Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

V prvom štvrťroku zaznamenal trh technického spotrebného tovaru medziročne nárast o viac ako 8 % v hodnotovom vyjadrení. Najvyššiu dynamiku má sektor telekomunikácií a dopyt sa zvyšoval aj vo všetkých ostatných sektoroch s výnimkou foto.

Telekomunikácie: opäť dvojciferný nárast
Trh telekomunikácií vykázal oproti rovnakému obdobiu minulého roka nárast o takmer 23 % z hľadiska hodnoty a udržuje si tak dlhodobo pozitívny vývoj. Celý trh pozitívne ovplyvňuje vývoj smartfónov, ktoré tvoria kľúčovú kategóriu.
Spotrebná elektronika: Stabilný trh
V prvom kvartáli roku 2015 skončil trh spotrebnej elektroniky na obdobnej úrovni ako v rovnakom období predchádzajúceho roku. Je to dané stabilným trhom televízorov, kde pokračuje presun spotrebiteľského dopytu smerom k väčším uhlopriečkam a vybavenejším modelom.
Pokračuje oživenie audio trhu, kde v prvom štvrťroku rastú všetky kategórie: stolné audio systémy, reproduktory, HiFi komponenty aj rádio prístroje. Vďaka akčným videokamerám sa do pozitívnych čísiel dostali opäť aj videokamery.
Foto trh:  prepad pokračuje aj v Q1 2015
Trh digitálnych fotoaparátov sa naďalej ocitá v dvojciferných červených číslach. V prvom štvrťroku tak trh medziročne klesal v hodnotovom vyjadrení o viac ako 22 %. Za negatívnym vývojom v tomto štvrťroku stoja predovšetkým zrkadlovky.
Malé domáce spotrebiče: Trh naďalej rastie
V porovnaní s rovnakým obdobím minulého roka,  trh malých domácich spotrebičov rástol o takmer 10 %. Zubná hygiena je kategória, ktorá zaznamenala najvýraznejší dvojciferný rast, avšak dvojciferný rast môžeme vidieť aj v ďalších produktových skupinách ako sú kávovary, sušiče vlasov, prípadne vysávače. Jedinou produktovou skupinou, ktorá medziročne v hodnote zaznamenala prepad, sú rýchlovarné kanvice.
Veľké domáce spotrebiče: Trh naďalej solídne rastie
V prvom kvartáli roku 2015 trh s veľkými domácimi spotrebičmi dosiahol v porovnaní s rovnakým obdobím predchádzajúceho roku solídny dvojciferný rast. Pozitívny vývoj v kusovom aj hodnotovom vyjadrení môžeme vidieť vo všetkých produktových skupinách, s najvyššou dynamikou rastú sušičky.
Informačné technológie: mierny rast trhu
V prvom štvrťroku sektor informačných technológií medziročne vzrástol o viac ako 3 % z hľadiska hodnoty. Trh pozitívne ovplyvnili stolné a prenosné počítače a rovnako monitory. Obratový nárast týchto kategórií sa pohyboval okolo 10 percent v porovnaní s rovnakým obdobím minulého roku. Naopak tablety zotrvávajú v červených číslach, a to ako v kusovom, tak aj hodnotovom vyjadrení. Prenosné počítače stále výrazne ovplyvňujú lacné Bing zariadenia, ktoré aj naďalej znižujú priemernú cenu celej kategórie.
Kancelárska technika: pozitívny vývoj vďaka multifunkčným zariadeniam
Tržby v sektore kancelárskej techniky zaznamenali v porovnaní s minulým prvým štvrťrokom pozitívny vývoj. Celková hodnota predajov medziročne vzrástla o 5 percent. Rast tržieb ovplyvňujú najmä výsledky multifunkčných zariadení, ktoré sú najpredávanejšou produktovou skupinou. V segmente atramentovej tlače sa dopyt presúva k pokročilejším zariadeniam s vyššou obstarávacou cenou a nižšími prevádzkovými nákladmi.
GfK TEMAX® Slovakia: Spotrebiteľská dôvera sa mierne zvyšuje 
Spotrebiteľská dôvera sa mierne zvyšuje a to má pozitívny dopad na predaj technického spotrebného tovaru.

Zdroj: GfK TEMAX® Slovakia, GfK

Značky: