O tom, že drony budú dodávať balíky a vyhnú sa tak pozemnej doprave sa hovorí už dlho. Len ako to zabezpečiť? 

Sieť Wi-Fi nemá taký dosah, aby dokázala riadiť drona letiaceho kilometre ďaleko nad mestom. A čo sieť LTE? No, poznáte to z lietadla, keď si nevypnete mobilnú sieť v lietadle. Od istej výšky jednoducho pripojenie na internet nie je, aj keď letíte nad husto osídlenými mestami so silnou sieťou.

Qualcomm robí v tejto záležitosti veľa hlavne v súvislosti s pripravovaným novým čipom pre LTE konektivitu. Zdá sa, že internet je zhruba do výšky 200 metrov nad zemou, ale nie je tak silný, ako by bolo na ovládanie dronov treba. Nové čipy od Qualcommu majú vedieť pracovať aj so slabým signálom a ovládanie dronov by mohlo byť v tejto výške bezpečné.

Ale sú firmy ako napr. Deutsche Telekom, ktoré pracujú na službe internet na palube lietadiel. V tomto prípade budú existovať špeciálne paraboly, vysielajúce internet zhruba výšky od 300 metrov vyššie a práve to by mohlo byť pre riadenie dronov  a dodávku tovarov pomocou nich ideálne. Uvidíme, ale vyzerá to tak, že on-line drony budú čoskoro realitou. Na Slovensku sa však bude musieť poriadne zmeniť legislatíva obmedzujúca prevádzku dronov.

Značky:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.