Keď sa pozriete na tento notebook, nemáte na prvý pohľad dojem, že ide o biznis zariadenie.

Toto je zároveň najkrajší firemný notebook, hoci vieme, že krása tu nie je na prvom mieste. Je ľahký, tenký a celkovo sa dobre používa. Toto nie je jediná séria, na ktorej Acer za posledné roky zapracoval, preto sme boli zvedaví, ako je to s novým notebookom série TravelMate.

Vyhotovenie a používanie

Telo je z hliníka, a to väčšinou vedia výrobcovia dobre využiť na chladenie vnútorných komponentov. V tomto prípade sme boli veľmi spokojní s tým, že sa notebook nijako výrazne neprehrieval. Má zaoblené hrany, čo je síce detail, ale vďaka tomu sa lepšie používa. Tiež sa s ním lepšie manipuluje a nepoškodzuje batožinu svojimi ostrými rohmi.

Čítačka odtlačkov na modeli TravelMate X3

Veľkosť 14″ displeja má priaznivý vplyv na celkovú veľkosť tela. Dá sa dobre prenášať a na stole sa dá používať ako hlavný počítač.

Displej sa dá otočiť až o 180°. Praktické využitie musí objaviť každý sám. Displej nie je dotykový, takže neposlúži na interakciu. Voľnosť v možnosti otvorenia veka vidíme hlavne v dobrom prispôsobení, podľa výšky stolíka, za ktorým s ním pracujete. Dodávame, že kĺb je stabilný a notebook udrží v ktoromkoľvek uhle.

Klávesnica má podsvietenie v jednom stupni. Modrastý tón vyzerá dobre, potme neťahá tak veľmi oči. Škoda len, že klávesnica nie je tichšia. Písanie na nej je dosť počuť, hlučný je aj medzerník. Na jej pravej časti je stĺpec klávesov vhodných na pohyb v dokumente. Toto sa nám páčilo, menej už zrezané veľkosti šípok nahor/nadol.

Touchpad fungoval dobre, žiadne nežiaduce odskakovanie kurzora. Je jasné, že výrobca ho použil vo forme clickpadu, aby sa dal stlačiť a nepotreboval ďalšie tlačidlá. No ak by sme si mali vybrať, radšej chceme samostatné tlačidlá. Riešeniu od Lenova sa zatiaľ žiadna kombinácia touchpadu s tlačidlami na iných notebookoch nevyrovná.

Reproduktory sú v tomto prípade niečo, čo nás prekvapilo. Hrajú dosť dobre aj na to, aby ste si na nich vychutnávali hudbu.

Reproduktory na spodnej strane notebooku TravelMate X3

Výkon a hardvérová výbava

TravelMate X3 je najvýkonnejší model v tomto teste. Procesor Intel Core i7-7500U 2,7 ÷ 3,5 GHz je síce „papierovo“ druhý najrýchlejší, no ako celok s ostatnou výbavou má navrch. Svoj podiel má na tom rýchly disk od Intelu. Dobrý príklad toho, že nielen procesor je to podstatné na celkovej konfigurácii. V záťaži je rýchly procesor výborná vec, no v kancelárskom režime potrebujete poriadnu kooperáciu všetkých komponentov. Chválime aj displej, ktorý je skutočne jasný, a to aj pri najnižšom nastavení jasu.

Snímač odtlačkov, ktorý tu je, patrí k novej generácii. Teda stačí priložiť prst, netreba pohybovať prstom cez snímač. Fungoval takmer bezchybne. Občas sa objavilo hlásenie o tom, že je pravdepodobne špinavý, a preto nemohol rozpoznať náš odtlačok.

Súčasťou výbavy je aj softvérová ochrana Acer ProShield. Vďaka tomu máte možnosť zabezpečiť vaše dáta na pevnom disku, vytvoriť si napríklad ochranu na odtlačok prsta alebo heslo ihneď po zapnutí počítača. Toto je inak vynikajúca vec. Stačí sa autorizovať odtlačkom pri jeho zapnutí a potom vás automaticky prihlási do systému bez potreby znova snímať odtlačok prsta. Na oba spôsoby verifikácie môžete definovať iné prsty.

Notebook bol takmer neustále tichý, len veľmi jemne zvýšil hlučnosť pri strihu videa alebo pri inej procesorovo orientovanej záťaži. Neprehrieval sa a teda ani klávesnica sa nebude prehrievať a nebude nepríjemne teplá.

Portová výbava odpovedá tenkému telu. Detaily nájdete v tabuľke, prekážal nám USB 2.0 port a to že, karty SD trčia z boku notebooku. Nemôžete ich nosiť stále zasunuté v slote. K notebooku existuje aj dokovacia stanica a pripája sa cez USB 3.0 port, dá sa dokúpiť voliteľne.

Vytvorenie zabezpečeného kontajnera na pevnom disku

 

TOP3 pre TravelMate X3

  • Dizajn a telo, ktoré sa neprehrieva
  • Vysoký kancelársky výkon
  • Konštrukcia displeja

Hodnotenie

+ hliníkové telo, najkrajší biznis notebook na trhu, tichý aj v záťaži, 512 GB SSD disk Intel
– občas nepresná čítačka odtlačkov

Cena: 1129 EUR
Zapožičal: Acer

Verdikt

Acer TravelMate X3 je najkrajší biznis notebook, aký si môžete kúpiť. Krása bokom, má aj vysoký kancelársky, nazvime to univerzálny výkon. Je tichý, neprehrieva sa a poskytne zabezpečenie hodné pre biznis segment vďaka TPM čipu.

Tabuľka výkonnostných testov notebooku:

Model / TestyAcer TravelMate X3
Kancelársky výkon – PCMark 8
Home accelerated score3628
Work accelerated score4862
Herný výkon – 3DMark 11
Score1772
Graphics score1617
Physics score4583
Combined score1481
Pevný disk – HD Tune Pro 5
Average speed [MB/s]558,8
Access time [ms]0,062
Batériové testy
PCMark 8, Work Accelerated [hh:mm]4:38
Spotreba
Priemerná spotreba [W]14
Cena za rok [EUR]10,57
Teplota – kancelársky / výkonný režim
Klávesnica, najhorúcejšie miesto [°C]32,3 / 35,2
Spodok, najhorúcejšie miesto [°C]34,7 / 40,8
Celkové hodnotenie
Faktor mobility3
Odolnosť tela4/5
Dizajn5/5
Klávesnica4/5
Výkon5/5

Tabuľka technických parametrov notebooku:

Model notebooku / ParameterAcer TravelMate X3
ProcesorIntel Core i7-7500U 2,7 ÷ 3,5 GHz, 4 MB cache (max. 15 W TDP)
Operačná pamäť8 GB DDR4
Pevný diskIntel, 512 GB SSD
Displej14″, max. rozlíšenie 1920 × 1080 px
Grafická kartaIntel HD Graphics 620
Porty1 × USB 3.0, 1 × USB 2.0, 1 × USB-C, HDMI, čítačka SD, kombinovaný audio
Operačný systémMicrosoft Windows 10 Pro
Rozmery [mm]336 × 238 × 19
Skutočná hmotnosť [kg]1,546
Záručná doba [mesiacov]24
ZapožičalAcer
Cena (EUR s DPH) 1129

Tento článok vyšiel aj v tlačenom júnovom vydaní TOUCHIT č. 6/2017 ako súčasť veľkého testu biznis notebookov, preto sa niektoré skutočnosti uvedené v článku, môžu odlišovať oproti aktuálnemu dátumu publikovania.

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.