Supertenký a superľahký notebook. Nebudete sa môcť zbaviť pocitu, že v ňom nie je batéria. Ideálny je pre častých cestovateľov, ale aj tých z nás, čo si notebook nosia všade so sebou. Hodí sa aj ako náhrada za 14″ model.

Vyhotovenie a používanie

Telo notebooku je z horčíkovo-lítiovej a horčíkovo-hliníkovej zliatiny. Je teda nielen ľahké, ale aj skutočne odolné. Hrany sú mierne zaoblené, čím opierka na ruky nepôsobí ostrým dojmom. To býva väčšinou doména hliníkových kusov. Kĺb displeja je pevný a udrží displej v akejkoľvek polohe. Pomáha tomu aj to, že veko samo o sebe nie je ťažké. Na druhú stranu ale displej neodklopíte jednou rukou. Notebook sa vám zo stola zdvihne celý.

Klávesnica je v strednej časti tichá. Vydáva skôr také cvakanie ako tlmené nárazy stlačenia klávesov. Hlučný je touchpad, možno s ním budete niekoho rušiť. Pritom cestovný notebook by mal byť čo najtichší. K čítačke odtlačkov výhrady nemáme, je spoľahlivá.

Páčili sa nám tenké rámiky okolo displeja a zároveň priestranná a dobre ovládateľná klávesnica. Numerický blok tu nie je, výrobca pridal napravo stĺpec s doplnkovými editačnými klávesmi. Podobne ako iné modely, Acer upustil od nastavenia hlasitosti a zvuku cez Fn a klávesy šípok. Klávesnica je podsvietená jedným stupňom bieleho LED svetla. Automaticky sa vypne, keď na nej niekoľko sekúnd nepíšete. Škoda, radšej by sme boli, keby svietila kontinuálne. Podsvietenie je potom treba aktivovať, ideálne neutrálnym klávesom Ctrl, aby ste si nič neaktivovali alebo nenapísali.

Reproduktory sú štandardné. Dajú sa použiť, no hudba znie lepšie na externom reproduktore.

Model notebooku / ParameterAcer Swift 5 SF515-51T
ProcesorIntel Core i7-8565U 1,8 ÷ 4,6 GHz, 8 MB cache (max. 15 W TDP)
Operačná pamäť16 GB DDR4 (max. 16 GB)
Pevný diskWDC, 512 GB + Skhynix 512 GB
Displej15,6″, IPS, dotykový, max. rozlíšenie   1920 × 1080 px
Grafická kartaIntel UHD Graphics 620
Porty2 × USB 3.0, 1 × USB-C, HDMI, kombinovaný audio
Operačný systémMicrosoft Windows 10 Home
Rozmery [mm]358 × 230 × 16
Skutočná hmotnosť [kg]0,987
ZapožičalAcer
Cena (EUR s DPH)1638

Výkon a hardvérová výbava

Vo výbave je silný procesor Intel Core i7-8565U 1,8 ÷ 4,6 GHz a 16 GB RAM. To je poriadna konfigurácia. Výhodou tohto stroja je aj silná disková výbava. Výrobca naozaj neponechal nič na náhodu a už vôbec nijako neodľahčoval notebook tým, že ide o ultratenký stroj. To je možno výhovorka pre iných. Tu sú totiž ešte dva SSD disky. Konkrétne v našej konfigurácii to bolo 2-krát 512 GB.

Dokonca aj vo výbave portov je na tom tento notebook dobre. Sú tu USB 3.0 porty aj USB-C a dokonca aj HDMI. Keby mal notebook ešte čítačku SD kariet, bol by úplne bezchybný. Takto musia fotografi počítať s pripojením adaptéra. Menšou nevýhodou môže byť umiestnenie všetkých portov (okrem audiokonektora) na ľavú hranu.

Slabou stránkou je podľa nás napájací konektor. Má tvar L a ak vám niekto zakopne o kábel alebo zle položíte notebook na plný stôl, budete ho značne namáhať. Namiesto toho, aby sa napríklad z konektora vytrhol, môže sa vylomiť.

Prekvapením pre nás bola však výdrž, a to až na úrovni takmer šesť hodín. Viac sa dá dosiahnuť pri výraznejšom šetrení. Už tak je to v kombinácii Windows 10 a ôsmej generácie CPU od Intelu dobrá hodnota. Zahrievanie je na menšej ploche síce vyššie, avšak v prípade nenáročného používania je minimálne. Ocenili sme aj nízku hlučnosť nového Swiftu 5.

Model / TestyAcer Swift 5 SF515-51T
Kancelársky výkon – PCMark 103468
Essentials7640
Productivity6171
Digital Content Creation2401
Herný výkon – 3DMark 111741
Graphics score1565
Physics score5647
Combined score1460
VR Mark
Orange Room677
Pevný disk – HD Tune Pro 5
Average speed [MB/s]628
Access time [ms]0,134
Batériové testy
PCMark 8, Work Accelerated [hh:mm]5:58
Teplota – kancelársky/výkonný režim
Klávesnica, najhorúcejšie miesto [°C]32,7/38,1
Spodok, najhorúcejšie miesto [°C]41,4/47
Celkové hodnotenie
Faktor mobility6,05
Odolnosť tela4/5
Dizajn5/5
Klávesnica3/5
HW a SW vyladenie4/5
Celkový výkon3/5
thumbs-up-icon

Výhody

  • tenký s hmotnosťou pod 1 kg
  • portová výbava
  • vysoký výkon
  • tichý

thumbs-down-icon

Nevýhody

  • hlučný touchpad
  • nemá čítačku SD

Verdikt

Acer Swift 5 SF515 je tenký a ultraľahký notebook s hmotnosťou pod 1 kg. Je to alternatíva k 14″ notebookom. Je len o kúsok väčší a získate 15,6″ displej. Dobre sa na ňom pracuje a zároveň je vhodný na časté prenášanie. Škoda len hlučnejšieho touchpadu, inak sme na ňom neobjavili výraznejšie nevýhody.

Cena: 1638 EUR

Zapožičal: Acer

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.