Acer pred 1,5 rokom spôsobil malú revolúciu na trhu konvertibilných zariadení. Uviedol na trh Windows tablet s pasívnym chladením a výborným pomerom cena/výkon. Zatiaľ čo pred príchodom Acer Switch Alpha 12 boli výkonné konvertibilné Windows tablety drahšie ako rovnako vybavené notebooky, Alpha 12 nasadila totožnú cenovku.

Vďaka atraktívnej výbave a výbornému pomeru cena/výkon si Switch Alpha 12 od nás odniesla tip redakcie. Po 1,5 roku aktívneho používania tohto tabletu môžeme potvrdiť, že ide o zaslúžené ocenenie. Switch je náš primárny pracovný nástroj, ktorý používame na cestách, v redakcii aj doma. Poradí si aj so základným strihom videa a graficky menej náročnými hrami. Acer Switch 5 je priamy nástupca Alpha 12 a prináša evolučné vylepšenia.

Switch 5 ponúka 12-palcový IPS displej s LED podsvietením a rozlíšením 2160 × 1440. Pomer strán je 3 : 2, rovnako ako v prípade predchodcu a ide o dobrú voľbu pre všestranné využitie zariadenia. Okolo displeja je asymetrický rámik, ktorý je z pravej strany trochu širší pre pohodlnejšie uchopenie tabletu do ruky. Vďaka rámiku môžete držať tablet v ruke a nezasahovať do obrazovky.

Hoci dizajn prednej strany vyzerá podobne ako v prípade modelu Alpha 12, zadná strana sa viditeľne zmenila. Prvý Switch mal trochu industriálny dizajn, Switch 5 pôsobí uhladenejším a elegantnejším dojmom. Slot na microSD kartu má nové umiestnenie na hornej hrane, na pravej bočnej hrane nájdete USB-C port a USB 3.0 port. Nechýba 3,5 mm jack a napájací konektor.

ModelAcer Switch 5 (SW512-52)
Displej12″, IPS, 2160 × 1440
ProcesorIntel Core i7-7500U, až 3,50 GHz, dvojjadro
Grafická kartaIntel HD Graphics 620
Operačná pamäť8 GB DDR3
Pevný disk512 GB SSD
KonektivitaUSB 3.0, USB-C, microSD, 3,5 mm jack
Rozmery a hmotnosť292 × 202 × 12 mm / 0,9 kg
PCMark 10
Rozšírený test2 145
Základné používanie6 700
Produktivita5 013
Tvorba digitálneho obsahu2 198
Hranie776
PCMark 8 – výdrž3:10
3DMark
Time Spy378
Fire Strike812
Sky Diver3 127
Cloud Gate5 221
Ice Storm42 723

V tomto smere Acer nič nemenil. Vyťahovanie stojanu je subjektívne o niečo menej pohodlné ako pred rokom a stále platí, že hoci sa dá so Switchom 5 pracovať aj na kolenách, klasický notebook v takomto prípade ponúkne lepšie pohodlie.

Novinkou je snímač odtlačkov prstov, ktorý je zabudovaný do napájacieho tlačidla na ľavej hrane. Pod ním je tlačidlo hlasitosti. Snímač odtlačkov prstov funguje rýchlo a spoľahlivo, avšak po aktualizácii systému Windows sme museli obnoviť pôvodný ovládač, nakoľko aktualizácia ovládačov ho znefunkčnila. Je fajn, že tablet sa teraz rýchlejšie zapne – v prípade Alpha 12 je potrebné držať tlačidlo cca 3 sekundy, aby sa tablet aktivoval.

Klávesnicová časť je bez zmeny. Priamo v balení nami testovaného modelu nájdete podsvietenú klávesnicu. Rozloženie klávesov a touchpadu je rovnaké ako pred rokom a popravde, v tomto smere nemáme pripomienky. Súčasťou balenia je aj stylus, ktorý môžete uchytiť k ľavému boku klávesnice. Tento držiak sa nám však častým nosením odtrhol a je pravdepodobné, že pri Switch 5 ho bude z dlhodobého hľadiska čakať rovnaký osud.

Acer Switch 5 sme testovali v konfigurácii s procesorom Intel Core i7-7500U, 8 GB RAM a 512 GB úložiskom. Tablet má k dispozícii integrovanú grafickú kartu od Intelu, ktorá medzigeneračne dosiahla ďalší nárast výkonu, takže novinka si poradí aj s graficky náročnejšími hrami a aplikáciami ako Alpha 12.

Acer dokázal zachovať aj tekuté pasívne chladenie, čo je z dlhodobého používania výborná vlastnosť. Rýchlo si zvyknete na to, že počítač je pri práci či zábave úplne tichý. Rozdiel si uvedomíte až vtedy, keď začnete používať iné zariadenie s klasickým chladením pomocou ventilátora.

Faktom je, že tablet sa počas testovania neprehrieval, resp. nemal problémy so stabilitou, a to ani v záťaži. LiquidLoop chladenie funguje skvelo aj v prípade Alphy 12, kde sa štandardne teploty pohybujú na úrovni 35 – 40 °C v rámci klasickej kancelárskej práce. Pri renderovaní videa sa však na krátku dobu môžu vyšplhať na 70 °C. Rovnako je tomu aj v prípade novinky.

Verdikt

Acer Switch 5 je vydarený nástupca modelu Alpha 12. Rovnakú revolúciu na trhu nespôsobí, avšak ide stále o cenovo atraktívne zariadenie. Nami testovaná konfigurácia stojí 1225 eur, za necelú tisícku sa však dá zohnať model s Core i5 7200, 8 GB RAM a 256 GB úložiskom, a to je dobrá ponuka.

Cena: od 997 EUR / testovaná konfigurácia 1225 EUR
Zapožičal: Acer

Tento článok vyšiel aj v tlačenom vydaní TOUCHIT č. 11/2017, preto sa niektoré skutočnosti uvedené v článku, môžu odlišovať oproti aktuálnemu dátumu publikovania.

Značky:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit