Nová éra mobilnej fotografie odštartovala už pred nejakým časom.

Pomerne veľa nových smartfónov už využíva 48 Mpx senzory a mobilný priemysel sa snaží ich hodnoty stále posúvať. Na trhu sa bežne objavujú zariadenia, ktoré využívajú 4 až päť fotoaparátov, pričom je možné, že pri týchto číslách to neskončí. Aj spoločnosť Qualcomm sa takisto pričinila k rozvoju ISP.

Tieto vítané vylepšenia boli najprv zaznamenané členmi XDA a určite potešia každého vývojára, ktorý pracuje na vývoji fotografických schopností moderných mobilných kamier, ako aj fanúšikov technológií.

Vylepšenia definujú funkcie jedného a duálneho fotoaparátu, ako aj limity nahrávania pomalého videa a napríklad aj funkciu hybridného automatického zaostrovania. Jedno z najvýznamnejších vylepšení je pomerne prekvapujúce, pretože niektoré nové čipsety od Qualcommu, aktuálne podporujú až 192 Mpx senzory. Týka sa to čipsetov Snapdragon 855, 845, 710, 675 a 670.

Toto číslo však začne mať oveľa menší zmysel, keď zoberieme do úvahy niekoľko ďalších detailov. V prvom rade ide o teoretickú hornú hranica pre jeden fotoaparát, s ktorým môže ISP pracovať. To znamená, že ak sa nejakým spôsobom podarí integrovať jeden 192 Mpx senzor do čipovej sady, nebude už možné pripojiť ďalší snímač, dokonca už ani pre selfie kameru.

V prípade tak vysokého rozlíšenia budú dokonca vypnuté aj ďalšie pokročilé funkcie ISP, ktoré majú na starosti aj postprocessing, v ktorom sa využívajú viaceré snímky na vylepšenie výslednej fotografie. V tomto prípade sa na 192 Mpx rozlíšenie môžeme skutočne pozerať, ako na teoretické maximum a je tak pravdepodobné, že väčšina z nás sa zaobíde bez tak vysokého rozlíšenia, ktoré by bolo na úkor pokročilých funkcií, ktoré sa nachádzajú v moderných smartfónoch. 

Zdroj: GSMArena

Prečítajte si aj:

Xiaomi taktiež pracuje na smartfónoch s množstvom fotoaparátov. Koľko ich budeme ešte potrebovať?

Značky:

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.