Toto je notebook s anorexiou. Najtenší notebook, aký sme v redakcii kedy mali na nás urobil dobrý dojem. Ako už tušíte, je to od pohľadu špecifický notebook. Nie je pre každého a nie je ani úplne dokonalý. Štíhlu líniu mu ale nezávidíme a odporúčame každému, kto vždy túžil po niečom takomto.

Vyhotovenie a používanie

Hliníkové telo je dostatočne pevné, tiež aj uchytenie veka displeja. To sa nám veľmi páčilo a samostatné pánty sú oddelené. Nezvyklý dizajn, po otvorení notebooku totiž vidíte štrbinou zaň. Displej je dotykový a tak možno využijete to, že sa dá otvoriť až na úroveň 180°. Je chránený sklom Gorilla Glass.

Klávesnica je takisto super tenká, ale dobre sa na nej píše. Stále cítite pohyb klávesov, takže pôsobí prirodzene. A ešte jedno „super“, je super tichá. Vlastne dalo by sa povedať, že je nehlučná. Touchpad je už len dotykový. Žiadne tlačidlá myši pod ním ani v ňom integrované nie sú. Je to daň za takto tenké telo. Po pár dňoch používania sme prestali na touchpad silnejšie tlačiť pod zámienkou fyzicky stlačiť tlačidlá myši. Je širokouhlý, presný a viete s ním vystačiť.

Snímač odtlačkov je naľavo od klávesnice. Trochu nezvyklé umiestnenie. Na prihlasovanie do systému sme tak namiesto pravého ukazováka použili ľavý.

Tým, že je notebook takto tenký a dalo by sa povedať, že aj oproti iným Swiftom netypický, sú tu isté zmeny. Tlačidlo na vypnutie je naboku. To by nebolo až také netypické, no chýba tu napríklad čítačka pamäťových kariet. Výrobca usúdil, že slot na Nano SIM kartu má pred pamäťovými kartami prednosť.

Model notebooku / ParameterAcer Swift 7 (SF714-51T)
ProcesorIntel Core i7-7Y75 1,3 ÷ 3,6 GHz, 4 MB cache (max. 4,5 W TDP)
Operačná pamäť8 GB DDR3
Pevný diskSK Hynix, 256 GB
Displej14″, IPS, dotykový, max. rozlíšenie 1920 × 1080 px
Grafická kartaIntel HD Graphics 615
Porty2 × USB-C, Nano SIM, kombinovaný audio
Operačný systémMicrosoft Windows 10 Pro
Rozmery [mm]328 × 237 × 9
Skutočná hmotnosť [kg]1,153
ZapožičalAcer
Cena (EUR s DPH)1449

Výkon a hardvérová výbava

Použitie procesora Intel Core i7-7Y75 1,3 ÷ 3,6 GHz je zaujímavosť alebo nutnosť? Sčasti oboje, rozhodne však to druhé. Je to pasívne chladený procesor. Ventilátor by sa do takto tenkého tela asi nevošiel. Procesor je dostatočne silný, takže je vhodný na kancelársku prácu. Unifikované benchmarky nám na tomto procesory neprebehli. Nemáte teda možnosť v tabuľke vidieť číselné zhodnotenie výkonu. V každom prípade procesor je na úrovni najslabších modelov Core i7 Kaby Lake v mobilnej verzii a niekde nad výkonom CPU Intel Core i5 7xxx série. Na bežnú prácu a tichý stroj je to vynikajúca voľba, menšiu cache a celkový výkon poznáte pri hromadnom zmenšení alebo oprave fotiek. Tam budete cítiť, že to nie je klasický procesor Intel Core i7. Napriek tomu by sme nemenili, bezhlučný Swift 7 by stratil svoju pointu.

Zahrievanie nie je tak dramatické a vyše 42 °C sme namerali len na ploche zhruba 1,5 cm2. Hliníkové telo sa dobre stará o odvod tepla. To má však za následok celkovo teplejší spodok na väčšej ploche, hoci nie na nami nameranú najvyššiu teplotu.

Model / TestyAcer Swift 7 (SF714-51T)
Kancelársky výkon – PCMark 10N/A
EssentialsN/A
ProductivityN/A
Digital Content CreationN/A
Herný výkon – 3DMark 11N/A
Graphics scoreN/A
Physics scoreN/A
Combined scoreN/A
VR Mark
Orange RoomN/A
Pevný disk – HD Tune Pro 5
Average speed [MB/s]605,6
Access time [ms]0,052
Batériové testy
PCMark 8, Work Accelerated [hh:mm]6:07
Teplota – kancelársky / výkonný režim
Klávesnica, najhorúcejšie miesto [°C]33,1 / 36,3
Spodok, najhorúcejšie miesto [°C]37,8 / 42,6
Celkové hodnotenie
Faktor mobility5,31
Odolnosť tela4/5
Dizajn5/5
Klávesnica4/5
HW a SW vyladenie5/5
Celkový výkon3/5
thumbs-up-icon

Výhody

  • tenký len 9 mm
  • pasívne chladený CPU
  • nehlučná klávesnica
  • 4G LTE

thumbs-down-icon

Nevýhody

  • iba dva USB-C porty
  • chýba slot na pamäťové karty

Verdikt

Acer Swift 7 je super tenký notebook. Tichý s dlhou výdržou. Naozaj podarený kúsok, ktorý vrelo odporúčame. Pozor, cena je vyššia. Predsa len platíte za unikátnosť. Ocenili sme redukciu USB-C na HDMI, USB-C a USB 3.0 priamo v balení. To kompenzuje obmedzenú portovú výbavu. Škoda, že v Aceri odpísali pamäťové karty.

Cena: 1449 EUR

Zapožičal: Acer

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.