 15 rokov. Je možné tešiť sa zo života, keď je človek vážne chorý? Hoci ide o jednu z najťažších vecí, práve optimizmus a dobrá nálada sú kľúčové faktory úspešnej liečby. A o tom je Červený nos.

Občianske združenie ČERVENÝ NOS Clowndoctors už pätnásť rokov pôsobí na Slovensku a prináša radosť a smiech tým, ktorí to potrebujú najviac. Zdravotní klauni – väčšina z nich sú profesionálni umelci s dramatickým vzdelaním – navštevujú deti a seniorov v nemocničnom prostredí a v zdravotníckych zariadeniach, snažia sa dostať ľudí do psychickej pohody a prispievať tak k zlepšeniu ich celkového zdravotného stavu.

Zdravotných klaunov bude môcť 1. apríla 2019 vidieť v akcii aj široká verejnosť. Dobrú náladu budú šíriť vo vlakoch Železničnej spoločnosti Slovensko (ZSSK). Objavia sa v týchto spojoch:

  • RR 707 Nimnica (Bratislava hl. st. 11:13 – Žilina 13:40) – na trase Považská Bystrica – Žilina,
  • RR 712 Limbach (Žilina 12:20 – Bratislava hl. st. 14:47) – na trase Žilina – Považská Bystrica,
  • Os 8513 (Lipany 09:03 – Košice 10:24) – na trase Prešov – Košice,
  • Os 8514 (Kysak 11:53 – Lipany 12:56) – na trase Kysak – Prešov,
  • Os 3422 (Košice 11:27 – Žilina 16:12) – na trase Košice – Kysak,
  • Os 7319 (Banská Bystrica 13:29 – Zvolen os. st. 13:59) – na trase Banská Bystrica mesto – Zvolen mesto,
  • Os 7320 (Zvolen os. st. 14:01 – Banská Bystrica 14:30) – na trase Zvolen mesto – Banská Bystrica mesto.

„Udržať si v ťažkej životnej situácii – či už ide o chorobu alebo osamelosť vo vyššom veku – optimizmus a pozitívne myslenie, je veľmi náročné. Pritom humor a dobrá nálada sú práve
v takýchto prípadoch zásadné. Aktivity občianskeho združenia ČERVENÝ NOS Clowndoctors sú výborným príkladom toho, ako pomáhať ľuďom, ktorí majú na úsmev často minimum dôvodov aj energie. Zdravotných klaunov po roku veľmi radi aspoň na chvíľu privítame aj vo vlakoch ZSSK,”
hovorí Filip Hlubocký, predseda predstavenstva a generálny riaditeľ ZSSK.

Umelcov rozdávajúcich radosť v nemocniciach a v sociálnych zariadeniach bude môcť verejnosť stretnúť medzi 11:00 a 12:00 aj na bratislavskej hlavnej stanici. Objavia sa tiež v uliciach, na námestiach či v mestskej hromadnej doprave vo viacerých slovenských mestách – okrem Bratislavy napríklad v Košiciach, Banskej Bystrici, Prešove či v Žiline.

„Ideou je, aby zdravotných klaunov mohli stretnúť aj ľudia, ktorí na to inak nemajú príležitosť. Chceme im predstaviť naše združenie a našu prácu. Dôležitý je pritom moment prekvapenia, nabúranie rutiny a v konečnom dôsledku zlepšenie nálady. Vzorec, na ktorom je postavené klaunovanie v nemocnici,“ vysvetľuje umelecký riaditeľ  združenia Pavel Mihaľák.

OZ ČERVENÝ NOS Clowndoctors pripravilo toto podujatie pri príležitosti svojich 15. narodenín. Do prvoaprílovej akcie sa zapojí viac ako štyridsať umelcov.

Značky: