Psychonauts je hra, ktorá si získala mnohých fanúšikov svojou odlišnosťou. Jej nástupca sa drží tohto trendu a je to skvelé rozhodnutie.

Kto vie, či by pokračovanie hry Psychonauts uzrelo svetlo sveta, pokiaľ by Microsoft nekúpil jeho tvorcov, vývojárov z Double Fine. Našťastie sa tak stalo a my si môžeme vychutnať Psychonauts 2 a zhodnotiť, či sa oplatilo čakať alebo nie.

A pokiaľ by ste sa náhodou kvôli predchádzajúcej vete obávali, že potrebujete na nových Psychonautov vlastniť Xbox, nepanikárte. Hra je dostupná aj na počítače so systémom Windows, Linux, macOS a dokonca aj na konzolu PlayStation 4.

Psychonauts 2 je kombinácia akčnej adventúry s plošinovkou. Na pomery tradičnej plošinovky obsahuje hra až príliš veľa príbehu a voľného pohybu a na pomery akčnej adventúry sa v nej pomerne dosť skáče. Avšak skôr ako táto kombinácia vás pri hraní udrží jedinečná atmosféra a určitá uletenosť herného sveta.

Naozaj – ak sa zamyslíme nad hernými mechanizmami, tak tie v princípe nie sú ničím extra. S hlavným hrdinom skáčete, bojujete s nepriateľmi a používate poltucet schopností, pomocou ktorých riešite jednoduché logické úlohy, objavujete herný svet a bojujete.

Podobný koncept sme videli už stokrát, avšak v prípade Psychonauts 2 to funguje skvelo. Je to zábavné, dobre vyvážené a dostatočne rozmanité a zároveň atraktívne. A keď si k tomu pripočítate uletený herný svet a príbeh, ktorý je postupom času zábavnejší a pútavejší, tak dostanete skvelú hru.

Psychonauts 2Zdroj: Steam
Psychonauts 2

Psychonauts 2 považujeme za jedno z najpríjemnejších prekvapení roka, a to sme jeho predchodcu videli iba z rýchlika. Nepatrili sme teda medzi tých hráčov, ktorí hltali každú informáciu o pokračovaní a nevedeli sa ho dočkať. Keď nám však na stole pristála recenzentská kópia, do Psychonauts sme sa pustili a neľutujeme. Hranie tejto hry je kvalitne strávený čas.

Z vyššie uvedeného by mali byť jasné dve základné veci – Psychonauts 2 si zahrajte aj v prípade, že ste nehrali jednotku. A túto hru si zahrajte aj v prípade, že sa považujete za náročného hráča z hľadiska kvality.

Pokiaľ budete Psychonautom venovať svoj čas, zažijete výlet do na prvý pohľad čudného sveta, v ktorom však nájdete veľa odkazov na každodenné problémy mnohých ľudí. Psychonauts 2 to prezentuje zábavne s vtipnými dialógmi, aké by ste pravdepodobne od bežnej skákačky neočakávali.

Výborné je, že táto hre je súčasťou predplatného Xbox Game Pass, čo je služba, ktorú možno definovať ako herný Netflix. Vďaka nej si môžete Psychonauts 2 zahrať na počítači alebo Xboxe aj bez nutnosti jej kupovania, stačí si predplatiť túto službu.

A pokiaľ si ju predplatíte vo verzii Xbox Game Pass Ultimate, môžete si Psychonauts 2 streamovať z cloudu aj do mobilných Android a iOS zariadení či počítačov so slabším výkonom. O tom, ako to funguje, píšeme na ďalšej strane.

Psychonauts 2Zdroj: Steam
Psychonauts 2

Páči sa nám

  • Zábavná hrateľnosť
  • Chytľavý herný svet
  • Atraktívny príbeh a dialógy

Nepáči sa nám

  • Nič podstatné

Hodnotenie: 4,5/5, 90 %

Cena: 59,99 €

Hru poskytol na test Microsoft.

Prečítajte si aj:

Značky:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit