Urobil dobrý dojem. Je to fakt dobrý telefón za super peniaze a áno zároveň to nie je telefón za 1000 eur. Takto sa k tomu treba postaviť.

Priamou konkurenciou je motorola moto g9 plus za 229 eur, ktorý sme testovali, prípadne motorola moto g9 play. Ten stojí rovnako ako Realme 7 s tým rozdielom, že má pomalšie nabíjanie, menšie úložisko pri tejto cene ale má Snapdragon 662. Realme stavilo na procesor MediaTek G95 a je to dobrý procesor. Moje skúsenosti z testovania priniesli zaujímavé výsledky.

Boli časy, keď procesor MediaTek znamenal citeľne nižší výkon oproti Snapdragonom. Teraz to už neplatí. Počas používania tohto telefónu som si uvedomil, že vlastne tu je MediaTek, nie Snapdragon. Čiže námietka, že by tu mal byť „poriadny“ procesor, neobstojí. Zaujímavá je ale iná stránka veci.

Po teste Realme 7 Pro, ktorý sme na našom webe pred časom publikovali, je tu ďalšia dilema. A tá je, že či sa vlastne oplatí kúpiť verzia Pro, keď je tu „nePro“ verzia. Tým, že som prešiel priamo z verzie Pro na slabšiu a o 100 eur lacnejší, ukázalo sa, že to nie je taký prepad.

Čo sa týka funkcií, vždy dostanete dačo lepšie za vyššiu cenu. Nepopieram, len zdôrazňujem, že kúpou tohto modelu nebudete tak ochudobnený. Dobre, slabší procesor, menšia kapacita pamäte alebo polovičná rýchlosť nabíjania, no s 30 W nabíjaním sa naozaj dobre žije.

Aký teda je?

Spočiatku som k smartfónu pristupoval s istou nedôverou. Lacnejší, objemnejší, horší fotoaparát. No skrátka, na prvý pohľad malo ísť o lacný telefón, ktorý bolo treba otestovať. Po vyše týždni testovania som však nemal pocit, že sa stoj čo stoj potrebujem vrátiť k svojej Galaxy S10.

Tieto telefóny nie sú porovnateľné, no ilustruje to príklad, ako sa dá na telefón pozerať a akú hodnotu mi prináša. Ak by som išiel do detailu, vo fotkách sa tiež nemôžu porovnávať a tiež funkčnou výbavou. Reč je o celkovej výbave v základe toho, čo naozaj väčšina z nás potrebuje a to dostane. A to tu máte navyše 90 Hz displej. Ten na rozdiel od Realme 7 Pro nie je AMOLED, no nemyslím, že by moje oči utrpeli. 🙂

Rýchle nabíjanie a veľká batéria

Telefón je objemnejší nielen preto, lebo je lacnejší a výrobca nemal kedy vyhrať sa z vnútorným priestorom. To možno tiež, no tento fakt zakryl 5000 mAh batériou.

Vydrží dva dni a nabíjanie je naozaj rýchle. Takže opäť budete len málokedy riešiť, že je telefón vybitý a nemáte ho ani kedy poriadne nabiť. Na 50 % kapacity sa nabije za menej ako pol hodinu. V praxi teda opäť stačí pripojiť telefón na 20 minút k dodávanej nabíjačke a máte na pol dňa postarané.

Rýchlosť a CPU

Telefón je pomalší pri zaostrovaní v režime makro a niekedy pri prepínaní aplikácií. To je prirodzené, no ako celok je dostatočne svižný. Vyzerá to, že časy, kedy boli telefóny naozaj pomalé, sú už za nami. Multitasking je svižný, viac je prekvapením, akési „vybielenie“ aplikácií pri ich prepínaní. Po vrátení sa do Gmailu z prehliadača alebo Facebooku zostane Gmail na 1,5 sekundy biely, kým sa zobrazí obsah aplikácie.

Skoro by to vyzeralo, že sú tu len 4 GB RAM no je tu 6 GB. Toto bolo jediné, čo som si na telefóne všimol ako menej priaznivé. Stávalo sa to tak dvakrát za deň, teda pri mojom používaní a vzoriek aplikácií.

Prečo je tak lacný?

Časť odpovedi je v predchádzajúcej časti. Jednak je tu slabší procesor, no upravený na hranie hier. Takže v tomto smere nebudete mať výrazne obmedzenia. Nemá ale odolnosť voči vode. Dobre poďme ešte ďalej a nemá ani bezdrôtové nabíjanie. To by cieľovej skupine chýbať nemuselo. No a na nakoniec je tu fotoaparát.

Robí pekné fotky, ktorých príklady si môžete pozrieť nižšie. Zároveň má ale rezervy v nočných fotkách. Čiže ak radi fotíte a robíte všelijaké momentky aj večer a nejakým spôsobom je toto pre vás dôležité, tu dostanete slabšie výsledky. No a nakoniec sa mi javil mikrofón ako veľmi citlivý. Bol tu vysoký dôraz na vysoké tóny. Toto by sa hodilo viac zhutniť do nižších tónov.

Fotoaparát

Štyri fotoaparáty a hlavný s rozlíšením 48 Mpx. Máte možnosť fotiť aj v natívnom rozlíšení 48 Mpx a tento režim si treba zapnúť v menu fotoaparátu. Prepínanie režimom jej rýchle a toto si odnáša pochvalu.

Fotoaparát má aj nočný režim, ktorý tu výrazne zlepší fotky. Stále je to ale o tom, že máte telefón za necelých 200 eur a tak k tomu treba pristupovať.

Zloženie fotoaparátov:

  • 48 Mpx f/1.8, hlavný fotoaparát
  • 8 Mpx f/2.3, ultraširoký 119°
  • Makro Mpx f/2.4, , 4 cm
  • Čiernobiely snímač

Testovacie fotografie

thumbs-up-icon

Výhody

  • Výborná cena a parametre
  • Rýchle 30 W nabíjanie
  • 90 Hz IPS displej
  • Stále je tu audio konektor

thumbs-down-icon

Nevýhody

  • Občas je na aplikáciách poznať, že to nie je telefón za osem stoviek
  • Iba jeden reproduktor s priemernou kvalitou

Verdikt

Realme 7 je smartfón, ktorý sa dá naozaj používať a ako vravia bratia Česi, kúpou tohto kusu „neprohloupíte“. Najviac vás poteší rýchle 30 W nabíjanie, 90 Hz displej, celková svižnosť no a tiež to, že má dva sloty na SIM karty a ešte tretí na pamäťovú kartu.

Cena: 169 eur za 6 / 64 GB verziu

Zapožičal: Realme

Produktové fotografie: Samuel Hindy

Technické parametre

Model telefónuRealme 7
Operačný systémAndroid 10, aktualizácie 5. 11. 2020
Podpora 5Gnie
Formát SIM kartyDual Nano SIM
Pamäť RAM / ROM / iná [GB]6 / 64
Procesor [max. frekvencia]Helio G95, 8-jadrový, 2,05 GHz
Displej, počet farieb, HDRLCD IPS, 16 miliónov, 90 Hz, HDR10
Displej – veľkosť [palcov]/ rozlíšenie [bodov]6,5 / 1080 × 2400
Bluetooth, Wi-Fi, NFC, microSD, audio jack5, ABGNac, áno, áno, áno
Hlavný fotoaparát, max. Mpx, počet48 Mpx, f/1.8, 4×
Predný fotoaparát, max. Mpx16 Mpx f/2.1
Vymeniteľná batéria a vlastnostinie, 5000 mAh
Rozmery [mm]/ hmotnosť [gramov]162 × 75 × 9 / 197
Vodeodolnosťnemá
Bezdrôtové nabíjanienie
KonektorUSB-C, 30 W

Benchhormarky

BenchmarkyVýsledky
AnTuTu Benchmark – Total score294571
PCMark for Android – Performance9737
3DMark Wild Life1445

Prečítajte si aj:

Huawei P smart 2021: Dobrý fotoaparát aj výdrž, avšak zastaraný procesor (RECENZIA)

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.