Nový procesor bude výkonnejší a zároveň energeticky úspornejší.

Spoločnosť Qualcomm oficiálne predstavila svoj najnovší čipset Snapdragon 7+ Gen 2, ktorý je určený pre telefóny strednej triedy. Prvé modely, ktoré bude poháňať, by mali prísť koncom marca, pričom ako prví výrobcovia ho použijú spoločnosti Redmi či realme.

Pochopiteľne, nový „sedmičkový“ Snapdragon sa výkonom nepriblíži k top procesoru Snapdragon 8 Gen 2, ktorého upravenú verziu nájdeme napríklad v Samsungu Galaxy S23, ale v porovnaní s predchádzajúcou generáciou Snapdragon 7 Gen 1 ponúkne podľa tvrdenia výrobcu až 50-percentný nárast výkonu, hoci je vyrobený rovnakým 4 nm výrobným procesom.

Qualcomm preto podľa vlastného tvrdenia zámerne vynechal označenie Snapdragon 7+ Gen 1 aj 7 Gen 2 a rovno prešiel na „pluskovú“ verziu, aby zdôraznil nárast výkonu. Môže to ale pôsobiť trochu zmätočne.

Dokonca dvojnásobne by sa mal zvýšiť výkon grafickej časti čipsetu a súčasne by mal byť nový Snapdragon o 13 percent úspornejší. Qualcomm zdôrazňuje aj prítomnosť umelej inteligencie (AI), ktorá je vraj integrovaná v rámci celej platformy. V porovnaní so Snapdragonom 7 Gen 1 údajne stúpol výkon AI dvojnásobne. Funkcia Auto Variable Rate Shading vraj dokáže vykresliť obsah hier v popredí v plnom rozlíšení, zatiaľ čo pozadie ponechá v nízkom, čím sa šetrí energia a výkon.

Qualcomm Snapdragon 7+ Gen 2Zdroj: Qualcomm

Ak sa pozrieme na ďalšie konkrétne čísla, tak hlavné procesorové jadro Kryo je taktované na 2,91 GHz a doplnené je ďalšími siedmi jadrami, z ktorých tri sú orientované na výkon a štyri na efektivitu, resp. šetrenie energie v čase, keď nie je potrebný maximálny výkon telefónu.

Nová čipová súprava podporuje snímanie fotografií s rozlíšením do 200 Mpx spolu so snímaním HDR videa s trojnásobnou expozíciou z dvoch fotoaparátov súčasne. Nový obrazový procesor má tiež prispieť k snímaniu lepších fotografií pri veľmi slabom osvetlení. Spoločnosť Qualcomm tvrdí, že zariadenia využívajúce Snapdragon 7+ Gen 2 dokážu zachytiť 30 snímok a spojiť ich najlepšie časti do jedného záberu, aby poskytli jasnejšie, čistejšie a farebnejšie fotografie.

Čo sa týka konektivity, k dispozícii je podpora dvoch SIM kariet v sieťach 4G a 5G spolu s rýchlosťou sťahovania dát v dátovej sieti do 4,4 Gb/s vďaka novému modemu X62 5G. Nechýba podpora bluetooth 5.3 a rýchleho nabíjania Quick Charge 5, ktoré údajne umožňuje nabitie batérie z nuly na 50 percent za päť minút.

Zdroje: GsmArena.com, 9to5google.com

Prečítajte si tiež:

Značky:

Branislav Caban

Branislav Caban
Okrem technologických tém sa snažím prinášať aj tie so spravodajským nádychom a rôzne zaujímavosti. Moja e-mailová adresa je bcaban@touchit.sk.