Malý notebook, ktorý sa zmestí naozaj všade. Výsledkom univerzálneho prístupu od Aceru je model Spin 1. Displej má 11,6″ a tak je tento drobček použiteľný naozaj kdekoľvek. Náhrada za stolný počítač to bez monitora nebude, inak je to šikovný počítač.

Vyhotovenie a používanie

Cena a rozmery nás jednoznačne zaujali. Špeciálne sme si tento notebook pýtali na test v základnej konfigurácii. Nechceli sme nič navyše, ani drahšie a lepšie modely. Išlo nám o to, vyskúšať si, ako sa pracuje s takýmto notebookom. Hliníkové telo je len 144 mm hrubé a celkovo tak počítač pôsobí veľmi dobrý dojmom.

Model notebooku / ParameterAcer Spin 1
ProcesorIntel Celeron N3350 1,1 ÷ 2,4 GHz, 2 MB cache (max. 6 W TDP)
Operačná pamäť4 GB DDR4
Pevný disk32 GB eMMC
Displej11,6″, dotykový, max. rozlíšenie 1920 × 1080 px
Grafická kartaIntel HD Graphics 500
Porty1 × USB 3.0, 1 × USB 2.0, microSD, HDMI, kombinovaný audio
Operačný systémMicrosoft Windows 10 Home
Rozmery [mm]291 × 198 × 14
Skutočná hmotnosť [kg]1,178
ZapožičalAcer
Cena (EUR s DPH)399

Tipovali by sme o 200 eur vyššiu cenu ako reálne má. To najmä vtedy, keď zohľadníme kvalitu spracovania a malé rozmery s Full HD displejom. Faktom je, že tu niet príliš priestoru na pokusy a Full HD je ideálne rozlíšenie na takýto displej. V štandardnom zobrazení si na malé prvky budete chvíľu zvykať, čo inak odporúčame. Dať pár dní šancu natívnemu rozlíšeniu bez zväčšovania prvkov.

Notebook má veľmi tichú klávesnicu. Tlačidlá sú len o nepatrný kúsok menšie ako na 14″  notebookoch. Rozstupy medzi klávesmi sú ale dostatočné. Skrátka a dobre – na tejto klávesnici sa píše naozaj dobre. Je tichá, a to vrátane medzerníka. Žiadne výrazne slabé miesto tu nie je, ak teda nepočítame absenciu podsvietenia.

Škoda, že aj tu výrobca umiestnil na šípky ovládanie multimédií pred úpravou hlasitosti a jasu, ako bývalo a na niektorých modeloch stále býva zvykom. Možno si myslí, že častejšie posúvame filmy a pesničky ako upravujeme hlasitosť a jas. Touchpad je pohodlný aj na dotyk, mohol byť ale tichší. Dá sa naň klikať a má v sebe obe tlačidlá myši. Reproduktory sú na hranách notebooku a hrajú prekvapivo dobre, dokonca aj na počúvanie náročnej muziky.

Výkon a hardvérová výbava

So Spinom 1 sme spokojní po stránke dizajnu. Čo výkon? Je tu procesor Intel Celeron N3350 1,1 ÷ 2,4 GHz. Samozrejme, nečakali sme, že túto zostavu využijeme na strih videa. No na tvorbu dokumentov, používanie internetu a klasických aplikácií na prácu je to fajn počítač.

Dokonca aj na náročnejšiu úpravu obrázkov je celkom svižný. Je to v zásade nehlučný počítač. Ak priložíte ucho na spodnú stranu, budete počuť šum ventilátora. To ale asi nebudete robiť, a tak počítač vlastne počuť nebudete. Kapacita RAM na úrovni 4 GB je na bežné používanie dostatočná.

Najlacnejšia konfigurácia má 32 GB eMMC pamäť vo forme disku. To je takpovediac trochu málo. Museli sme veľmi dobre vyberať, čo všetko do systému pridáme. Počítajte s kapacitou okolo 10 GB pre vás. To zaplníte rýchlo, a tak odporúčame pridanie microSD karty do bočného slotu. Zapadne tam celá a môžete ju mať ako druhý disk. Podľa nás celkom šikovné riešenie. Ak ale môžete, pri kúpe tohto stroja sa poobzerajte aspoň po 64 GB verzii s eMMC diskom.

Notebook sa nijako neprehrieva a s hmotnosťou pod 1,2 kg si ho už vieme predstaviť aj pri práci v režime tabletu. Ak chcete, dá sa dokúpiť Acer Active Stylus na písanie na dotykovom displeji. Kozmetickou záležitosťou budú širšie okraje okolo displeja.

Model / TestyAcer Spin 1
Kancelársky výkon – PCMark 102533
EssentialsN/A
ProductivityN/A
Digital Content CreationN/A
Herný výkon – 3DMark 11417
Graphics score383
Physics score797
Combined score405
Pevný disk – HD Tune Pro 5
Average speed [MB/s]128,6
Access time [ms]0,178
Batériové testy
PCMark 8, Work Accelerated [hh:mm]5:36
Teplota – kancelársky / výkonný režim
Klávesnica, najhorúcejšie miesto [°C]31,5 / 32,1
Spodok, najhorúcejšie miesto [°C]30,1/ 33,4
Celkové hodnotenie
Faktor mobility4,75
Odolnosť tela5/5
Dizajn4/5
Klávesnica4/5

Je celkom jasné, že výkonnostne nedosahuje na silné procesory Intel Core. Zoberme si ale cenu tohto zariadenia a sme radi, že výrobca myslí aj na tých, čo nemajú 1000 eur na notebook. Tento stroj si vás určite získa aj dlhou výdržou. Výrobca hovorí o ôsmich hodinách, naše testy svedčia o 5:36 hod, čo je fajn. Takže pri troche šetrenia energiou a jasom displeja sa dostanete na ešte dlhší čas.

Hodnotenie
+ hliníkové telo,
+ celková hrúbka,
+ Full HD displej,
+ vhodný aj ako tablet,
+ výhodná cena
– 32 GB disk je naozaj malý

Cena: 399 EUR
Zapožičal: Acer

Verdikt

Acer Spin 1 je vynikajúci malý notebook. Jasné, že s danou konfiguráciou nevyhrá výkonnostnú súťaž. Nám sa ale páči, že je tu konvertibilný notebook s kvalitným spracovaním a priaznivou cenou. A mnohým bude jeho výkon postačovať.

Tento článok vyšiel aj v tlačenom vydaní TOUCHIT č. 11/2017, ako súčasť testu notebookov, preto sa niektoré skutočnosti uvedené v článku, môžu odlišovať oproti aktuálnemu dátumu publikovania.

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.