Displej, procesor, nabíjanie aj fotoaparát ponúkajú výbornú kvalitu vzhľadom k cene.

Realme 9 Pro+ je najlepšie vybavený smartfón rodiny Realme 9. Tá pozostáva z celkovo piatich modelov. Niektorým z nich sme sa venovali v samostatných recenziách – Realme 9, Realme 9 5G a zvyšnej trojici v prehľadovom článku a videu.

V tejto recenzii zosumarizujem moje dojmy z testovania telefónu Realme 9 Pro+, ktorý subjektívne hodnotím ako jedno z najpríjemnejších prekvapení roka 2022. Je to smartfón, ktorému nič nechýba, a ktorého kúpu by som sám zvažoval. Niekto môže argumentovať, že nemá odolnosť voči vode či neponúka bezdrôtové nabíjanie, avšak to v tejto cenovej kategórii nie je zatiaľ štandardom.

Realme 9 Pro+ 5GZdroj: Samuel Hindy / TOUCHIT
Realme 9 Pro+ 5G

Výborná ergonómia a pekný (aj keď štandardný) dizajn

Realme 9 Pro+ sa aktuálne na Slovensku predáva za necelých 400 eur a to považujem za atraktívnu cenu vzhľadom k jeho výbave. Dizajnom či spracovaním výraznejšie neohúri, avšak telefón ponúka výbornú ergonómiu a rád som ho používal. Je to dané šírkou 73,3 mm, nízkou hrúbkou (kompletné rozmery sú 160,2 × 73,3 × 8 mm) a hmotnosťou iba 182 gramov.

Telefón má chrbát zo skla a mierne zaoblené hrany, čo zlepšuje pocit z jeho držania v jednej ruke. Zadný fotoaparát je typickým dizajnovým prvkov modelov radu Realme 9 a pomerne vystupuje – v tomto smere pomôže priložený ochranný obal. Na pravej hrane sa nachádza napájacie tlačidlo, na ľavej hrane sú dve tlačidlá na reguláciu hlasitosti. Spodná hrana obsahuje 3,5 mm jack a USB-C port.

Realme 9 Pro+ má 6,4-palcový Super AMOLED displej s rozlíšením 1080 × 2400 pixelov a obnovovacou frekvenciou 90 Hz. Maximálny jas dosahuje 600 nitov. Zaujímavosťou je, že základný Realme 9 má Super AMOLED displej s jasom až 1000 nitov. Obrazovku chráni ochranné sklo Gorilla Glass 5, pričom rámik pod displejom je o niečo väčší ako v prípade drahších modelov. Na to sme si už zvykli. Osobne mi to neprekážalo.

Realme 9 Pro+ 5GZdroj: Samuel Hindy / TOUCHIT
Realme 9 Pro+ 5G

MediaTek už nie je B-čkový výrobca

Pred pár rokmi sme zvykli ohrňovať nosom nad procesormi značky MediaTek. Faktom je, že tento výrobca čipov sa medzičasom vypracoval a v roku 2022 ponúkajú jeho procesory dobrý používateľský zážitok. Neinak je tomu v prípade Realme 9 Pro+. Ten využíva 8-jadrový procesor MediaTek Dimensity 920 s taktom až 2,5 GHz v kombinácii s grafickým čipom Mali-G68 MC4.

Realme 9 Pro+ som testoval v konfigurácii s 8 GB RAM a 128 GB úložiskom. Celkový používateľský zážitok hodnotím ako výborný. Reakcie telefónu boli svižné, nezaznamenal som záseky, spomalenia a ani problémy pri prepínaní sa medzi aplikáciami.

Je pravda, že telefón nemá grafický výkon na úrovni vlajkových lodí, avšak na bežné používanie bohato postačuje a hry zvládne pri strednom nastavení vizuálnej kvality. Výhodou je, že sa nezahrieva a stabilne beží aj počas dlhšieho hrania, kedy procesor pracuje naplno. V tomto smere naozaj nemám čo vytknúť.

Realme 9 Pro+ 5GZdroj: Samuel Hindy / TOUCHIT
Realme 9 Pro+ 5G

Dobrá výdrž a bleskové nabíjanie

Realme 9 Pro+ má 4500 mAh batériu. Počas môjho testovania som telefón nabíjal každý deň až dva, čas aktívneho používania so zapnutým displejom sa pohyboval na úrovni 5 hodín a viac. 60 W nabíjanie zabezpečuje 65 W priložená nabíjačka – 50 % batérie nabijete v priebehu 15 minút, kompletné nabitie trvá necelých 45 minút.

Smartfón má predinštalovaný systém Android 12 s nadstavbou realme UI 3.0. Počas testovania som dostal aktualizáciu s aprílovými bezpečnostnými záplatami. Nadstavbu od realme som si obľúbil a to z toho hľadiska, že ponúka množstvo extra funkcií a nastavení, ktoré nájdete aj vo výbave konkurenčných čínskych značiek. Samotné používateľské rozhranie je však pomerne čisté – nie je natoľko upravené ako napríklad v prípade Xiaomi.

Medzi extra funkcie patrí bočný panel s rýchlym prístupom k aplikáciám a funkciám či meranie tepu pomocou snímača odtlačkov prstov, ktorý je zabudovaný priamo v displeji. Ocenil som aj možnosti always-on displeja, tmavý režim a režim čítania. Nedá sa povedať, že by Realme v tomto smere ponúkalo niečo, čo vo výbave iných značiek nenájdete, avšak je fajn, že to ponúka, a že to funguje dobre.

Vo výbave telefónu je takisto Wi-Fi 6 a Bluetooth 5.2 konektivita, NFC, dva reproduktory (horný na telefonovanie a spodný multimediálny) s podporou Dolby Atmos a podpora pre Hi-Res zvuk v prípade 3,5 mm jacku. Slot na microSD karty telefón neponúka. Displej podporuje HDR štandardy HDR10, HDR10+ a HLG – Netflix si pozriete vo Full HD, avšak bez HDR.

Realme 9 Pro+ 5GZdroj: Samuel Hindy / TOUCHIT
Realme 9 Pro+ 5G

Fotoaparát sa nezľakne ani noci

Realme 9 Pro+ má zadný fotoaparát s 50 Mpx hlavným senzorom Sony IMX766 s clonou f/1.8 a optickou stabilizáciou. Dopĺňa ho 8 Mpx ultraširokouhlý fotoaparát (f/2.2) a 2 Mpx makro senzor (f/2.4). Nie som veľkým fanúšikom makro senzorov a s rozlíšením 2 Mpx ich považujem skôr do počtu – hoci, na sociálne siete to môže niekomu stačiť.

Hlavný fotoaparát ma potešil celkovou kvalitou fotiek vo dne a dokonca aj v noci – v závislosti od scény vedel vytvoriť kvalitnú fotku aj bez nutnosti použiť nočný režim. Ultraširokouhlý fotoaparát má priemernú až mierne nadpriemernú kvalitu a v horšom svetle ťahá za slabší koniec. Čiastočne pomôže nočný režim, ale nečakajte zázraky.

Pri fotení hlavným a ultraširokouhlým fotoaparátom si všimnete čiastočne odlišné podanie farieb. Je to bežný nedostatok smartfónov a to aj z drahších cenových kategórií. Selfie fotoaparát je mierne nadpriemerný, avšak funkcia automatického HDR v jeho prípadne nefunguje vždy na 100 %.

Celkovo som však s fotografickou výbavou tohto telefónu spokojný. Realme 9 Pro+ som testoval súbežne s POCO F4 GT a osobne sa mi viac páčili fotky z Realme. Pozrite si galériu fotiek z Realme 9 Pro+ a z POCO telefónu a posúďte sami.

Realme 9 Pro+ 5GZdroj: Samuel Hindy / TOUCHIT
Realme 9 Pro+ 5G

Recenzia je rozdelená do dvoch častí:

  1. Úvod, zhodnotenie dizajnu a hardvéru
  2. Galéria fotiek, verdikt a technické špecifikácie

1 2

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit