Novinka zo série Swift 1 je ešte ľahšia ako minuloročný model. Zachováva si ale odolnosť a všetky svoje výhody. Napríklad aj super výdrž na batériu. Notebook, ktorý je vhodný na cestovanie a všade tam, kde potrebujete väčšiu výdrž na batériu pred okamžitým výkonom.

Vyhotovenie a používanie

Nádherná farebná kombinácia dáva tomuto modelu svieži nádych. Farbou Aqua Green sa celkom určite diferencuje od ostatných modelov na trhu. Výrobca sa pravdepodobne inšpiroval segmentom smartfónov. Tam sú totiž farebné kombinácie naozaj unikátne.

Telo má hliníkové šasi v časti opierky na ruky a veka. Spodná časť je plastová. Na Swifte 1 sme ocenili jeho nízku hmotnosť ako aj klasické rozloženie tlačidiel klávesnice a nízky profil. Je to 14″ model určený na časté prenášanie. Touchpad je poriadne veľký a dá sa s ním dobre používať notebook. Na ešte lepšie používanie by sme ocenili samostatné tlačidlá myši. Uspokojiť sa musíte s integráciou do touchpadu. Páčili sa nám tenké rámiky po bokoch displeja ako aj pevný kĺb, ktorý udrží displej v akomkoľvek uhle. Veko sa dá otvoriť až na 180°. Otváranie notebooku je zjednodušené výstupkom v hornej časti veka. Je to vynikajúci doplnok. Niektoré notebooky totiž máte problém otvoriť. Vzhľadom na silu kĺbu ho nie je možné otvoriť jednou rukou, pretože sa dvíha aj základňa.

Čítačka odtlačkov z novej generácie, teda dotyková, fungovala bez najmenších problémov. Klávesnica je extra tichá. To presne odpovedá určeniu. Môžete pracovať všade, kde potrebujete. Nebudete nikoho rušiť hlasitým klepotaním. Teda až na medzerník, ktorý vie len málo výrobcov pripraviť tak, aby bol tichý. Klávesy majú len jeden stupeň podsvietenia, to nám ale vo výsledku až tak neprekážalo.

Po praktickej stránke nám prekážal spôsob nabíjania. Spraviť konektor adaptéra do L naozaj nie je dobrý nápad. Ak vám niekto zakopne o nabíjací kábel, je riziko, že vám ho vytrhne aj s konektorom na základnej doske. Aspoň že nabíjací adaptér je len o niečo väčší ako pre smartfóny.

Model notebooku / ParameterAcer Swift 1 (SF114-32)
ProcesorIntel Pentium Silver N5000 1,1 ÷ 2,7 GHz, 4 MB cache       (max. 6 W TDP)
Operačná pamäť4 GB DDR4
Pevný disk128 GB SSD
Displej14″, IPS, max. rozlíšenie    1920 × 1080 px
Grafická kartaIntel UHD Graphics 605
Porty2 × USB 3.0, 1 × USB 2.0, 1 × USB-C,  HDMI, čítačka SD, kombinovaný audio
Operačný systémMicrosoft Windows 10 Home
Rozmery [mm]323 × 228 × 15
Skutočná hmotnosť [kg]1,309
ZapožičalAcer
Cena (EUR s DPH)509

Výkon a hardvérová výbava

Je to dobrý notebook na robotu. Ako sme už v úvode naznačili, toto nie je stroj, ktorý by mal super vysoký výkon. Po tejto stránke je tak akurát na kancelárske aplikácie, web, prácu s obrázkami atď. Tým, že je tu procesor Intel Pentium Silver N5000 1,1 ÷ 2,7 GHz, notebook vydrží dlho na batériu. V našom prípade to bolo 9 hodín aj pár minút. To bolo naše meranie, klasická práca, nejaký ten seriál pri plnom jase, práca vo Worde a s prehliadačom internetu. Nezabudli sme ani na benchmark, aby sme mali výsledok z unifikovaného testu. Tu sa dostal notebook s výdržou až na 11 hodín a 9 minút. Výrobca hovorí o 17-hodinovej výdrži. Trúfame si povedať, že to zvládne. No s minimálnym jasom a skutočne nenáročnom, prípadne minimálnom používaní.

Najviac sme ocenili tichý chod, keďže výrobca sa rozhodol tento CPU chladiť aktívne. Nové Pentiá sa dajú chladiť aj pasívne, ako v prípade Swift 1. Nie je však vylúčené, že sa iný výrobca rozhodne použiť na schladenie čipu aj ventilátor.

Spodná časť je v mieste procesora teplejšia, no nijak významne. Neprehrieva sa a zároveň nebude používanie notebooku na kolenách nepríjemné. Slabší procesor je cítiť aj pri hrách. Toto je naozaj kancelársky notebook a rozdiely pri využití grafiky na 3D sú naozaj priepastné.

Notebook má dva mikrofóny a je prispôsobený na používanie s programom Skype. Rovnako tak aj s Cortanou v krajinách, kde je podporovaná.

Model / TestyAcer Swift 1 (SF114-32)
Kancelársky výkon – PCMark 101922
Essentials4675
Productivity3208
Digital Content Creation1285
Herný výkon – 3DMark 11633
Graphics score579
Physics score2415
Combined score451
VR Mark
Orange Room198
Pevný disk – HD Tune Pro 5
Average speed [MB/s]239,7
Access time [ms]0,21
Batériové testy
PCMark 8, Work Accelerated [hh:mm]11:09
Teplota – kancelársky / výkonný režim
Klávesnica, najhorúcejšie miesto [°C]34,4 / 38,1
Spodok, najhorúcejšie miesto [°C]32,1 / 42,8
Celkové hodnotenie
Faktor mobility8,52
Odolnosť tela3/5
Dizajn4/5
Klávesnica3/5
HW a SW vyladenie5/5
Celkový výkon2/5
thumbs-up-icon

Výhody

  • hmotnosť len 1,3 kg
  • dobrá portová výbava
  • úplne tichý
  • výdrž na batériu

thumbs-down-icon

Nevýhody

  • výdrž za cenu nižšieho výkonu
  • L-konektor nabíjacieho adaptéra

Verdikt

Acer Swift 1 je notebook pre cestovateľov alebo tých, čo si neradi nosia napájací adaptér. Na batériu vydrží reálne viac ako deväť hodín a je úplne tichý. Výkonom sa nemôže rovnať dvakrát drahším notebookom. Vo výdrži ich ale hravo prekonáva.

Cena: 509 EUR

Zapožičal: Acer

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.