Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Na sklonku minulého roku vznikla na Slovensku prvá otvorená fintech platforma nazvaná Fintech Hub Slovakia – a to vďaka skupine inovatívnych firiem na čele s Mastercard, Vacuumlabs a Slovenskou Fintech asociáciou. Jej cieľom je zlepšiť digitálne finančné inovácie a konkurencieschopnosť slovenského trhu pomocou programu, ktorý inovatívnym firmám pomáha zefektívniť go-to market stratégiu, otestovať produkt či službu v reálnom prostredí a pripraviť ju na investičný proces. Do programu sa už teraz môžu prihlasovať inovátori z celého sveta, avšak podmienkou je uviesť produkt alebo službu na Slovensku alebo na území Vyšehradskej skupiny.

Prvý Fintech Hub so sídlom v Bratislave založila Slovenská FinTech asociácia v spolupráci s poprednými inovatívnymi spoločnosťami Mastercard a Vacuumlabs. Títo kľúčoví partneri budú vďaka ich pôsobeniu na globálnom trhu a dlhodobej angažovanosti v oblasti nových technológií a fintechu nápomocní aj pri naplňovaní zahraničných ambícií.

Tvorcovia sa pri tvorbe platformy inšpirovali úspešnými sandbox regulátormi, ktoré fungujú a prosperujú v krajinách od Veľkej Británie po Singapur. „Chceli sme vybrať to najlepšie z podobne fungujúcich platforiem a spojiť všetko pod jednou strechou. Náš prístup preto staviame na otvorenosti a prístupnosti,“ priblížil vznik Juraj Králik, výkonný riaditeľ FinTech Hub Slovensko a šéf Slovenskej FinTech asociácie.

Cieľom Fintech Hub Slovensko je podpora inovatívnych finančných digitálnych riešení, rastu finančného trhu a posun využitia technológií vo finančnom sektore. Členovia platformy získajú pomoc predovšetkým v troch segmentoch, a to v technologickom, právnom a konzultačnom. V praxi to bude znamenať nasledovné: získajú prístup k niekoľkým elitným spoločnostiam a ich testovacím nástrojom a prostrediu v danom segmente; vybudovanie rýchlejšej, efektívnejšej a úspešnejšej go-to market stratégie pod dohľadom odborníka; mentoring pod vybraným mentorom; a v neposlednom rade fyzický pracovný priestor v práve znovuotvorenom legendárnom bratislavskom co-workingovom centre The Spot.

„K tomuto rozvoju s radosťou prispejeme a podporíme záujemcov nielen expertízou tímu Mastercard, ale taktiež našimi technológiami tak, aby sme celý proces urýchlili. Hovorím nielen o technológiách z tradičného kartového sveta, ale hlavne mimo neho ako je napríklad otvorené bankovníctvo, peer-to-peer platby, riešenie využívajúce big data alebo umelú inteligenciu, používateľsky príjemné spôsoby overenia identity, nástroje pre lepšie zabezpečenie a mnohé ďalšie,“ vysvetľuje generálny riaditeľ Mastercard pre Slovensko a Českú republiku a partner Fintech Hubu Slovakia Michal Čarný.

Program je otvorený všetkým typom spoločností, od startupov až po veľké korporácie. Všetci musia úspešne prejsť výberovým konaním. Dôležitým faktorom pre postup je výnimočnosť produktu, konceptu alebo prototypu, ktorý chcú inovátori uviesť na trh. Relevantnosť prihlášky preto bude posudzovaná na základe stanovených podmienok inovácie, škálovateľnosti a užívateľnosti pre koncového zákazníka. Záujemci sa môžu už teraz registrovať na oficiálnej webovej stránke – https://www.fintechhub.sk/ .

Dôležitým parametrom pre finančné inovácie je taktiež získanie potrebnej licencie v danom sektore, s čím Fintech Hub tiež pomôže. „Hneď ako firma ukončí program vo Fintech Hube a bude uvádzať svoju službu na danom trhu, dokážeme garantovať splnenie nielen technických, ale aj administratívnych povinností v rámci prípadnej žiadosti o potrebnú licenciu. To je jeden z dôvodov, prečo je Fintech Hub stavaný ako neutrálna platforma so spoločnými záujmami všetkých účastníkov trhu. Prispieva k samotnej kvalite inovácií na trhu,” vysvetľuje Juraj Králik.

Jeden z posledných nespomenutých benefitov Fintech Hubu je Slovensko samotné. „Sme členovia Európskej únie a Severoatlantickej aliancie, patríme do Schengenského priestoru a v neposlednom rade máme Euro, čo je veľká výhoda oproti ostatným lokálnym hráčom Vyšehradskej štvorky. Veľkým benefitom z hľadiska príletov a odletov je tiež blízkosť Viedne. A v neposlednom rade má Slovensko veľký počet talentovaných ľudí potrebných na to, aby odtiaľto mohli firmy rásť ďalej,” uzatvára Matej Ftáčnik, CXO Vacuumlabs .

Viac informácií a prihlášku do programu je možné nájsť na oficiálnej webovej stránke – https://www.fintechhub.sk/.

Značky:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.