Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Dvojciferný rast inflácie, ekonomická neistota a hrozba v podobe enormného rastu cien energií nútia Slovákov uvažovať nad tým, ako čo najefektívnejšie narábať s rodinným rozpočtom. Vhodným spôsobom, ako pristúpiť k optimalizácii svojich výdavkov, je napríklad správne nastavenie poistných zmlúv. Poistenie vám totiž dokáže ušetriť množstvo financií, stačí ho len správne upraviť.Prinášame vám preto zopár užitočných rád, ktoré vám pomôžu ušetriť financie a ľahšie zvládnuť obdobie zdražovania vďaka jednoduchej optimalizácii vášho poistenia.

Upravte si frekvenciu platieb

Najjednoduchším krokom, ako znížiť nápor na vašu peňaženku, je podľa Tomáša Potúčka, riaditeľa poistenia majetku a zodpovednosti poisťovne Generali, zmena frekvencie platieb. „Klientom, ktorí doteraz platili za poistenie na ročnej báze, odporúčam zmeniť frekvenciu platieb na mesačnú, respektíve štvrťročnú. Takýmto spôsobom si rozložia platbu za poistenie do viacerých splátok.“

Je totiž jednoduchšie zaplatiť každý mesiac napríklad 10 eur, než sa raz ročne nárazovo popasovať so sumou 120 eur. Najmä, ak neviete predpokladať, či vám v danom období platenia nevybehnú aj ďalšie nečakané náklady.

Na dobu neurčitú

S ročným cestovným poistením dokážete v porovnaní s krátkodobým cestovným poistením ušetriť, ak počas roka viackrát cestujete do zahraničia. „Ak klient v priebehu dvanástich mesiacov pôjde na desaťdňovú dovolenku do Egypta, na predĺžený víkend do Ríma a jednodňové nákupy do Viedne, za krátkodobé cestovné poistenie v balíku PLUS zaplatí dokopy viac ako 36 eur. Ak by však mal uzatvorené cestovné poistenie na dobu neurčitú, poistná ochrana v balíku PLUS by ho na celý rok a neobmedzený počet ciest vyšla len na 33 eur,“ radí Potúček. V rámci ročného cestovného poistenia navyše automaticky získavate aj poistnú ochranu v prípade, že budete na horách na Slovensku potrebovať pomoc Horskej záchrannej služby.

Viac je menej

V prípade poistných zmlúv neplatí pravidlo menej je viac, ale, práve naopak, viac je menej. „Vo všeobecnosti to znamená, že v prípade štvorčlennej rodiny je pri ceste do zahraničia výhodnejšie poistiť všetkých v rámci jednej poistnej zmluvy. Čím viac je vás na poistnej zmluve, tým väčšiu zľavu z poistného dostanete,“ vysvetľuje Potúček.

Podobne je to aj v prípade životného poistenia. Ak na jednej zmluve poistíte celú svoju rodinu, môžete získať zľavu z poistného až 25 %.

Škody sa kríze nevyhýbajú

Živelné pohromy, havárie, úrazy ani vandalizmus si nevyberajú miesto ani čas bez ohľadu na ekonomickú situáciu, preto ak nemáte uzatvorené poistenie, je najvyšší čas tak urobiť. Poistením totiž prenášate riziko z rodinného rozpočtu na poisťovňu. „V čase finančnej krízy pristupuje väčšina ľudí k uzatvoreniu poistenia, aby aspoň poistné riziká eliminovali starosti, ktoré môžu nastať z viacerých dôvodov,“ vysvetľuje Tomáš Potúček z Generali. Je totiž jednoduchšie platiť mesačne pár eur za poistenie, než sa v prípade škody nárazovo vysporiadať s nečakanými výdavkami, ktoré môžu byť navyše poriadne vysoké. V prípade majetkového poistenia sa totiž priemerná škoda pohybuje na úrovni viac ako 500 eur a pri škodách z motorového poistenia to je v priemere až 1 200 eur.

Nezabúdajte na indexáciu

Z údajov Národnej banky Slovenska vyplýva, že v polovici tohto roka bola cena domov a bytov medziročne vyššia priemerne až o štvrtinu. Vplyvom rastu cien na trhu nehnuteľností rastie hodnota aj vášho bytu alebo domu. „Preto je nesmierne dôležité správne nastaviť poistenie nehnuteľnosti a domácnosti, ktorého poistnú sumu je potrebné raz ročne prekalkulovať, aby ste sa tak vyhli riziku podpoistenia,“ odporúča.

Ak by ste mali svoju nehnuteľnosť podpoistenú, v prípade neočakávanej škodovej situácie vám môže poisťovňa vyplatiť sumu, ktorá nebude postačovať na zabezpečenie bývania v rovnakom komforte.

Nečakaný výpadok príjmu

V období, keď ceny výrazne stúpajú, je veľmi dôležité nezabúdať na komplexné životné poistenie, ktoré okrem hlavných rizík kryje aj výpadok príjmu, teda poistenie práceneschopnosti a denných dávok v prípade úrazu. Pri rastúcich cenách totiž môže aj malý výpadok príjmu zamávať s rodinným rozpočtom, zvlášť v prípade domácností, ktoré hospodária z mesiaca na mesiac.

Ak si privyrábate prenajímaním nehnuteľnosti, je vhodné uzatvoriť poistenie príjmu z prenájmu nehnuteľnosti. „V prípade, že z dôvodu pôsobenia poisteného nebezpečenstva nemôžete svoju nehnuteľnosť prenajímať, prichádzate o podstatný príjem. Ak z tohto príjmu financujete napríklad hypotéku nehnuteľnosti, v ktorej bývate, môže to znamenať veľký zásah do rodinného rozpočtu, s ktorým vám však môže pomôcť práve poistenie,“ radí.

PZP s havarijným pripoistením

Na vozidlá striehnu počas celého roka rôzne nástrahy – od jarných výtlkov cez letné krupobitia a jesenné strety so zverou až po rozhryzené káble od hlodavcov počas zimy. „Keďže nejde o škody, ktoré by nám zapríčinil iný vodič svojím vozidlom, s preplatením škôd z jeho PZP v týchto situáciách nemôžeme rátať. Ak vodič nemá uzatvorené havarijné poistenie, vzniknuté škody bude musieť hradiť zo svojho vrecka, a to nie je práve najlacnejšia záležitosť,“ hovorí Tomáš Potúček.

Výhodné riešenie takýchto situácií má pre vás poisťovňa Generali, ktorá ponúka poistenie PZP doplnené vybranými havarijnými rizikami. Ku každému z troch balíčkov PZP si môžete navyše pripoistiť aj čelné sklo alebo krádež auta. Možnosť vyskladať si poistenie PZP s vybranými havarijnými rizikami je tak výhodnou voľbou pre každého vodiča, ktorý chce okrem zákonnej povinnosti chrániť aj svoje auto vrátane celej jeho posádky a štandardné havarijné poistenie je v jeho prípade už nerentabilné.

Značky: