Program na správu a úpravu fotiek Zoner Photo Studio X prináša v jarnej aktualizácii kompletnú kontrolu nad farbami vo fotografii. Vývojári tiež zrýchlili prácu v module Vyvolať a novinkou sú aj pokročilé funkcie v online galérii Zonerama.

Totálne prepracované farebné korekcie

Na rýchle úpravy ponúka Zoner Photo Studio X Základný režim spolu s inteligentným kvapkadlom. Selektívne sa dá upraviť Odtieň, Saturácia a Svetlosť a to na báze HSL modelu je tak možné priamo v snímke kliknutím a ťahaním. Naozaj veľmi intutívne a bez znalostí.

Pokročilý režim svojimi možnosťami ďaleko prekračuje Základný režim a aj konkurenciu. Ide o jediný fotografický program na trhu, ktorý umožňuje definovať presný výsek vo farebnom kruhu a zmenu odtieňa aj o 360 stupňov ťahaním jedného posuvníka. Čo to znamená? Napr. farbu trička športovca zmeníte z červenej na zelenú a nič iné sa vo fotke nezmení. Pritom viete naozaj presne nastaviť, čo sa má meniť a čo má ostať pôvodné.

Zoner Phoito Studiu pri úprave farby trička

Zoner Photo Studiuo pri úprave farby trička

Program tiež ponúka možnosť zjednotenia odtieňov – Uniformitu. Spresnenie vlastného segmentu je možné ohraničením sýtosti a určením pozvoľného prechodu. S definovaním výberu ešte pomôžu tri typy masiek. Hoci ide o pokročilé úpravy, toto zvládne naozaj každý.

Farebné tónovanie aj podľa Hollywoodu

Skupinu nástrojov na prácu s farbami doplní Farebné tónovanie, ktoré prináša možnosť vytvoriť obľúbený color grading podľa vzoru filmových štúdií. Nástroj umožňuje upraviť celkovú tonalitu snímky, ale aj tiene a svetlá zvlášť.

Posun základných farieb

V jarnej aktualizácii môže užívateľ posunúť odtieň a upraviť sýtosť pre všetky tri primárne farebné kanály zvlášť. Nástroj je možné tiež využiť aj pre korekciu farieb z fotoaparátu. Hodnoty je možné nastaviť ako Predvolené – budú tak aplikované na všetky fotografie automaticky.

Rýchle náhľady v module Vyvolať

Nový rýchly náhľad v module Vyvolať zaručí, že úpravy budú svižné aj na menej výkonných počítačoch. Rýchlosť spracovania si používateľ môže určiť s pomocou troch nastavení – nízke, stredné a vysoké rozlíšenie. K dispozícii aj naďalej zostáva Plný náhľad pre kritické posúdenie detailov.

Efektívny Katalóg

V jarnej aktualizácii Zoner Photo Studio X monitoruje zmeny v katalógu, urýchli tak presuny a kopírovanie záložiek. Zároveň sa vyhne zbytočnému opätovnému načítaniu náhľadov a ušetrí miesto na disku.

Nové funkcie Zoneramy

Neobmedzená online galéria Zonerama prichádza s pohodlným nahrávaním fotiek do podpriečinkov a rozšírenými možnosťami pre zdieľanie. Teraz môže používateľ pre jeden album vytvoriť viac odkazov s rozličnými parametrami. Nastaviť sa dá zákaz sťahovania, vloženie vodoznaku, obmedzenie platnosti odkazu, prípadne zabezpečenie albumu špeciálnym heslom. Tieto možnosti sú však dostupné len predplatiteľom programu Zoner Photo Studio.

Zoner Photorama s možnosťami voľby

Zoner Photorama s možnosťami voľby

Automatická anonymizácia ŠPZ

Vo funkcii Anonymizácia pribudla okrem rozmazania tváre aj nová možnosť anonymizácie štátnych poznávacích značiek na vozidlách – autách a motorkách. Vďaka strojovému učeniu program automaticky väčšinu európskych značiek vrátane slovenských. Anonymizácia ŠPZ doplní už implementovaná detekcia tvárí a ušetrí tak množstvo času najmä firemným zákazníkom Zoner Photo Studia X.

Zoner Photo Studio úprava ŠPZ

Zoner Photo Studio úprava ŠPZ

Jednou z noviniek je aj zníženie nárokov na pamäťovú kapacitu počítača pri úprave videa pomocou programu ZPS.

Predĺžená doba na vyskúšanie noviniek

Používateľom, ktorým už vypršala skúšobná lehota, dáva výrobca možnosť otestovať nové funkcie po dobu až 15 dní, namiesto štandardných 10 dní. Skúšobnú verziu nájdete na stránke www.zoner.cz.

Ako sme sa dozvedeli, Zoner Photo Studio aktuálne používa vo forme predplatenej služby asi 34 000 používateľov a ich počet stále narastá.

 

Značky:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.