Raspbian, operačný systém pre Raspberry Pi, dostal nový vzhľad a funkcie od Raspberry Pi Foundation. Nová verzia sa volá PIXEL a ľahšie sa používa.

Prvú zmenu zbadáte hneď po spustení – namiesto riadkov textu pri spúšťaní sa teraz zobrazí ikonické logo maliny s privítaním a označením verzie systému. Jedná sa len o kozmetickú zmenu, systém je tak už od začiatku vizuálne prívetivejší aj pre nováčikov, ale na pozadí prebiehajú rovnaké procesy a naštartovanie systému trvá rovnako dlho.

Chromium v Raspbian PIXEL

Chromium v Raspbian PIXEL

PIXEL však prináša niekoľko predinštalovaných aplikácií. Prvou z nich je prehliadač Chromium, ktorý nahrádza starší prehliadač Epiphany. Jedná sa o modifikovanú verziu prehliadača, vôbec prvú vytvorenú špecificky pre Raspberry Pi, ktorá dokáže využiť hardvér v Pi na akceleráciu videa. V základe dostanete aj niekoľko rozšírení, napríklad uBlock Origin a h264ify. Chromium beží lepšie na Pi 2 a Pi 3, ale fungovať bude aj na Pi 1 a Pi Zero. Ďalšou predinštalovanou aplikáciou je RealVNC. Umožňuje vzdialený prístup k vašemu Pi, využiť sa dá napríklad keď máte len notebook a nechcete investovať do klávesnice, myši a monitora len kvôli Pi.

Pozadia v Raspbian PIXEL

Pozadia v Raspbian PIXEL

Systém sa dočkal aj kozmetických zmien. Okrem štartovacej obrazovky PIXEL prináša aj nové vylepšené ikony. Celý systém je tak živší a prehľadnejší. Nahradená bola aj kryptická „dúha“ informujúca o prehrievaní či príliš vysokom napätí. Namiesto nej sa teraz zobrazuje blesk a teplomer, vďaka čomu jednoduchšie identifikujete príčinu problémov. Vôbec prvý krát má OS pre Raspberry v základnej inštalácii aj výber pozadí na plochu. Základné pozadie pre Pi doteraz bolo žiadne, prípadne logo maliny, takže sa jedná o príjemnú zmenu, keď vás privíta pekná fotografia hneď po prvom spustení. Systém obsahuje 16 fotografií od jedného z vývojárov Raspberry Pi. Samozrejme, môžete si nastaviť aj svoje vlastné pozadia. Malé zmeny nastali aj v rozhraní systému, okná programov teraz majú zaoblené rohy a horná lišta sa dočkala krajšieho dizajnu.

WiFi v Raspbian PIXEL

WiFi v Raspbian PIXEL

PIXEL umožňuje aj jednoduchšie vypínanie bezdrôtového pripojenia. Ak nechcete, či nepotrebujete mať zapnuté WiFi a Bluetooth, po novom stačí kliknúť v systémovej lište na patričnú ikonku a bezdrôtové pripojenia vypnúť. Určite je to vítanou zmenou pri projektoch, ktoré sa spoliehajú na napájanie z batérie.

Zdroj: Gizmodo

 

Značky: