Qualcomm predstavil nový vlajkový čipset pre mobilné zariadenia.

Ide tak o najvýkonnejší čip spoločnosti, ktorý bude poháňať budúce vlajkové lode viacerých výrobcov smartfónov. Podľa slov spoločnosti je čipová sada oproti predchádzajúcej generácii vylepšená vo všetkých smeroch. Predovšetkým ide o výkon, ktorý čoskoro pocítime na vlastnej koži, keďže uvedenie prvých telefónov so Snadpragonom 8 Gen 2 je doslova predo dvermi. Nová čipová sada má označenie SM8550-AB a je vyrobená 4 nm výrobnou technológiou.

Snapdragon 8 Gen 2Zdroj: Qualcomm

CPU

Tak, ako každý rok, tak aj tentokrát sa spoločnosť Qualcomm zamerala na zvýšenie výkonu za súčasného zvýšenia energetickej účinnosti. Nová trojica klastrov Kryo podľa slov spoločnosti prináša až o 35 % vyšší výkon s až o 40 % vyššou účinnosťou.

Pokiaľ sa však pozrieme na taktovacie frekvencie, tak môžeme zistiť, že aj nová generácia vlajkového Snapdragonu má rovnaké taktovacie frekvencie ako predchádzajúci čipset Snapdragon 8+ Gen 1. Rozdielne je však rozloženie jadier. Qualcomm tentokrát použil rozloženie 1 – 4 – 3.

Najvýkonnejšie jadro Kryo Prime (Cortex-X3) je taktované na frekvenciu 3,2 GHz. To dopĺňajú štyri jadrá Performance s frekvenciou 2,8 GHz. Túto zostavu na záver dopĺňajú ešte tri jadrá Efficiency s frekvenciou 2,0 GHz.

Nový Snapdragon 8 Gen Gen 2 prichádza s podporou RAM LP-DDR5X s frekvenciou až 4 200 MHz. Pre úložisko môže používať nový formát UFS 4.0.

Snapdragon 8 Gen 2Zdroj: Qualcomm

GPU

Pri GPU ide o veľmi zaujímavé zvýšenie výkonu. Najnovší grafický procesor Adreno sľubuje až o 25 % vyšší výkon s až 45 % vyššou energetickou účinnosťou. Podľa očakávania pribudla aj podporu hardvérovej akcelerácie ray tracingu. GPU je tiež prvým, ktorý podporuje Vulkan 1.3 (spolu s OpenGL ES 3.2).

Čipová sada dokáže poháňať displeje s rozlíšením QHD+ pri frekvencii až 144 Hz alebo 4K pri frekvencii až 60 Hz. Podporuje aj externé displeje s rozlíšením až 4K pri 60 Hz (s 10-bitovým farebným gamutom Rec. 2020, HDR10+ a Dolby Vision). Qualcomm konečne sprístupnil aj kodek AV1 – podporované sú streamy až do 8K pri 60 snímkach za sekundu (s HDR).

Snapdragon 8 Gen 2Zdroj: Qualcomm
Snapdragon 8 Gen 2 pridáva podporu ray-tracingu

Fotoaparáty

Qualcomm počas konferencie nezabudol vyzdvihnúť aj pokrok v oblasti mobilnej fotografie. Spoločnosť uviedla, že jej ISP je ešte lepšie optimalizovaný pre snímače Sony s digitálnym prekrytím HDR (DOL-HDR) a 200 Mpx HP3 od Samsungu. Snapdragon 8 Gen 2 prináša trojitý 18-bitový ISP.

V prípade videa dokáže čipová sada nahrávať 8K HDR zábery pri 30 fps (a súčasne zachytávať 64 Mpx fotografie), 4K pri 120 snímkach za sekundu a robiť aj spomalené videá (720p pri 960 snímkach za sekundu). Podporuje niekoľko formátov HDR vrátane HDR10+, HLG a Dolby Vision. Pomocou snímačov DOL dokáže zachytiť až štyri expozície pre každú snímku videa.

Konektivita

Vo výbave novej vlajkovej sady sa nachádza modem Snapdragon X70 s podporou mmWave aj sub-6GHz 5G s maximálnou rýchlosťou sťahovania 10 Gb/s. Rýchlosť odosielanie dát je 3,5 Gb/s. Modem podporuje prevádzku s dvomi SIM kartami a dvoma aktívnymi kartami (DSDA), pri ktorej sú súčasne aktívne dve 5G SIM karty (alebo 5G+4G).

Miestne pripojenie prináša funkcie nadchádzajúceho štandardu Wi-Fi 7 (802.11be) vďaka novému systému FastConnect 78000 s maximálnou prenosovou rýchlosťou 5,8 Gb/s. Nový štandard okrem toho znižuje aj latenciu.

Zároveň nechýba podpora Bluetooth 5.3, bezstratové streamovanie hudby s frekvenciou 48 kHz, ako aj historicky najnižšia latencia 48 ms pri hraní hier. Dostalo sa aj na USB 3.1 s funkciou Quick Charge 5.

Umelá inteligencia

Nový procesor Hexagon po prvýkrát v mobilnom čipe Qualcomm zavádza podporu nového formátu INT4. Sľubuje o 60 % vyšší výkon na watt ako predchádzajúce techniky. Qualcomm tvrdí, že výkon AI sa zvýšil 4,35-násobne. Tento výkon môže byť využitý pri fotografovaní tak, že rozpozná, ktoré časti obrazu sú tvárou, vlasmi, oblečením, pozadím atď., a použije na ne rôzne spôsoby spracovania.

Snapdragon 8 Gen 2Zdroj: Qualcomm
AI v Snapdragone 8 Gen 2 zlepší aj mobilné fotografie

Krátko po uvedení novej čipovej sady sa na trhu tradične objavujú aj nové modely Android telefónov. Podľa spoločnosti Qualcomm by sme mali nový Snapdragon 8 Gen 2 vidieť v telefónoch Asus ROG, Honor, iQOO, Motorola, nubia, OnePlus, Oppo, Red Magic, Sharp, Sony, vivo, Xiaomi, Meizu a ZTE.

Zaujímavé však je, že Qualcomm v oznámení nespomína spoločnosť Samsung, ktorá by mala v budúcom roku so svojim modelovým radom Galaxy S23 prejsť na nový čipset Snapdragon 8 Gen 2 naprieč celou ponukou.

Snapdragon 8 Gen 2Zdroj: GSMArena
Snapdragon 8 Gen 2

Zdroj: GSMArena

Prečítajte si aj:

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.