Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

V Bratislave tento rok zopár nadšencov spojilo sily, a vznikol prvý ročník konferencie Bratislava OpenCamp 2018, ktorá má ambíciu byť pravidelným každoročným miestom stretávania sa celej komunity ľudí, ktorí chcu svoje poznatky a zručnosti z technologického sveta zdieľať s inými. Konferencia sa uskutoční v sobotu 21.4.2018 na pôde FIIT STU v Bratislave, kde sa v 4 behoch prednášok a workshopov predstaví 27 speakerov.

Komunitné konferencie sú obľúbeným miestom, kde si odborná verejnosť, ale aj nadšenci spolu navzájom vymieňajú svoje poznatky a skúsenosti. V posledných rokoch sa do popredia stále viac a viac dostávajú otvorené technológie a rôzne open-source riešenia. Navyše, v súvislosti s presadzovaním transparentnosti vo verejnej správe sa čoraz viac skloňuje pojem otvorené dáta. Kým v zahraničí sú open-source a open-data konferencie pomerne bežné, u nás sú takéto si svojich návštevníkov ešte iba získavajú

Prednášky sú rozdelené do tematických okruhov ako programovanie, systémy a siete, či otvorené dáta. Návštevníci sa dozvedia informácie z rôznych oblastí – reč bude o Blockchaine, o efektívnom využívaní dát vo verejnej správe, o novinke WebAssembly, o dianí vo svete Linuxu, o strojovom učení, a taktiež sa predstavia rôzne komunitné projekty či projekty z hackerspacov. Celý program konferencie nájdete na webe konferencie www.opencamp.sk/program.

Vstup je pre všetkých účastníkov voľný, vzhľadom na obmedzený počet miest sa organizátori odporúčajú zaregistrovať – učiniť tak môžete taktiež na webe konferencie.

Organizátormi konferencie sú Marek Galinski (www.linkedin.com/in/marekgalinski ) a Lubor Jurena (www.linkedin.com/in/luborjurena  ) v spolupráci s občianským združením SOIT – Spoločnosti pre otvorené informačné technológie (www.soit.sk). Významnou mierou pomohli niektorí ľudia stojaci v pozadí pražských LinuxDays, z pomedzi všetkých najmä Ondřej Caletka zo združenia CESNET, Petr Krčmář z Root.cz a Petr Hodač z FIT ČVUT a ďalší. Konferencia je financovaná výlučne zo zdrojov poskytnutých partnermi, uvedenými na stránke www.opencamp.sk/partneri.

Na konferencii sa nestretnete so žiadnou komerčnou prezentáciou alebo s predajom produktov partnerov. Polovicu speakerov pozvali organizátori, druhá polovica sa prihlásila sama počas Call for Papers.

Káva bude zadarmo, takže neváhajte a zaregistrujte sa. Tešíme sa na vás www.opencamp.sk/registracia

 

Značky: