Tento notebook je na platforme AMD, čo za posledné mesiace zdôrazňujeme. S novými Ryzenmi je AMD naozaj späť a nie je to len lacnejšia alternatíva voči Intelu.

Teraz sú to procesory, ktoré sa vám oplatí mať v notebooku. Ich integrovaná grafika prekonáva tú intelovskú, čím sa vám dostane priestor využiť inak čisto kancelársky notebook aj na jednoduchšie hranie.

Výbava a možnosti

Testovaný Aspire 5 bol vo veľkosti 15,6″. Ponúka tradičnú výbavu, do ktorej počítame aj numerický blok v klávesnici. Kúpiť si dnes 15,6″ model automaticky neznamená mať v ňom aj plnú klávesnicu s podsvietením. Táto je tichá a dobre sa používa.

Touchpad je však štandardný. Funguje, no pocit nie je taký ako pri ultraľahkých modeloch. Práve tie majú rapídne vylepšený touchpad, často aj so skleneným povrchom príjemným na dotyk.

Dobrou správou však je, že výrobca ponechal rozšírenú zásobu portov. Nesnaží sa vyhovárať na tenké telo alebo aktuálne trendy. Je tu všetko potrebné a dokonca aj LAN port. V kompaktnej verzii a na pripojenie kábla je potrebné ho vložiť tak, aby sa spodná časť krytu rozšírila. Je to dobrý nápad, ako ponechať tento typ konektora bez zväčšovania hrúbky základne.

Telo je plastové, aj keď tak na pohľad nevyzerá. Výhodou je, že notebook ako celok je tenký. Dobre sa prenáša a s hmotnosťou 1,8 kg je vhodný na časté prenášanie. Nie je vyslovene ťažký.

Praktický pohľad

Výkon je daný čipovou súpravou , čo v tomto prípade znamená poriadnu dávku na multimediálny notebook. Stále je to výbava do kancelárie, no grafická karta AMD Radeon RX 640 ukazuje, že je tu priestor na viac ako len pozeranie webu a prácu v textovom editore.

Na tomto notebooku sa dajú hrať aj staršie hry. AMD Ryzen 5 prekonáva Intel s grafikou Iris Xe Graphics. Na grafickú kartu NVIDIA GeForce MX350 sa doťahuje a prekonáva v niektorých aspektoch. Najmä kombinovaných testoch. V čisto grafických výpočtoch ešte vedie NVIDIA.

Na to, že poskytuje vyšší výkon, nemá problémy s chladením. Väčšie telo poskytuje dostatočný priestor na chladenie. Pri bežnej činnosti je to absolútne nehlučný počítač. Displej nie je dotykový, no ocenili sme uhol otvorenia až 180°.

thumbs-up-icon

Výhody

  • Cena a vyšší grafický výkon
  • Tichý pri bežnej práci
  • Veľký SSD disk
  • Výbava portov
  • Klávesnica s numerickým blokom

thumbs-down-icon

Nevýhody

  • Žiadne podstatné

Verdikt

Acer Aspire 5 A515 je vhodný do kancelárie ako notebook s lepším grafickým výkonom a za super cenu. Vhodný pre všetkých, čo chcú akúsi klasiku – mať štandardnú klávesnicu, podsvietenú, nepotrebujú dotykový displej, ale chcú poriadnu výbavu rozširujúcich portov.

Cena: 699 €

Zapožičal: Acer

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.