Na tomto modeli je vidno, ako sa dajú robiť ultraľahké a odolné notebooky zároveň. Má totiž telo z horčíkovej zliatiny. Jednak to má priaznivý dopad na hmotnosť a zároveň tu zostáva odolnosť. Telo inak vyzerá ako plastové, no nedajte sa pomýliť. Je podstatne pevnejšie, presne určené na to, aby ste tento notebook mohli nosiť všade so sebou.

Je to typický zástupca notebookov na prácu kdekoľvek. V kancelárii, lietadle alebo v kaviarni. Všade, kde potrebujete super stroj, no zároveň chcete veľkú mobilitu. Dizajnovo nijako nevyniká a pôsobí takpovediac bežne. Keď sme sa naň pozreli bližšie, klávesnica má svoje špecifiká. V Toshibe na to idú inak a v notebooku s 13,3″  displejom dostanete rozmernú klávesnicu.

Hlavné klávesy sú dostatočne veľké a majú aj veľký zdvih, hoci sú v profile veľmi tenké. Pravý Shift je jemne zrezaný a nezasahuje do priestoru dvojriadkového klávesu Enter. Na „chýbajúcom“ mieste sú klávesy PageUp a PageDown. Pekný nápad a na takéto menej tradičné rozloženie si netreba ani dlho zvykať. Súčasťou klávesnice je trackpoint.

Klávesnica má tri stupne bieleho podsvietenia. Je tichá a pri písaní sa celá jemne prehýba. Dobre sa na nej píše a keď dlho pracujete s textami, je lepšie ak sa vám konštrukčne prehýba. Málo notebookov ide touto cestou. Ak je totiž základňa v časti klávesnice veľmi tvrdá, býva aj hlučnejšia.

Reproduktory Harman/Kardon sú umiestnené v prednej časti zospodu. Na takéto tenké telo hrajú pomerne dobre, občas je zvuk jemne zastretý. Opäť – viac na filmy ako na prehrávanie hudby.

Touchpad sa používa dobre a dokonca nás potešilo, že sú tlačidlá nad ním. Takto to má viac biznis modelov, no hlavne ide o to, aby ste ich mali k dispozícii s trackpointom v klávesnici. Dobrý nápad, len tlačidlá mohli byť menej tuhé alebo mať vyšší zdvih, tak ako napríklad pri Lenovo X1 Carbon. V touchpade je integrovaný snímač odtlačkov. Nenápadný bez signalizačnej LED diódy. Takto je to v poriadku. Tlačidlo na vypnutie je vpravo hore a je oddelené od klávesnice.

Výkon a možnosti

Notebook s procesorom Intel Core i7-7500U 2,7 ÷ 3,5 GHz, 16 GB RAM a 256 GB SSD diskom je dostatočne výkonný stroj. Ani v záťaži nie je príliš hlučný, pri kancelárskom režime je nehlučný. Vynikajúce, na cestách s ním nebudete nikoho rušiť.

Na to, že ide o taký malý stroj, má slušnú výbavu portov. Škoda, že sa tu zmestil len jeden USB 3.0 port, ak máme na mysli tie „klasické“, teda veľké. Sú tu však aj dva USB-C porty, a to sme ocenili. Zaujala nás aj čítačka microSD kariet ako aj slot na NanoSIM kartu.

Súčasťou systému je nástroj na aktualizácie systému, BIOS-u a hardvérových ovládačov. Tiež aj softvér Toshiba System Settings na nastavenie klávesnice, systému, úsporného režimu, analýzy spotreby atď. Pekné vylepšenie, ktoré rozhodne oceňujeme a patrí do triedy biznis notebookov. Portége X30 sa nabíja cez port USB-C.

Model notebooku / ParameterToshiba Portége X30-D
ProcesorIntel Core i7-7500U 2,7 ÷ 3,5 GHz, 4 MB cache (max. 15 W TDP)
Operačná pamäť16 GB DDR4
Pevný diskSamsung, 256 GB SSD
Displej13,3, max. rozlíšenie 1920 × 1080 px, dotykový
Grafická kartaIntel HD Graphics 620
Porty1 × USB 3.0, 2 × USB-C, HDMI, SmartCard, microSD, NanoSIM, kombinovaný audio
Operačný systémMicrosoft Windows 10 Pro
Rozmery [mm]316 × 227 × 16
Skutočná hmotnosť [kg]1,051
ZapožičalToshiba

Verdikt

Tento notebook sme mali zapožičaný vo forme neoficiálnej vzorky, ku ktorej sa bežne nedá dostať. Okrem spomínaných benchmarkov tak vynechávame aj naše hodnotenie systémom plusov a mínusov. V každom prípade, tento notebook na nás urobil veľmi dobrý dojem. Kto má peniaze na biznis notebook a chce odolný stroj v tenkom tele, toto je určite jeden z kandidátov.

Cena: 1449
Zapožičal: Toshiba

Tento článok vyšiel aj v tlačenom vydaní TOUCHIT č. 10/2017, preto sa niektoré skutočnosti uvedené v článku, môžu odlišovať oproti aktuálnemu dátumu publikovania.

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.