Čínsky producent smartfónov ho ponúka vo Švajčiarsku v spolupráci s miestnym operátorom Swisscom.

Komerčne spustené siete piatej generácie sú už realitou aj v Európe. Ako prví si reálne benefity používania 5G siete môžu na vlastnej koži vyskúšať zákazníci švajčiarskeho mobilného operátora Swisscom. Aby tak mohli spraviť, potrebujú byť, samozrejme, v pokrytí 5G siete a zároveň musia používať smartfón s podporou 5G. Pokiaľ by ste sa domnievali, že takýto smartfón bude ako prvý distribuovať jeden z výrobcov zvučných mien ako Samsung, Huawei či LG, tak ste na omyle. Trochu prekvapujúco si prvenstvo odnáša, pre Európu netradičný producent, ktorým je čínsky Oppo.

Zdroj: Engadget

Oppo Reno 5G je od 1. mája 2019 dostupný ako v kamenných predajniach, tak aj prostredníctvom e–shopu Swisscomu s nedotovanou cenou na úrovni 999 švajčiarskych frankov (cca 877€). Zákazníci Swisscomu si s podporovaným smartfónom môžu za príplatok 10 frankov mesačne užívať rýchlosť downloadu v 5G až do 1 Gbit/s. Do budúcna sa maximálna teoretická rýchlosť bude navyšovať, pričom aj príplatok za ňu by mal byť o čosi vyšší. Aktuálne má sieťou 5G Swisscom pokryté niektoré časti Zürichu, Davosu, Ženevy či Bernu. Aspoň čiastočne má pokrytých takmer 50 ďalších lokalít, pričom do konca roku 2019 sľubuje pokrytie naprieč celou krajinou.

Zdroj: Pandaily

Oppo Reno 5G okrem samotnej podpory 5G siete ponúka skutočne všetko, čo od špičkového smartfónu očakávate. Je vybavený 6,6″ FullHD+ Amoled displejom s vynikajúcim 93% pomerom displeja k prednej strane. Vďačí za to aj mechanicky vysúvateľnej 16 Mpx selfie kamere. Vzadu je umiestnená trojica hlavných kamier s rozlíšením 48 Mpx (f/1.7), 13 Mpx (f/3.0) a 8 Mpx (f/2.2). 13 Mpx teleobjektív zaujme predovšetkým periskopickým 10–násobným zoomom. Bonusom je optická stabilizácia i laserové zaostrovanie. O pohon novinky sa stará špičkový procesor Snapdragon 855, ktorému sekunduje 8 GB RAM a 256 GB interné úložisko. Batéria má kapacitu 4065 mAh.

Zdroj: Oppo

Kedy sa dočkáme 5G na Slovensku? V tomto roku to určite nebude. Operátori budú totiž musieť najskôr vysúťažiť licencie na právo vysielania na konkrétnych frekvenciách. Dražba by mala prebehnúť pravdepodobne koncom tohto, alebo začiatkom budúceho roka. Sieťam 5G bude musieť ustúpiť aj časť pásma využívaného pozemnou digitálnou televíziou DVB–T. V rámci krajín EÚ musí DVB–T opustiť 700 MHz pásmo najneskôr do 30. júna 2020. Okrem 700 MHz pásma (694 –790 MHz) zabojujú operátori u nás aj o frekvenčné prídely vo viacerých ďalších pásmach.

 

Mohlo by vás zaujímať:

Huawei rozširuje 5G siete. Aké výhody z novej generácie pocítite vy?

 

 

Značky: