Trochu inak vyzerajúci 14-palcový notebook. Ako už tušíte, toto nebude pre každého. Acer inovoval svoj supertenký Swift. Oproti minulému roku je tu viacero zmien. Tou prvou je menej tradičný vzhľad, kamera na základni, nie na veku a ultraširoký touchpad. Poteší aj      92 % pokrytie prednej strany displejom a úzke rámiky. Displej je chránený sklom Gorilla Glass 6. Pasívne chladený notebook je ale neustále horúci.

Vyhotovenie a používanie

Telo je vyrobené zo zliatiny hliníka. Je pevné a ľahké zároveň. Na dotyk pôsobí vynikajúco, rovnako tak aj notebook celkovo. Dojem, ktorý vo vás zanechá, bude trvalý a toto je super mobilný notebook. Ideálny na cestovanie a všade tam, kde potrebujete pracovať, no nechcete nosiť veľké a ťažké notebooky.

Škoda, že výrobca použil zdvojenie klávesov, a tak nemáte samostatný riadok s klávesmi F. Ak máte radi klávesové skratky, budete musieť zakaždým použiť kláves Fn. Ostatné funkcie, ktoré sú inak dostupné cez Fn na klávesoch F, výrobca presunul na prvý riadok zhora, na písmená. Je to o zvyku a chápeme, že ďalší riadok by skomplikoval konštrukciu a systém vnútorného chladenia. Zvyknúť sme si museli aj na umiestnenie klávesu Del vedľa Backspace a dať si pozor na to, ktorý stlačíme.

Webová kamera je nad klávesnicou vľavo. Podľa nás mala byť vyklopená viac. Takto vám zaberie celkom presne brucho a „druhú bradu“. Môžete si dať notebook ďalej a prídete tým o pohodlie pri písaní. Čítačka odtlačkov je vľavo od klávesnice na tlačidle zapnutia. Toto je pekný koncept. Dizajnovo sa ušetrí ďalší prvok, ktorý by narúšal rovné línie a na tomto tlačidle to je pre mnohých prirodzené. Práve zo sveta mobilných telefónov.

Klávesnica je tichá a príjemná. Hoci má znížený zdvih, píše sa na nej dobre, po chvíli si zvyknete. Touchpad s Gorilla Glass 3 sa dá veľmi dobre použiť. Jeho skutočne nadrozmerná šírka je výhodou.

Výkon a výbava

Prečo ste tento notebook nespravili hrubší? Toto bola naša prvá otázka po necelej polhodine používania. Extrémne sa zahrieva a spodná časť vás popáli. Ak máte oblečené dlhé nohavice, bude vám iba. Spodok má totiž teplotu cez 50 °C.

Notebook sa dá používať v klimatizovanej kancelárii. Letné horúčavy mu ale neprospievajú. Síce sa vám nevypne, ale odpája sa Wi-Fi modul.

Chválime to, že je to bezhlučný stroj, keďže sa chladí pasívne. Avšak prílišné prehrievanie nás nepotešilo a viac by sme ocenili zvýšenie hrúbky a zlepšenie chladenia ako boj o každý milimeter čo najtenšieho tela.

Procesor Intel Core i7-8500Y 1,5 ÷ 3,9 GHz je dostatočne výkonný na kancelársku a sčasti aj multimediálnu prácu. Vidíme v ňom potenciál a na počítači sa dá pracovať. Pomalšie spúšťanie aplikácií je niečo, s čím budete musieť počítať. Rozdiel je v sekundách, nič dramatické. Ale poznateľné. Prehrievanie má za následok odpojenie USB-C konektora, ktorý sa dá použiť na nabíjanie, prídete ale o možnosť pripojiť dodávaný adaptér s USB-A, HDMI a USB-C portom. V našom prípade sme prišli o možnosť použiť externý disk a myš. Toto bola jediná, no zásadná nevýhoda. Inak by sme si notebook veľmi obľúbili.

Model notebooku / ParameterAcer Swift 7 (SF714-52T)
ProcesorIntel Core i7-8500Y 1,5 ÷ 3,9 GHz, 4 MB cache (max. 5 W TDP)
Operačná pamäť16 GB DDR3 (max. 16 GB)
Pevný diskSkhynix, 512 GB SSD
Displej14″, IPS, dotykový, max. rozlíšenie 1920 × 1080 px
Grafická kartaIntel UHD Graphics 617
Porty2x USB-C, kombinovaný audio
Operačný systémMicrosoft Windows 10 Pro
Rozmery [mm]318 × 192 × 10
Skutočná hmotnosť [kg]0,852
ZapožičalAcer
Cena (EUR s DPH)1872
thumbs-up-icon

Výhody

  • Tenký a ľahký
  • Kompletne tichý vrátane klávesnice
  • Podsvietená klávesnica
  • Výdrž na batériu

thumbs-down-icon

Nevýhody

  • Horúci aj pri kancelárskej práci
  • Nestabilná Wi-Fi a porty USB-C pri prehriatí

Model / TestyAcer Swift 7 (SF714-52T)
PCMark 10 – Kancelársky výkon2460
Essentials5651
Productivity4672
Digital Content Creation1530
3DMark 11 – Herný výkon917
Graphics score840
Physics score1814
Combined score872
VR Mark – Virtuálna realita
Orange Room318
HD Tune Pro 5 – Pevný disk
Average speed [MB/s]670,1
Access time [ms]0,042
Batériové testy
PCMark 10, Modern Office [hh:mm]6:34
Displej – meranie jasu
Maximálna hodnota jasu [cd/m2]296
Teplota – kancelársky / výkonný režim
Klávesnica, najhorúcejšie miesto [°C]38,7 / 40,8
Spodok, najhorúcejšie miesto [°C]46,4 / 50,8
Celkové hodnotenie
Faktor mobility7,71
Odolnosť tela5/5
Dizajn5/5
Klávesnica5/5
HW a SW vyladenie3/5
Celkový výkon2/5

Verdikt

Acer Swift 7 je vynikajúci koncept. Supertenký notebook, ktorý nemá výraznejšie limity v kancelárskom prostredí. Je určený pre cestovateľov, ktorí počítajú každý gram. Škoda len, že sa výrazne zahrieva. Notebook je stále horúci a bez klimatizovaného prostredia nie je stabilný.

Cena: 1872 €

Zapožičal: Acer

Značky:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit