Škodlivý kód sa môže dostať do televízora prostredníctvom aplikácie.

Inteligentné televízory so systémom Android sú rovnako zraniteľné škodlivým kódom ako telefóny či tablety. Potvrdzuje to najnovší prípad, o ktorom na internete informoval softvérový inžinier Darren Cauthon. Televízor členov jeho rodiny totiž napadol ransomware Cyber.Police, ktorý je známy aj pod označeniami FLocker, Frantic Locker alebo Dogspectus.

Škodlivý kód sa do zariadenia dostal cez podvodnú aplikáciu, ktorá sľubovala, že umožní prehrávanie hocakých filmov priamo z internetu. Televízor v polovici filmu zamrzol a následne bol nepoužiteľný, pretože vždy po zapnutí žiadal výkupné. Cauthonovi sa neporadilo zariadenie obnoviť do výrobných nastavení, pomohli mu až v servisnom centre.

Hoci sa v tomto prípade stal obeťou starší televízor so systémom Google TV (predchodca platformy Android TV), riziko sa týka prakticky všetkých Android zariadení a teda aj nových televízorov so systémom Android TV.

Samozrejme, hlavnú úlohu zohráva samotný používateľ. Pokiaľ si do zariadenia inštalujete iba aplikácie z oficiálneho obchodu Google Play, mali by ste byť v bezpečí. V tomto prípade bola zdrojom škodlivého kódu aplikácia, ktorá je už v princípe podozrivá, nakoľko ponúka prístup k pirátskym kópiám filmov a kto vie, z akého zdroja ju používatelia inštalovali.

Na nebezpečenstvo, ktoré predstavuje ransomware pre inteligentné televízory, upozornili počas posledného roka bezpečnostné spoločnosti Symantec aj Trend Micro. Do úvahy však treba brať aj operačný systém.

Pripomeňme, že ransomware zašifruje úložisko počítača či inteligentného zariadenia a od používateľov žiada výkupné. Do zariadenia sa môže stiahnuť zo škodlivej webovej stránky alebo vo forme aplikácie. Viac sa o tejto forme škodlivého kódu a jeho rizikách dočítate v našom staršom rozhovore.

Zdroj: Bleeping Computer

Prečítajte si aj:

Igor Kabina: „Ransomware je rozšírený, pretože predstavuje najrýchlejší spôsob, ako speňažiť škodlivý kód“

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit