Typ na domáci notebook s univerzálnou výbavou a dostatočným výkonom. Aspire 5 je zo série lacnejších modelov tejto značky, no má v základe všetko, čo budete potrebovať. Navyše je tu plnohodnotný numerický blok, od ktorého výrobcovia postupne upúšťajú aj pri 15,6-palcových notebookoch.

Vyhotovenie a používanie

Telo je plastové s výnimkou krytu displeja, ktorý je hliníkový. Presne ako pri sérii z minulého roka. Tu je vidieť posun hlavne z hľadiska inovovanej konfigurácie. Získavate nové procesory Intel z desiatej generácie a nechýba ani Wi-Fi 6. Aspire 5 si ponechal všetky dobré vlastnosti predchádzajúcej série.

Chválime pevné veko, ktoré aj v tohtoročnom modeli otvoríte až na úroveň 180° a stabilne drží displej v každej polohe. Okolo displeja nie sú tenké rámiky, to ale pri tejto cene nebude prekážať. Je tu webová kamera, avšak na prihlasovanie treba použiť čítačku odtlačkov. Tá je integrovaná v touchpade vľavo hore. Je to síce malý obdĺžnik, ale je presná. S prihlasovaním sme nemali problémy.

Klávesnica má jeden stupeň bieleho podsvietenia. Rozloženie klávesov je štandardné, numerický blok má užšie tlačidlá a klávesy F majú zmenšený rozmer. Na ergonómiu to vplyv nemalo. Treba si len zvyknúť na rozloženie okolo klávesu Enter a výrazne skrátený Shift vľavo.

Reproduktory tu hodnotíme ako doplnkové. Ako sa vraví, neurazia, primárne sú vhodné na filmy a telefonovanie. Hudba sa môže javiť plochá. Melodicky sú ale príjemné, ako osobné ozvučenie pri rozumnej hlasitosti.

Vypočujte si aj náš podcast:

Výkon a výbava

Na tento rok je jednou z konfigurácií procesor Intel Core i5-1035G1, 1,0 ÷ 3,6 GHz. Na počudovanie mal notebook problémy zostať tichý po dlhší čas. Aj keď sme na ňom nepracovali, pravidelne roztáčal ventilátor na vyššie otáčky. Prepočuť sa to nedalo. Po chvíli sa vrátil späť k jemnému šumeniu. Pevný disk s kapacitou 256 GB je zameraný na cenu a vyššia kapacita by lákavú cenovku zvýšila. K tomuto nemáme výhrady. Sme radi, že výrobca použil SSD disk. Ak chcete viac dát, kúpte si externý HDD. To je najlepšia voľba, akú môžete spraviť.

V našom prípade bola použitá interná grafika. Prihovárame sa za externú vo forme NVIDIA GeForce MX. Získate trochu viac výkonu na staré hry, čo môže byť prínosom. Na to, že ide o univerzálny notebook, teda vyslovene nevybočuje z radu v žiadnom spektre, je tu dlhá výdrž. Takmer sedem hodín je veľmi dobrý čas na počítač tohto typu. Notebook je síce veľký, ale nie je ťažký. Ak ho niekam vezmete, zvládnete prácu na batériu bez poškuľovania po externom zdroji.

Páčila sa nám prítomnosť LAN konektora, škoda že ani Acer už nepočíta s čítačkou SD kariet.

Zahrievanie notebooku je minimálne, teploty sú nižšie, než obvykle. To je dôsledok častého chladenia, ako sme ho spomínali. Tiež ale aj nižšej konfigurácie a rozmernejšieho tela.

Model notebooku / ParameterAcer Aspire 5-A515
ProcesorIntel Core i5-1035G1 1,0 ÷ 3,6 GHz, 6 MB cache (max. 15 W TDP)
Operačná pamäť8 GB DDR4 (max. 8 GB)
Pevný diskKingston, 256 GB SSD
Displej15,6″, IPS, max. rozlíšenie 1920 × 1080 px
Grafická kartaIntel UHD Graphics
Porty2 × USB 3.1, 1 × USB 2.0, 1 × USB-C, HDMI, kombinovaný audio
Operačný systémMicrosoft Windows 10 Home
Rozmery [mm]363 × 251 × 18
Hmotnosť [kg]1,9
ZapožičalAcer
Cena (EUR s DPH)629
PCMark 10 – Kancelársky výkon3814
Essentials8083
Productivity6628
Digital Content Creation2812
3DMark 11 – Herný výkon2635
Graphics score2462
Physics score5831
Combined score2038
VR Mark – Virtuálna realita
Orange Room837
HD Tune Pro 5 – Pevný disk
Average speed [MB/s]543,1
Access time [ms]0,132
Batériové testy
PCMark 10, Modern Office [hh:mm]6:43
Displej – meranie jasu
Maximálna hodnota jasu [cd/m2]284
Teplota – kancelársky / výkonný režim
Klávesnica, najhorúcejšie miesto [°C]28,1 / 36,3
Spodok, najhorúcejšie miesto [°C]29,5 / 38,3
Celkové hodnotenie
Faktor mobility3,54
Odolnosť tela2/5
Dizajn3/5
Klávesnica3/5
HW a SW vyladenie3/5
Celkový výkon4/5
thumbs-up-icon

Výhody

  • Dobrá cena
  • Výdrž na batériu
  • Podsvietená klávesnica s numerickým blokom
  • Wi-Fi 6

thumbs-down-icon

Nevýhody

  • Občas sa zapne hlučnejšie chladenie aj v kancelárskom režime

Verdikt

Acer Aspire 5 je univerzálny notebook do domácnosti. Chcete veľký, ale zároveň ľahký notebook za dobrú cenu? Toto je ideálne riešenie. Klasika bez výstrelkov, ktorá je vhodná pre bežného používateľa.

Cena: 629 €

Zapožičal: Acer

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.