Po skončení tlačovej konferencie ministerky Veroniky Remišovej sme sa jej pýtali, prečo máme na COVID viacero IT riešení.

Konkrétne na COVID preukaz EÚ máme aplikáciu GreenPass, ale pri návrate zo zahraničia musíme použiť formulár eHranica, ktorý však nie je mobilnou aplikáciou, ale vypĺňate ju na webe. Našťastie, teraz sa to dá urobiť aj z predstihom v pohodlí domova. Podobne virtuálna čakáreň bola webová aplikácia.

Ako sme sa dozvedeli, závisí to od toho, ktoré ministerstvo je gestorom príslušného riešenia. Konkrétne GreenPass je pod vedením Ministerstva zdravotníctva, ale napr. formulár eHranica má na starosti Ministerstvo vnútra. Ministerstvo zodpovedné za informatizáciu Slovenska (MIRRI) potom realizuje primárne pomocou štátnej akciovej spoločnosti Slovensko IT so sídlom v Košiciach, príslušné riešenie a to najčastejšie priamym zadaním úlohy.

Ak by sme chceli mať jednotné riešenie, musela by o tom rozhodnúť vláda pod vedením Eduarda Hegera, čo sa zatiaľ nestalo a ani to na to nevyzerá. Samozrejme, bežného človeka nezaujíma, kto je gestorom daného riešenia, vníma len výsledok. Z nášho pohľadu tomuto zatiaľ chýba jednotný prístup.

Ministerky Remišovej sme sa pýtali aj na to, ako sa stanovuje cena za dané riešenie pre Slovensko IT. Ak ste počúvali náš podcast s CEO Slovensko IT, Pavlom Miroššayom, viete, že tieto sumy sú aj vyše 100 000 eur. Odpovedala nám, že cena vychádza z doby práce strávenej na danom riešení – tzv. človeko-hodín a táto cena je pre Slovensko IT zvolená nižšie, ako je štandardom pre IT spoločnosti pôsobiace na Slovensku.

Aplikácia GreenPass bola podľa nášho názoru dobrou ukážkou, že medzirezortné riešenie môže fungovať. Dokázali sa tu dohodnúť zástupcovia Ministerstva zdravotníctva, MIRRI a hlavne NCZI, ktoré v skutočnosti príslušné QR kódy s informáciami generuje. Tiež sa na tom podieľali aj zdravotné poisťovne a niektoré už doplnili QR kód COVID preukazu EÚ do svojich mobilných aplikácií. Samozrejme, aj GreenPass mal svoje detské nemoci, ale po pár dňoch sa podarilo väčšinu problémov vyriešiť. Mimochodom, táto aplikácia sa stále aktualizuje.

Ministerka nevedela hneď povedať, koľko presne nás stál napr. vývoj a odskúšanie aplikácie GreenPass. Pripomeňme, že to sú dve aplikácie, pre operačný systém iOS a Android. Dozvedeli sme sa, že Slovensko IT rieši príslušné aplikácie vo vlastnej réžii a nie zadaním úlohy niektorej inej firme, externe sa objednávajú len penetračné testy, čo je bežná prax.

Ceny boli nasledovné: GreenPass iOS + Android analýza a dizajn stála 4500 eur, implementácia 42 400 eur, testovanie bolo za 17 200 eur. Pripomíname, že ide o ceny s DPH. Za dve aplikácie sme tak zaplatili zhruba 64 000 eur. Okrem toho existuje aplikácia OverPass Special, ktorú používajú kontrolné zložky, napr. policajti na kontrolu očkovacích preukazov.

Veronika Remišová počas tlačovej konferencie na Úrade vlády SR

Veronika Remišová počas tlačovej konferencie na Úrade vlády SR. Zdroj: Ondrej Macko/TOUCHIT.sk

Ešte pár informácií k tlačovej konferencii. Ministerka Veronika Remišová na nej vystupovala bez rúška. Vysvetlila, že ide o zhotovovanie audio-vizuálneho diela, na ktoré sa naozaj vzťahuje výnimka pri pobyte vo vnútorných priestoroch. Hneď po skončení vystúpenia si rúško ministerka opäť nasadila. K otázke spoplatnenia AG vyšetrenia sa ministerka Remišová prikláňa k názoru, že štát by mal ľuďom preplácať napr. 4 PCR testy mesačne. Zvýrazňuje ale to, že očkovanie je zadarmo a je to v súčasnosti najlepšie riešenie.

Značky:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.