Notebook pre kreatívnych používateľov, dalo by sa povedať pracovná stanica na 3D modelovanie. Tenký dizajn a množstvo prepracovaných technológií z neho robia prémiový kus. Je ťažší, no vďaka malej hrúbke sa veľmi dobre prenáša.

Vyhotovenie a používanie

Cenová kategória nad 3000 eur, pritom je to notebook bez čítačky odtlačkov alebo rozpoznávania tváre. Trochu netradičný krok. Osobne by sme prijali túto formu prihlasovania do Windows a možno aj oželeli uhladený dizajn aj za cenu jeho, obrazne povedané, narušenia čítačkou.

Biela notebooku však vyslovene pristane a matné spracovanie hliníkového tela je skutočne elegantné. Presne takto si predstavujeme notebook pre kreatívne založených používateľov. Pevný kĺb displeja, 4K rozlíšenie a ladenie Pantone dáva pocítiť, že toto bude trochu iný notebook.

Stačí ho zapnúť a zbadáte, že na displeji sú farby podané úplne inak ako na bežných notebookoch. Je to tým, že podporuje až 100 % pokrytie stupnice Adobe RGB, a teda kontrastnejšie farby v oblasti zelenej a tyrkysovej ako pri gamute sRGB. Nastavenia k farebnému podaniu displeja, ale aj zvuku či monitorovanie vyťaženia systému nájdete v aplikácii ConceptD Palette.

Dobre spracovaná je aj klávesnica. Má oranžové podsvietenie s tromi stupňami intenzity. Je to príjemné osvieženie tradične bieleho podsvietenia. Výrobca mohol zapracovať na priepustnosti LED svetla, vyhol by sa tak nerovnomernému presvetleniu znakov na klávesnici. Touchpad sa používa dobre a má príjemný povrch. Používatelia, ktorým je tento stroj určený aj tak asi použijú myš.

Kvalita zvuku je ďalšia záležitosť, ktorú si všimnete už pri prvom vypočutí hudby. Vďaka rozšíreniam Waves MaxxAudio získate dobrý basový prejav a plnosť priestorového zvuku. Stereo reproduktory sú umiestnené v spodnej časti a hrajú veľmi dobre. Odporúčame nielen na hry a filmy, ale aj na hudbu. Spoľahnúť sa na ne môžete aj pri práci s videom.

Výkon a výbava

Použitý model Intel Core i7-9750H 2,6 ÷ 4,5 GHz je rozhodne silná výbava a vidno, že deviata generácia CPU Intel Core i7 sa uplatňuje nielen v herných notebookoch, ale aj špecializovaných modeloch na prácu s 3D obsahom.

Notebook patrí do skupiny NVIDIA RTX Studio, a to vďaka grafickej karte NVIDIA GeForce RTX 2080 s 8 GB VRAM. Patriť do tejto skupiny a byť vlastne certifikovaným notebookom vyžaduje viac ako len pridať CPU a GPU v istej výkonovej úrovni. Je to o celku ako takom, aj to je dôvod, prečo je notebook taký tenký.

Ako celok je certifikovaný ISV na použitie v CAD a 3D modelovaní. Či už si na ňom pustíte Adobe Premiere alebo AutoCAD, budete mať istotu hardvérovej a softvérovej kompatibility a hladkého behu programov.

Na chladenie používa systém Aeroblade 4. generácie s tenučkými lamelami, jemne tvarovanými podľa sovieho krídla. Sú naozaj tiché. Notebook síce počuť budete, ale je podstatne tichší ako herné notebooky. V režime vysokého výpočtového výkonu budete počuť šumenie, nie však vyslovene rušivý zvuk.

Tu Acer odviedol výbornú prácu. Nakoniec aj výdrž cez 5 hodín je niečo, čo by sme pri tejto konfigurácii nepredpokladali. Ide o režim kancelárskej práce, nie 3D renderingu alebo hrania hier. Aj tak ide o výborný čas, ktorý o viac ako polovicu slabšie notebooky ani zďaleka nedosahujú.

Model notebooku / ParameterAcer ConceptD 7 (CN715-71)
ProcesorIntel Core i7-9750H 2,6 ÷ 4,5 GHz, 12 MB cache (max. 45 W TDP)
Operačná pamäť32 GB DDR4 (max. 32 GB)
Pevný diskIntel Raid, 2 × 512 GB SSD
Displej15,6″, IPS, max. rozlíšenie 3840 × 2160 px
Grafická kartaNVIDIA GeForce RTX 2080, 8 GB VRAM
Porty3 × USB 3.1, 1 × USB-C, HDMI 2.0, LAN, Mini DisplayPort, audio vstup a výstup
Operačný systémMicrosoft Windows 10 Pro
Rozmery [mm]359 × 255 × 18
Skutočná hmotnosť [kg]2,145
ZapožičalAlza.sk
Cena (EUR s DPH)3479
thumbs-up-icon

Výhody

  • Kvalita spracovania a biele šasi
  • Vysoký RTX výkon
  • Tiché chladenie
  • Audio prejav

thumbs-down-icon

Nevýhody

  • Nerovnomerné podsvietenie klávesnice
  • Chýba čítačka odtlačkov prstov

Model / TestyAcer ConceptD 7  (CN715-71)
PCMark 10 – Kancelársky výkon4806
Essentials9028
Productivity7098
Digital Content Creation4704
3DMark 11 – Herný výkon18679
Graphics score25227
Physics score10547
Combined score10437
VR Mark – Virtuálna realita
Orange Room6959
HD Tune Pro 5 – Pevný disk
Average speed [MB/s]2793,2
Access time [ms]0,04
Batériové testy
PCMark 10, Modern Office [hh:mm]5:13
Displej – meranie jasu
Maximálna hodnota jasu [cd/m2]379
Teplota – kancelársky / výkonný režim
Klávesnica, najhorúcejšie miesto [°C]37,4 / 39,1
Spodok, najhorúcejšie miesto [°C]38,1 / 48,3
Celkové hodnotenie
Faktor mobility2,43
Odolnosť tela4/5
Dizajn5/5
Klávesnica4/5
HW a SW vyladenie5/5
Celkový výkon5/5

Verdikt

Acer ConceptD 7 je výkonný nástroj pre grafikov, strihačov videa, architektov a každého, kto potrebuje fakt poriadny notebook. Nemusíte kupovať herný stroj a získate kancelársky notebook s rozšírenými možnosťami grafiky.

Je tenký a s hmotnosťou niečo málo vyše dvoch kilogramov sa dobre prenáša. Na toto mnohí z vás čakali.

Cena: 3421,90 EUR

Zapožičal: Alza.sk

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.