Sú optimalizované pre odľahčenú verziu Windows 10 a univerzálne aplikácie.

Fakt, že operačný systém Windows 10 dokáže fungovať na ARM procesoroch, nie je nič nové. Microsoft a Qualcomm už dávnejšie prezentovali funkcionalitu platformy na procesoroch Snapdragon 835, na čo zareagoval aj Intel a vyhrážal sa súdmi kvôli porušovaniu patentov.

Bez ohľadu na túto aféru, Microsoft, Qualcomm a ich partneri teraz oznámili prvé notebooky, ktoré sú vybavené procesorom Snapdragon 835, operačným systémom Windows 10 a na trh sa dostanú počas najbližších týždňov. Ich hlavnou devízou má byť najmä výdrž batérie, ktorá by mala bez problémov pokoriť hranicu 20 hodín, čo je v porovnaní s dnešnými notebookmi výrazné zlepšenie. Na druhej strane, Snapdragon 835 nebude dosahovať taký výkon ako procesory Intel Core i3, takže z hľadiska na výkon náročnejších aplikácií bude mať Intel stále navrch.

Prenosné počítače s procesormi Snapdragon 835 však môžu byť atraktívnou voľbou pre používateľov, ktorí potrebujú počítač iba na kancelársku prácu, sledovanie videa či základné úpravy fotiek. Procesor od Qualcommu je optimalizovaný pre odľahčenú verziu systému Windows 10 s názvom Windows 10 S a používanie univerzálnych Windows aplikácií z Microsoft Obchodu by malo byť bezproblémové.

Programy ako Google Chrome či Firefox však budú fungovať cez emulátor, čo sa určite podpíše pod ich horšiu prevádzku. Prínosom Windows počítačov s ARM procesormi má byť aj lepšia always on konektivita a podpora neustáleho pripojenia do mobilnej siete cez LTE.

Prvé zariadenia s procesormi Snapdragon 835 predstavili spoločnosti ASUS a HP. K dispozícii budú modely ASUS NovaGo a HP ENVY x2. Očakávame, že ďalšie zariadenia budú oznámené začiatkom budúceho roka, pravdepodobne už na veľtrhu CES v Las Vegas.

Prečítajte si aj:

VIDEO: Microsoft prekvapil. Programy pre Windows budú fungovať aj na mobilných ARM procesoroch

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit