Apple pracuje na skladateľnom notebooku MacBook, bude mať zrejme až 20 palcov.

Skladateľné zariadenia ovládli určitú časť trhu. Výrobcovia smartfónov sa tak vo viacerých prípadov pustili práve do výroby tohto segmentu, ktorí neustále obdržiava úspech. Príkladom je aj juhokórejský Samsung, ktorý sériu Z Flip a Z Fold plne zaradil do svojho portfólia a už čoskoro predstaví generáciu označenú číslovkou 6. V Android svete sa teda nachádza už množstvo zariadení so skladateľným displejom narozdiel od spoločnosti Apple.

O skladateľných zariadeniach od Applu sa špekuluje už dlhú dobu. Apple má totiž pracovať na viacerých druhoch takejto elektroniky, pričom očakáva sa predstavenie skladateľného iPhonu, iPadu no aj notebooku. Skladateľný MacBook sa teraz stal aj predmetom vyjadrenia rešpektovaného analytika Ming-Chi Kuo, ktorý tvrdí, že takéto zariadenie sa predstaví už koncom roka 2025, prípadne začiatom roka 2026.

Skladateľný MacBook s veľkým displejom

Apple sa vyznačuje tým, že zariadenia MacBook sú zvyčajne dobre prenosné, no v posledných rokoch vsadil aj na väčšie zariadenia. Aby si však tieto notebooky mohli zachovať kompaktnú konštrukciu, riešením je skladateľný MacBook. Ten by sa podľa analytika mal objaviť na trhu s displejmi, ktoré vyrába spoločnosť LG Display. Displeje by podľa neho mali mať v rozloženom stave veľkosť buď 20,25″ alebo 18,8″. V zloženom stave by sa skladali do veľkosti 14-15″ alebo 13-14″ uhlopriečky.

Apple MacBook Air (M1)
Apple MacBook Air (M1). Zdroj: Samuel Hindy / TOUCHIT

Dôležitou súčasťou takéhoto MacBooku je aj pánt, ktorý umožní skladanie displeja. O túto súčasť by sa mala postarať spoločnosť Amphenol, s ktorou už Apple v segmente notebookov spolupracuje. Analytik ďalej tvrdí, že Apple sa má postarať aj o to, aby mal tento notebook čo najmenší záhyb. To si však vyžaduje dobré technológie v oblasti pántu aj displeja.

Podľa najnovších informácií by tak mal skladateľný MacBook využiť pánt, ktorý bude stáť 200-250 amerických dolárov. Displej tohto zariadenia by zasa stál približne 600-650 amerických dolárov. V konečnom dôsledku to teda znamená, že toto zariadenie nebude najlacnejšie a aj zdroj tejto informácie tvrdí, že by sa jeho cena mohla vyšplhať približne na podobnú cenu, ako získal headset Apple Vision Pro.

Zdroj: androidauthority.com

Prečítajte si aj:

Značky:

Katarína Šimková

Katarína Šimková
Smartfóny, nositeľná elektronika či produkty inteligentnej domácnosti, zaujímam sa o všetko, čo i len okrajovo súvisí s technológiami.