Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Duševné zdravie je rovnako dôležité ako to fyzické. Preto sa oň treba starať, a ak je to potrebné, vyhľadať pomoc odborníkov. Po pandémií ochorenia covid-19 sa očakával nárast duševných ochorení, a už aj naše údaje potvrdzujú, že tomu tak je.

Tri roky od vypuknutia pandémie pozorujeme výrazný nárast spotreby antidepresív a návštevnosti psychiatra. Na zvýšení spotreby antidepresív sa isto podieľa nielen pandémia, ale aj pokračovanie trendu nárastu spotreby antidepresív v posledných rokoch.

Posledných 20 rokov výrazne stúpla vo svete spotreba antidepresív. Slovensko nie je výnimkou. Podľa dát OECD sa zvýšila priemerná spotreba antidepresív v 18-tich európskych krajinách medzi rokmi 2000 a 2020 o 147 percent. Na Slovensku nedosahuje síce spotreba antidepresív európsky priemer, ale čo sa týka nárastu spotreby sme so 460 percentami na popredných miestach v rámci Európy. Podľa našich dát užíva antidepresíva 6,2 percenta našich poistencov starších ako 10 rokov. Dve tretiny z nich sú ženy. Je jasné, že zdravotnícky systém musí na tieto zmeny reagovať. 

„Keď bolí duša, je správne vyhľadať pomoc. Pri pociťovaní úzkosti, depresie, nespavosti či smútku pomôže psychológ alebo terapeut. Dospelí poistenci Dôvery môžu využiť sieť zazmluvnených psychológov alebo využiť úplne nový benefit, ktorý zvyšuje dostupnosť takejto starostlivosti. Na päť online sedení s odborníkom prostredníctvom služieb ksebe a Hedepy majú k dispozícii až päť kupónov, spolu v hodnote 50 eur,“ povedal generálny riaditeľ Dôvery Martin Kultan.

Psychologické online poradenstvo je pritom porovnateľne účinné ako osobné konzultácie. Na využitie online terapie nie je potrebné mať v počítači ani v mobile žiadny špeciálny softvér, čo ešte viac uľahčuje ich dostupnosť.

Výhody online poradenstva:

– Online poradenstvo ponúka lepšiu dostupnosť a termíny sedení už do 24 hodín, na rozdiel od bežne hradených terapií u psychológov a terapeutov, ku ktorým sa spravidla nie je možné dostať ihneď.

– Konzultáciu je možné absolvovať kdekoľvek, kde sa klient cíti pohodlne a bezpečne.

– Poistenci si môžu vybrať z veľkého množstva psychológov, resp. terapeutov z rôznych miest po celom Slovensku.

– Online konzultácie šetria peniaze a čas na preprave. Služby Hedepy a ksebe nezabezpečujú psychologickú starostlivosť v zmysle slovenskej legislatívy a nie sú poskytovateľmi zdravotnej starostlivosti. Preto nie je možné s nimi uzatvoriť zmluvu ako s poskytovateľmi zdravotnej starostlivosti a plne hradiť ich služby

Značky: