Spoločnosti Essential a Google, podľa SecurityLab, aktualizujú svoje zariadenia najrýchlejšie.

V najbližšej dobe sa počet zariadení so systémom Android výrazne navýši vďaka lacným zariadeniam z projektu Android GO. Aj napriek obrovskému počtu výrobcov, iba malý zlomok z nich sa môže pochváliť najnovšími bezpečnostnými aktualizáciami. Spoločnosť Security Lab zozbierala údaje od výrobcov a vytvorila rebríček, v ktorom znázorňuje ako si jednotliví výrobcovia vedú v aktualizáciach ich zariadení.

Takmer žiadny z popredných výrobcov smartfónov Android nedokázal včas poskytnúť aktualizácie zabezpečenia. Väčšina z nich dokonca nevie poskytnúť aktualizácie včas aj pre svoje vlajkové lode počas celej ich podpory.

Pomalé aktualizácie sa javia ako problém pre obrovské množstvo používateľov, pretože je pravdepodobné, že zariadenia strednej a nižšej triedy budú aktualizované ešte neskôr. Ako ukazuje rebríček SecurityLab, tak „nové spoločnosti“ ako Essential a HMD Global (Nokia) by mohli byť inšpiráciou aj etablovaným značkám, ako by mali byť aktualizácie poskytované.

Najrýchlejšie aktualizácie sú vydávané týždeň po vydaní aktuálnej verzii zabezpečenia. Vďaka tomu sa na vrchole Android rebríčka usadila spoločnosť Essential, po ktorej nasleduje Google. Veľmi dobre sa darí aktualizovať svoje zariadenia aj spoločnostiam BlackBerry, Nokia a Sony. Pri týchto producentoch môže ale aktualizácia meškať už niekoľko týždňov.

V prípade, pokiaľ kupujete zariadenie od operátora, musíte počítať s výrazným meškaním týchto aktualizácií. Na úplnom konci rebríčka sa umiestnili výrobcovia, ktorí nie sú u nás až tak známi (Wiko a Blu), ale hneď nad nimi s časovým horizontom aktualizácií jeden mesiac po vydaní, nájdeme známych výrobcov ako Honor, HTC a OnePlus.

V strede rebríčka sa umiestnili spoločnosti Motorola, Asus, Samsung, LG a Huawei. Pri týchto výrobcoch sú v popredí hlavne vlajkové lode, ktoré vylepšujú celkový priemer času aktualizácií.

zdroj: xdadevelopers

Prečítajte si aj:

Apple: Ďalšia aktualizácia pre iOS umožní vypnúť spomaľovanie starších iPhonov

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.