Vlajková loď medzi procesormi prináša okrem zdokonaleného výkonu aj mnohé vylepšenia v oblastiach umelej inteligencie, spracovaní videa a fotiek, konektivity i bezpečnosti.

Nová generácia mobilného procesoru, ktorý bude osadený vo väčšine budúcoročných vlajkových lodí je tu. Qualcomm predstavil svoj prémiový čipset na konferencii Tech Summit pred dvoma dňami a aktuálne sú už známe aj všetky jeho dôležité parametre. Snapdragon 845 je, takisto ako jeho predchodca, vyrobený 10 nm technológiou, no narozdiel od Snapdragonu 835, ktorý sa ukrýva napríklad v Samsungu Galaxy S8, Sony Xperia XZ Premium či Nokii 8, má výrazne pozmenenú architektúru. Aj vďaka nej prináša nové funkcionality, ako nahrávanie videa v 4K HDR kvalite či rôzne šikovné novinky v oblasti AI.

Výkon

O koľko rýchlejší je Snapdragon 845 v porovnaní so svojim predchodcom? Qualcomm tvrdí, že o 25 až 30%. O vylepšený výpočtový výkon sa postará 8 jadier Kryo 385, pričom štvorica jadier, ktorá dokáže pracovať s taktom až 2,8 GHz bude mať na starosti zvládnutie náročnejších operácií, kým ďalšia a energeticky menej náročnejšia štvorica s maximálnym taktom 1,8 GHz bude obsluhovať menej náročné operácie. Grafické operácie bude mať na starosti čip Adreno 630, poskytujúci v porovnaní s predchádzajúcim Adreno 540 tiež o 30% vyšší výkon. Okrem vyššieho výkonu môžeme rátať aj s vyššou efektivitou práce novinky, ktorá je do tretice na hodnote 30%. Odzrkadlí sa na nižšej energetickej náročnosti a z toho vyplývajúcej dlhšej výdrži batérie.

Umelá inteligencia

To, s čím začal Qaulcomm u Snapdragonu 820 a rozvinul pri Snapdragone 835, chce naplno zužitkovať v čerstvej novinke. Reč je o podpore funkcií umelej inteligencie, ktorá sa postupne stáva bežnou súčasťou nášho každodenného života. Snapdragon 845 sa plne sústreďuje na urýchlenie vykonávania úloh strojového učenia optimalizáciou práce jednotlivých jadier. Dokáže im oveľa efektívnejšie distribuovať jednotlivé úlohy v závislosti od ich konkrétnej energetickej náročnosti. Umelá inteligencia je ďalej rozvíjaná v častiach ako Hexagon Vector Extension (ide o rozšírenie signálneho procesoru, slúžiaceho k spracovaniu komplexných matematických rovníc pre požiadavky AI).

Snapdragon 845 bude tiež podporovať rozličné populárne frameworky ako Google TensorFlow, Facebook Caffe 2 či Neural Network Exchange. Akékoľvek úlohy, týkajúce sa umelej inteligencie, budú vykonávané až trikrát rýchlejšie ako u poslednej generácie, pričom vývojári budú mať možnosť výberu, aké súčasti čipsetu budú pre umelú inteligenciu využívané (CPU, GPU alebo Hexagon 685 DSP). Z pohľadu používateľa sa vylepšenia prejavia na kvalitnejších videách a fotografiách, presnejšom rozpoznávaní tváre i rozličných objektov i rýchlejšej a presnejšej práci digitálnych asistentov.

Spracovanie obrazu

Zaznamenávanie Ultra HD videa pri 60 fps, 4K HDR videa či slow–motion videa pri 480 fps v HD rozlíšení. Tieto vylepšenia si budeme môcť užívať vďaka inovácii súčasti s názvom Spectra ISP. Spectra ISP výrazne vylepšuje výsledný obraz kombináciou troch metód, vďaka ktorým dokáže zachytiť širšie farebné spektrum. Ide o kombináciu posunu od 8–bitovej na 10–bitovú farbu, rozšírenia farebnej škály až na Rec 2020 a zvýšenia jasu objektu. Vďaka inovatívnej softvérovej redukcii šumu sa môžeme tešiť na lepšiu kvalitu snímok aj pri slabšej úrovni osvetlenia. Intergovaná je aj podpora portrétneho režimu a ďalších prvkov pracujúcich s hĺbkou ostrosti. Qualcomm tvrdí, že s jeho prémiovým procesorom budú smartfóny schopné dosiahnuť v testoch DxOMark hodnotenia nad 100 bodov.

Bezpečnosť

O sofistikovanú bezpečnosť sa postará jednotka s názvom Secure Processing Unit (SPU), označovaná americkým výrobcom za akýsi „vlastný bezpečný ostrov“. Ide o izolovanú súčasť čipsetu, ktorej primárnou úlohou bude zabezpečenie biometrických dát používateľa. Autentifikácia bude prebiehať tak, aby na primárnom procesore nemusel byť spustený žiadny kód. SPU totiž obsahuje vlastný mikroprocesor, generátor náhodných čísel i vlastnú pamäť. Na starosti bude mať tiež prideľovanie oprávnení pre mobilné platby i zapezbečenie SIM karty.

Konektivita

Snapdragon 845 je vybavený gigabitovým LTE modemom druhej generácie s názvom X20. Vďaka agregácii až 5 LTE pásiem ponúkne o 20% rýchlejšie prenosy dát a to až do 1,3 Gbit/s. V praxi to znamená, že si film s kapacitou 3 GB stiahnete za menej ako 3 minúty. Zhľadiska konektivity je okrem LTE podporované aj Wi–Fi 802.11 ad, 2×2 802.11 ac a Bluetooth 5.0.

Novinka od Qualcommu podporuje samozrejme aj rýchle nabíjanie. Konkrétne ide o technológiu Quick Charge 4.0+. Batéria vo vašom smartfóne sa z 0% na 50% dokáže nabiť  za skvelých 15 minút.

Dostupnosť

Prvé smartfóny s procesorom Snapdragon 845 by mali uzrieť svetlo sveta začiatkom budúceho roka. Ako prvý potvrdil jeho integráciu do chystanej vlajkovej lode šéf čínskeho Xiaomi, Lei Jun. Neprezradil síce, o ktorý model pôjde, ale s vysokou poravdepodobnosťou mal na mysli Xiaomi Mi 7. Postupne sa so svojimi prémiovými smartfónmi určite budú pridávať aj ostatný renomovaný výrobcovia ako Samsung či Sony, no „na ocot“ neostanú ani vybrané notebooky s operačným systémom Windows 10.

Zdroj: Engadget

Mohlo by vás zaujímať:

Microsoft predstavil Windows 10 notebooky s procesorom Snapdragon 835. Sľubuje 20-hodinovú výdrž