Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Projekt inteligentných polí pochádza z dielne technologického giganta Huawei a rakúskej firmy DRONETECH. Drony sa starajú najmä o monitorovanie stavu pôdy a následné hnojenie veľkých plôch. Hlavným cieľom projektu je vyprodukovať preukázateľný pokrok udržateľnosti v sektore poľnohospodárstva.

Poľnohospodárske drony sú vybavené špeciálnymi senzormi RBG s vysokým rozlíšením, ktoré dokážu posúdiť celkový stav poľa alebo medzery vo výsadbe. Vytvárajú tiež„ index zelenosti“, teda systém hodnotenia rastlín. Senzory zabudované v dronoch pomáhajú vyvodiť závery o tom, aké zdravé sú jednotlivé plodiny.

Drony sú vybavené 5G modulom od Huawei a slúžia na skenovanie polí, prenos veľkého množstva údajov v krátkom čase, a najmä cielené a rýchle rozhodnutia týkajúce sa starostlivosti o vysadené rastliny. Ide o prvý systém tohto druhu v krajine,“ vysvetľuje Andreas Reichhardt, štátny tajomník rakúskeho ministerstva poľnohospodárstva.

5G a umelá inteligencia v súzvuku s prostredím

Erich Manzer, zástupca CEO Huawei Austria vidí v 5G dronoch otvorený potenciál: “Technológia 5G bola vyvinutá s dôrazom na tri vlastnosti: široké pásma, nízka latenciu a schopnosť zvládnuť pripojenie miliónov zariadení. V tomto konkrétnom projekte sa zameriavame najmä na široké pásmo a prenos obrázkov v reálnom čase. Dáta zaznamenané dronmi prechádzajú dôkladnou analýzou pomocou umelej inteligencie. Najväčšou výzvou  je pre nás sieťové pokrytie.”

V súčasnej dobe sú siete 5G navrhnuté predovšetkým pre koncových používateľov, ktorí sú na zemi alebo v interiéri budov. Sieť pre drony, ktoré niekedy letia aj 50 metrov nad zemou, je potrebné optimalizovať.

Inteligentné technológie znižujú potrebu postrekov

David Hopf, generálny riaditeľ spoločnosti DRONETECH Austria, vysvetľuje: „Drony sú budúcnosťou poľnohospodárstva. Môžete rýchlo preletieť ponad veľké oblasti a okamžite zistiť, kde je potrebné aplikovať hnojivo alebo vodu. Zároveň prispievajú k masívnemu zníženiu množstva použitých pesticídov.“ Dnes čelí poľnohospodárstvo mnohým výzvam. Ide o náročnú oblasť podnikania, existuje tu značný dôraz na kvalitnú pracovnú silu. Kvalifikovaný personál je ťažké nájsť a je dôležité zaobchádzať s plodinami čo najšetrnejšie.

Značky: