Satelitný prijímač od distribútora satelitnej techniky AB-COM s označením AB CryptoBox 800UHD sme predstavili už vo videu. Teraz je čas na podrobnú recenziu po mesiaci jeho používania.

Satelitný prijímač AB CryptoBox 800 UHD - zadný panel

Satelitný prijímač AB CryptoBox 800 UHD – zadný panel, Zdroj: AB-COM

Celkovo sú prijímače AB CryptoBox medzi zákazníkmi obľúbené hlavne vďaka svojej spoľahlivosti, ale aj výborným cenám. Aj teraz je to tak. Mimochodom predchodca, model AB CryptoBox 700, bol na serveri Heureka.sk hodnotený ako produkt roka.

Základná výbava

AB CryptoBox 800UHD umožňuje satelitný príjem SD, HD ale aj UHD (4K) programov v normách DVB-S, DVB-S2 a tiež v novej norme DVB-S2X s kompresiou MPEG-2, MPEG-4/H.264 a HEVC/H.265. Poradí si aj s televíznym vysielaním v režime MultiStream. Hlavnou novinkou tohto prijímača v porovnaní s predchodcom je práve podpora programov vysielaných v 4K. Len pripomeňme, že tento prijímač môžete použiť aj vtedy, ak ešte 4K televízor nemáte. Výstupné rozlíšenie sa dá veľmi jednoducho nastaviť napr. na Full HD.

Hardvérovým základom prijímača je procesor ALIM 2661 s taktovacou frekvenciou 1 GHz. Pamäťová výbava sa voči minulosti zdvojnásobila, Flash pamäť má teraz 16 MB a pamäť RAM má kapacitu 512 MB (DDR3). Prijímač umožňuje uložiť do pamäte až 6100 programov a rozdeliť ich do 26 favoritných skupín. Umožňuje tiež uložiť 4000 transpondérov a 100 satelitov.

Prijímač má jeden vstavaný univerzálny dekodér, CI slot nie je k dispozícii. Prijímač umožňuje nahrávanie na externý USB pevný disk alebo flashdisk. Pritom sú tu dva porty – jeden vzadu, druhý vpredu pod krytkou. Originálny softvér obsahuje funkcie DLNA, hry, kalendár, RSS čítačka správ, predpoveď počasia a pod.

Na prednom paneli sa nachádza 4-miestny sedemsegmentový displej, základné tlačidlá na obsluhu prijímača a stavová LED dióda. Pod odklopným viečkom je čítačka dekódovacích kariet a USB 2.0 port. Na zadnom paneli nájdeme vstup satelitného tunera, HDMI, analógový AV výstup, sieťové rozhranie, optický audio S/PDIF konektor, USB 2.0 konektor, servisný RS232 port a sieťový vypínač. HDMI kábel nie je súčasťou dodávky.

Softvérová výbava obsahuje funkciu automatického ladenia programov (Auto FastScan) a po novom aj ALLSCAN. To je unikátna funkcia, ktorá zjednodušuje inštaláciu na jeden klik. Aktualizáciu softvéru prijímača môžete vykonať pomocou USB flashdisku.

Diaľkové ovládanie sa používa rovnaké ako u predchádzajúcich modelov AB CryptoBox. Smerovosť diaľkového ovládania je dostatočne široká, tlačidlá sa dobre stláčajú a ovládanie je prehľadné. Za príplatok sa dá objednať aj diaľkové ovládanie so zjednodušeným ovládaním.

Zapíname a inštalujeme

Samozrejme, na príjem vysielania stále musíte mať systém satelitnej antény. Pripojíte vstup z antény do prijímača, prepojíte ho k televízoru a na sieťové napájanie a zapnete. Objaví sa menu, kde vyberáte jazyk ovládania, slovenčina je k dispozícii.

My sme skúšali prijímač s kartou Skylink SK, funkcia ALLSCAN je tu podporovaná. Úplne všetko tak prebehlo automaticky, pri nastavení nebol potrebný žiadny náš zásah. Stačí len vložiť dekódovaciu kartu, a to čipom dole. Ako sme si vyskúšali, pri zmene programovej ponuky sa programy v prijímači automaticky aktualizujú. Táto funkcia Auto FastScan je podporovaná aj u operátora Antik SAT. U iných operátorov treba funkciu FastScan po zmene programovej ponuky spustiť manuálne.

Používanie prijímača

V prípade SkyLink bolo dekódovanie programov bezproblémové (iba karty Skylink bez vyššieho zabezpečenia Irdeta). Prepínanie medzi programami trvá dve až tri sekundy a kvalita obrazu je výborná. Kvalita signálu sa zobrazuje graficky v banneri a hodnotou v percentách. Zvuková stopa sa ukladá na danú predvoľbu a samozrejmosťou je aj uloženie ľavého alebo pravého audiokanálu na predvoľbu. Titulky možno uložiť na predvoľbu za predpokladu, že najprv povolíte zobrazovanie titulkov v hlavnom menu (v predvolenom stave je vypnuté).

Zoznam programov je možné manuálne editovať, programy si môžete podľa seba presúvať, mazať a niektoré zamknúť. Celý zoznam programov sa dá založiť na USB disk a nakopírovať napr. na inom AB CryptoBox prijímači. Informačná lišta obsahuje aj informácie o aktuálnom a následnom programe. Slovenské znaky sa zobrazujú v poriadku, páčilo sa nám aj spracovanie elektronického programového sprievodcu. Ten zobrazuje program na 7 dní dopredu. Rovnako sú dobre reprezentované slovenské znaky v teletexte.

Diaľkové ovládače

Diaľkové ovládače, Zdroj: AB-COM

Zabudovaný multimediálny prehrávač si poradil s prehrávaním súborov v rôznych formátoch. Výhodou je práve podpora kodeku HEVC/H.265, teda prehrať sa dajú aj videá v 4K. Úspešne sme vyskúšali aj prehrávanie hudby v AAC, MP3 a WAV formáte. Určite nájdete súbory, ktoré v prehrávači neprehráte, vo väčšine prípadov však áno.

Prijímač môžete na internet pripojiť pomocou sieťového rozhrania Ethernet 100 Mbps. Po dokúpení Wi-Fi adaptéra môžete využiť aj bezdrôtové pripojenie.

Pomocou mobilnej aplikácie G-MScreen pre Android a iOS môžete tento prijímač prepojiť aj so smartfónom a sledovať napr. televízne vysielanie na ňom. Rovnako smartfón môže slúžiť ako diaľkové ovládanie s pohodlnou možnosťou na naplánovanie nahrávania vybraného programu.

Nahrávanie programov

Pri nahrávaní sme použili externý disk Western Digital My Passport Ultra s kapacitou 1 TB. Pred nahrávaním sme ho sformátovali priamo v prijímači, vybrali sme si súborový systém FAT32 (ďalšia možnosť je NTFS). Pritom si môžete aj skontrolovať rýchlosť pripojeného disku. Nahrávať môžete akýkoľvek naladený program. Naraz môžete nahrávať jeden kódovaný program a jeden kódovaný sledovať alebo ho aj nahrávať. Podmienkou je, že

oba programy sú na jednom transpondéri. Rovnako môžete využiť aj funkciu časového posunu. Ak si nahrávate programy, ktoré nie sú kódované, môžete takéto nahrávky sledovať aj na počítači. Pri kódovaných programoch je to možné urobiť oficiálne iba použitím programu PC_tool_Ali.

Verdikt

AB CryptoBox 800UHD je satelitný prijímač, ktorý už vie zobraziť programy vysielané v Ultra HD rozlíšení. Oceňujeme funkciu ALLSCAN, ktorá funguje pri operátoroch Antik SAT, Skylink, freeSAT a Orange TV. Výborná je aj funkcia Auto FastScan u operátorov Antik SAT a Skylink. Cena prijímača nás príjemne prekvapila.

Ceny: prijímač 79 €, diaľkové ovládanie MiniS – 9,90 €, WiFi s 2 dBi anténou – 9,50 €, WiFi s 5 dBi anténou – 12,90 €

Zapožičal: AB-COM, s.r.o., www.abcom.tv

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.