Po rokoch sa možno u Apple dočkáme zväčšovania displejov.

Uhlopriečky displejov u telefónov iPhone sa posledné roky nemenili. Dva menšie modely majú 6,1-palcovú obrazovku, väčšie zase 6,7-palcovú, čo sú zároveň iPhony s najväčším displejom, aký sa dá zohnať.

Už budúci rok to ale nemusí platiť. Podľa známeho analytika Rossa Younga, ktorý má dobre informované zdroje v dodávateľskom reťazci Apple, vraj americký výrobca zväčší displeje oboch typov iPhonov 16. V prípade menšieho to má byť 6,2-palca a u väčšieho 6,8 palca (v skutočnosti vraj budú ešte o kúsok väčšie, keďže ide o čísla zaokrúhlené smerom nadol). Toto zväčšenie veľkosti displeja údajne povedie aj k zmene pomeru strán a k miernemu zväčšeniu celkových rozmerov zariadení.

V posledných mesiacoch sa špekuluje aj o tom, že do ponuky jablčných zariadení by mohol pribudnúť ešte jeden iPhone, ktorý by sa zaradil dokonca nad doteraz najvybavenejší model Pro Max. Jeho názov by podľa niektorých zdrojov mal byť iPhone 15 (či 16) Ultra a v jeho prípade by mal displej uhlopriečku až 6,9 palca.

Ktovie, ako to napokon bude. Spoločnosť Apple je známa tým, že v minulosti sa dlho bránila všeobecnému trendu zväčšovania displejov a zanovito zostávala u 3,5-palcovej obrazovky. Až rad iPhone 5 v roku 2012 priniesol zmenu v podobe štvorpalcového displeja, ktorý si zachoval aj ďalší model iPhone 5S.

Model iPhone 6 v roku 2014 bol prelomový tým, že Apple v jednom roku uviedlo model so základnou číslovkou aj „eskový“ typ (dovtedy bývalo označenie „S“ vyhradené pre budúcoročný telefón). iPhone 6S mal pritom až 5,5 palcový displej, do tých čias najväčší.

Otázne je, ako väčšie iPhony prijme verejnosť. Aj súčasné iPhony so 6,7-palcovými obrazovkami sú niektorými používateľmi považované za priveľké a ťažko ovládateľné jednou rokou. Zaujímavé je, že na Twitteri pod Rossovým príspevkom mnoho diskutujúcich spomenulo, že by uvítali iPhone so 6,4-palcovým displejom, ktorý by bol pre nich veľkosťou ideálny.

Zdroj: Twitter.com, ilustračné foto

Prečítajte si tiež:

Branislav Caban

Branislav Caban
Okrem technologických tém sa snažím prinášať aj tie so spravodajským nádychom a rôzne zaujímavosti. Moja e-mailová adresa je bcaban@touchit.sk.