Veľmi príjemný notebook s OLED displejom.

Na tomto modeli si dal Acer skutočne záležať a vidno to aj na jeho hrúbke. Tá je s trochou zaokrúhľovania 13 mm a vďaka horčíkovej zliatine, z ktorej je telo vyrobené, je notebook veľmi ľahký. Celkovo máte k dispozícii 16-palcovú obrazovku s hmotnosťou notebooku 1,23 kg. Rozdiel oproti takzvaným bežným notebookom, ktoré sa neorientujú na príliš tenký dizajn alebo úzke rámiky displeja obrazovky, pocítite hneď.

Tiež treba dodať, že portová výbava sa môže javiť chudobnejšia. Je tu ale všetko, čo by ste potrebovali. Zvyknúť si treba na microSD slot, ak používate len veľké karty a nemáte LAN port. Ak máte rýchlu Wi-Fi, toto vám chýbať nebude. Dva porty USB-C by mohli byť ďalej od seba, inak nepripojíte napájanie a širší flash disk naraz. Notebook má procesor s integrovanou ochranou Pluton a ide o jeden z produktov spolupráce AMD a Microsoftu.

acer swift edge 16_2023Zdroj: TOUCHIT

Spracovanie

Výrobca sa vydal univerzálnou cestou poskytnúť multimediálny notebook s vysokým kancelárskym výkonom. Dostávate rozmerné zariadenie, ktoré je však veľmi tenké, a tak je jeho prenášanie skutočne pohodlné. Rozhodne odporúčam takéto zariadenie zvážiť pri kúpe notebooku. V každom prípade je toto notebook orientovaný viac na použitie na pracovnom stole, no vďaka jeho hmotnosti ho nepocítite ani na kolenách.

Displej

Je to hlavná pýcha a už spomínaný OLED displej je v konfigurácii so 120 Hz obnovovacou frekvenciou a podporou HDR. Obraz je skutočne vynikajúci a vysoko kontrastný. Aj na obyčajnú aplikáciu ako Excel alebo PowerPoint sa veľmi dobre pozerá. Nehovoriac o filmoch, ktoré podporujú HDR. Rozsah DCI-P3 pocítite aj pri práci s fotografiami.

Výrobca použil 16“ rozmer tela a tomu prispôsobil aj pomer strán displeja. K dispozícii je pomer 16 : 10 na 3.2K OLED obrazovke. Zobrazenie prvkov v operačnom systéme bude treba zväčšiť, no stále máte dostatok priestoru na obrazovke a jemné aj to najmenšie písmo. Celková ostrosť displeja je vynikajúca. Displej, celková hrúbka, a to ako notebook pôsobí, je za mňa jednoznačným dôvodom, prečo si práve tento model kúpiť.

acer swift edge 16_2023Zdroj: TOUCHIT

Klávesnica s numerickým blokom

Písanie na tejto klávesnici je pohodlné a patrí medzi tie tichšie. Nie však úplne najtichšie, no svojím písaním nebudete nikoho rušiť. Má 2 stupne podsvietenia a oceňujem jeho rovnomernosť. Menšie nadšenie už vzbudzuje numerický blok, ktorý je vtesnaný na pravú stranu klávesnice a jeho klávesy sú zúžené. Na výrazne menší kláves Enter si treba chvíľu zvykať. Nakoniec je ale zrejmé, že Acer sa vydal cestou vyhovieť aj používateľom, ktorí numerický blok vyžadujú, no zároveň chcel priniesť nadštandardný rozmer bežných klávesov.

Kláves na vypnutie je v pravom hornom rohu numerického bloku a nepomýlite si ho s ničím iným. Má veľmi silný prítlak. Stlačiť ho omylom je skoro nemožné. Slúži tiež ako čítačka odtlačkov. Všetko funguje bezchybne a takmer okamžite.

Vyšší kancelársky výkon

Procesor poskytne vyšší výkon, o čom budete neraz aj počuť. Výrobca používa systém TwinAir s 2 ventilátormi. Veľmi dobre sa starajú o odvádzanie tepla a notebook sa zahrieva len minimálne. Dá sa povedať, že klávesnica sa nezahrieva vôbec a v dobre klimatizovanej miestnosti bude mať klávesnica teplotu podľa miestnosti. V našej miestnosti bola mierne chladná. Najteplejšou časťou zostal pruh nad klávesnicou, kde som nameral teplotu 40,6 °C. Na rovnakom mieste, avšak oproti, teda na spodnej časti, bola pri najvyššej záťaži teplota 41,8 °C.

Spotreba je počas bežnej práce približne 20 W. Počas spúšťania náročnejších aplikácií alebo aktívnejšieho používania notebooku som nameral spotrebu 48 W. V maximálnom zaťažení pri čo najväčšom vyťažení procesora bol odber 53,7 W.

Notebook používa na nabíjanie 65 W adaptér, ktorý má kompaktné rozmery a podobá sa na rýchlonabíjačku od smartfónu. Z môjho pohľadu je nevýhoda v dĺžke kábla, ktorý mohol byť ešte o 30 cm dlhší.

Videokonferencia

Výrobca zapracoval aj na vylepšeniach počas videokonferencie a priamo v operačnom systéme nájdete možnosti na rozmazanie pozadia alebo napríklad na udržiavanie očného kontaktu. V praxi to funguje tak, že počas videokonferencie kamera automaticky udržiava záber na vašu hlavu a podľa toho približuje alebo odďaľuje obraz.

Kvalita reprodukcie je veľmi dobrá, čo sa týka hovoreného slova a použitia napríklad v spomínaných video prenosoch. Reproduktory sú však ladené skôr na vyššie a stredné tóny. Ocenil by som aj silnejšie podanie basovej zložky. Notebook je tak vhodnejší na telefonovanie a pozeranie filmov, na hudbu je lepšie pripojiť si slúchadlá.

Verdikt

Acer Swift Edge 16 má nádherný obraz a skvelo sa na ňom pracuje. Jediné, čo by sa dalo notebooku vytknúť, je častejšie chladenie. Je ho počuť, aj keď treba dodať, že chladí len nevyhnutnú dobu. To sú napríklad 3 sekundy a potom máte znova nehlučný stroj.

Cena: 1460 €

Zapožičal: Acer

Páči sa nám

  • OLED displej s rozlíšením 3.2K
  • Tenký dizajn
  • Ľahký aj v 16″ verzii
  • Vysoký kancelársky výkon

Nepáči sa nám

  • Dva USB-C porty sú príliš blízko seba
  • Častejšie chladenie
  • Zvuk menej vhodný na hudbu

Technické parametre

Model notebooku / ParameterAcer Swift Edge 16
ProcesorAMD Ryzen 7 7840U 3,3 ÷ 5,1 GHz, 16 MB L3 cache (15 ÷ 30 W TDP)
Operačná pamäť32 GB DDR5 (max. 32 GB)
Pevný disk1 TB SSD
Hlavný displej16″, OLED, 120 HZ, HDR10, max. rozlíšenie 3200 × 2000 px
Grafická kartaAMD Radeon 780M, 512 MB VRAM
Wi-Fi / BluetoothWi-Fi 6E / Bluetooth 5.1
Porty2 × USB 3.2 Gen 1, 2 × USB-C / DP / PD, HDMI 2.1, microSD, audio
Operačný systémWindows 11 Home
Rozmery [mm]358 × 246 × 13
Hmotnosť [kg]1,23
ZapožičalAcer
Cena (EUR s DPH)1460
Model / TestyAcer Swift Edge 16
PCMark 10 – Kancelársky výkon6688
3DMark 11 – Herný výkontest neprešiel
VR Mark – Orange Roomnekompatibilný
HD Tune Pro 5 – Average speed [MB/s]2228,1
PCMark 10 – Výdrž batérie [hh:mm]4:58
Faktor mobility4,04

Prečítajte si aj:

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.