Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Podpredseda vlády SR pre investície a informatizáciu Richard Raši dnes v srbskom Belehrade podpísal memorandum o porozumení pri spolupráci v oblasti inovácií, inovatívnej digitalizácie a transferu technológií. Ešte predtým rokoval s premiérkou Annou Brnabić, ktorú v mene predsedu vlády SR Petra Pellegriniho pozval na návštevu Slovenska a pozrel si srbské datacentrum.

Predsedníčke vlády Anne Brnabić predstavil kroky, ktoré Slovensko robí v informatizácii verejnej správy a v zavádzaní princípu Jedenkrát a dosť. S premiérkou sa zhodli, že pokrok v oblasti informatizácie verejnej správy musí ísť ruka v ruke s posilňovaním kybernetickej bezpečnosti.

V memorande medzi úradom vicepremiéra R. Rašiho a srbským ministerstvom pre inovácie a technologický rozvoj Nenada Popoviča sa obe strany dohodli, že si budú navzájom vymieňať skúsenosti v oblasti rozvoja národnej inovačnej infraštruktúry, ale aj v prípade vnútroštátnych predpisov, ktoré sa týkajú inovácií, digitálnej transformácie a transferu technológií. „Meniť si budeme poznatky a skúsenosti z procesu vývoja a implementácie inovačných politík, no tiež budeme zdieľať osvedčené postupy v oblasti integrácie údajov, ich poskytovania, ako aj v oblasti elektronickej výmeny údajov,“ vysvetlil Richard Raši. Súčasťou memoranda je aj spolupráca pri využívaní informačných a komunikačných technológií naprieč celým verejným sektorom a priemyslom, ale aj vzájomná pomoc v oblasti digitálnych inovácií pre inteligentné mestá.

V roku 2017 vznikol v Srbsku Úrad pre elektronickú štátnu správu, ktorý spadá pod srbskú premiérku. Jasným mandátom jeho riaditeľa je digitalizovať štátnu správu, zlepšiť poskytovanie služieb a konsolidovať IT zdroje v štáte. Úrad pripravuje centrálny register obyvateľstva, redizajn národného eGovernment portálu, no tiež sa sústredí na informačný systém pre zdravotné poistenie. Od tohto roku chce Srbsko poskytovať aj cloudové služby.

Úrad podpredsedu vlády pre investície a informatizáciu má takisto viacero rozpracovaných kľúčových projektov. Chce zaviesť kvalitný internet do všetkých miest a obcí na Slovensku a vytvoriť dobré predpoklady pre 5G sieť. Okrem toho pripravuje lepšiu dátovú legislatívu pre rozširovanie princípu „Jedenkrát a dosť“, vylepšovanie e-gov portálu pre občanov aj podnikateľov, ako aj vybudovanie kvalitného vládneho Cloudu s user friendly službami. Zameriavať sa bude tiež na bezpečnosť informačných systémov.

Značky: