Stručné zhrnutie piatich generácií mobilných sietí.

Prvý hovor v mobilnej sieti na území Československa sa uskutočnil 12. septembra 1991 medzi Dagmar Burešovou a Františkom Mikloškom. Spoločne s nim na Slovensku odštartovala prvá generácia mobilnej siete – NMT.

Dnes, na jeseň roka 2021, je na Slovensku k dispozícii už piata generácia mobilnej siete. Svoje 5G siete postupne predstavili všetci operátori na našom trhu – Telekom, Orange, O2 a 4ka. A Telekom teraz pri príležitosti osláv 30 rokov od prvého mobilného hovoru na našom území zrekapituloval kľúčové míľniky vývoja mobilných sietí.

Druhá a tretia generácia mobilných sietí

Rozmach mobilnej komunikácie nastal s príchodom sietí druhej generácie (GSM, od rokov 1997/98), ktoré využívajú státisíce ľudí dodnes na mobilné volania. Okrem volaní začali Slováci využívať vo väčšej miere aj textové správy – operátori kvôli tomu do svojej ponuky zaradili aj samostatné SMS paušály. Neskôr sa pridali multimediálne správy MMS a prenos dát cez nadstavby GPRS (2002) a EDGE (2004).

Tretia generácia mobilných sietí (3G/UMTS) štartovala v slovenskom Telekome 24. januára 2006 v Bratislave. 3G sieť vtedy začínala s prenosovými rýchlosťami na úrovni 384 kbps, postupom rokov sa dostala až po HSPA+ nadstavbu s maximom 42 Mbps. Spolu s 3G prišla aj služba videohovorov, tá sa však v dobe svojho uvedenia na trh neujala. Videohovory neskôr spopularizovali služby ako Skype, WhatsApp či Messenger.

3G sieť bola základom aj pre nástup smartfónov, či už to boli Nokie s operačným systémom Symbian, Apple s celým radom iPhonov alebo záplava zariadení s operačným systémom Android.

iPhone 3GS
iPhone 3GS

Štvrtá a piata generácia mobilných sietí

Štvrtá generácia mobilnej siete (4G/LTE) odštartovala 15. novembra 2013 v piatich mestách (Nitra, Trnava, Žilina, Banská Bystrica, Prešov) a postupne sa rozšírila do celého Slovenska. Aj v prípade 4G sa postupne zvyšovali rýchlosti a kapacita až do 877 Mbps. A práve éra štvrtej generácie výrazne zmenila používanie mobilných telefónov a smartfónov – dáta sa stali štandardom a dnes používame oveľa väčšie dátové balíky na surfovanie, streaming, videoslužby či sociálne siete.

Piatu generáciu mobilných sietí nasadil Telekom v Bratislave 10. decembra 2020 a za deväť mesiacov pokryl 18 lokalít Bratislavy a ďalších 24 obcí v Bratislavskom a Trnavskom kraji.

Pripomeňme, že historicky prvý hovor pomocou mobilného telefónu sa uskutočnil 3. apríla 1973. Viac si o ňom môžete prečítať v samostatnom článku, TU.

Telekom spustil sieť 5G 10. decembra 2020Zdroj: Telekom
Telekom spustil sieť 5G 10. decembra 2020

Zdroj: Telekom

Prečítajte si aj:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit